2015. október 4., vasárnap

Magnus Chase exclusive edition: A kilenc világ poszter

Nagyon közeleg október 6-a, amikor megjelenik külföldön (angol nyelven) Rick Riordan legújabb sorozatának első kötete, melynek középpontjában ezúttal a skandináv mitológia áll.
A Magnus Chase és Asgard istenei - A nyár kardja c. könyv egy úgynevezett "exclusive edition" kiadásban is napvilágot lát, amihez a rajongók ajándékba kapnak egy ritka, A kilenc világ posztert.

A germánok hite szerint az egész világ egy fa, más néven világfa. Ez a fa az írások szerint egy óriási kőrisfa, melynek neve Yggdrasil, és ez az alvilágtól egészen Asgardig, az istenek lakhelyéig, azaz a mennyországig ér fel.

  • Asgard: A legfőbb északi istenek, az áz-istenek lakhelye. Itt uralkodik Odin és Frigg, valamint azok az istenek, akik az Ázok törzséhez tartoznak. Itt található a Valhalla, ahová az elesett bátor harcosok kerülnek.
  • Álfheim: A fényes-álfok (elfek, tündék vagy tündérek) lakhelye. Uralkodójuk a Ván Freyr isten.
  • Muspelheim: A tűz birodalma. A tűzóriások és démonok otthona. Itt uralkodik Sutr, aki a világvégén a lángoló kardjával és a tűzóriás seregével lángokba borítja majd az Yggdrasilt.
  • Midgard: Az emberek világa, melyet Odin és testvérei Ymirból, az óriásból alkottak meg. A húsából hozták létre a földet, a véréből a tengereket, a csontjaiból a hegyeket és köveket. Egy óriási óceán veszi körül Midgardrot, amelyben egy hatalmas kígyó, a Jörmungandr (Világkígyó) lakozik. A hatalmas lényt úgy ábrázolják, mint ami a világ köré tekeredve a saját farkába harap.
  • Vanaheim: A ván-istenek otthona. Az itt lakó istenségeket Vánoknak (ó-északi változatban Vanirnak) nevezik. A termékenységet, a bölcsességet, valamint a jövőbelátás képességét társítják hozzájuk.
  • Nidavellir/Svartalfheim: Ezt a világot törpök lakják. A törpök egy része egyenlő a sötét elfekkel. Ha egyes törpöket napfény ért, azok nyomban kővé dermedtek.
  • Jötunheim: Az óriások (kő- és fagyóriások) világa. Asgardtól a befagyhatatlan Ífingr folyó választja el. Jötunheim rettegett uralkodója Thrym.
  • Helheim: Hél birodalma. A tisztességtelen holtak otthona.
  • Niflheim: Ködhon, a holtak birodalma. Állandó fagy, köd és sötétség uralkodik. 
A világfáról további érdekességeket ezen a honlapon találsz!

1 megjegyzés:

  1. Üdv!
    Csak azt szeretném megkérdezni,hogy Rick Riordan eme könyvsorozata elérhető lesz-e magyar nyelven.

    VálaszTörlés