2015. június 30., kedd

Olimposzi történetek, 40. rész: Aphrodité globális méretű katasztrófát idéz elő

Történelmi gyorstalpaló félisteneknek és Percy Jackson-rajongóknak! Ehhez a bejegyzéssorozathoz az oldalon eddig közzétett adatok, szereplő leírások és a Percy Jackson's Greek Gods kalauz szolgáltatják az információkat. A bejegyzések tartalmaznak idézeteket és hivatalos illusztrációkat az imént említett kalauzból! 
Az összefoglalók és fordítások mind saját munkák! Kérem ezeket tiszteletben tartani! Ha felhasználod bármilyen célra, akkor pontosan hivatkozz az itteni forrásra és KÉRJ ENGEDÉLYT tőlem! ~ Geri
 
Aphrodité globális méretű katasztrófát idéz elő

Emlékeztek még Prométheusz titán történetére, aki ellopta a tüzet és az embereknek adta azt? [Ha mégsem, kattints ide!] Zeusz büntetésül egy sziklához kötözte őt, ahol egy sas napról-napra megette a titán mindig újraképződő máját. Ezeknek az eseményeknek fontos szerepük lesz a mostani történet során.
Zeusz elhatározta, hogy a tőle telhető legjobb módon fogja megtorolni Prométheusz tettét: megbüntet mindenkit. Terve szerint olyan alattomos és sunyi bosszúra készült, hogy a kialakuló eseményekért az emberek a titánt és családját okolják majd.

Kiderült ugyanis, hogy Prométheusznak volt egy öccse, Epimétheusz, aki nem az eszéről lett híres. Mielőtt Zeusz elkapta és a kínzó tortúrának alávetette volna Prométheuszt, a férfi figyelmeztette öccsét a leendő veszélyre.
"- Epimétheusz, jegeld magad. Zeusz valószínűleg próbál majd megbüntetni téged, mert kapcsolatban állsz velem. Semmiféle ajándékot ne fogadj el az istenektől!
- Jegeljem? - tűnődött Epimétheusz. - Szeretem a jeget.
- Reménytelen eset vagy - morgott a testvére. - Csak légy óvatos! Most mennem kell. Van ez a dolog egy sziklával és egy sassal..." ~ Rick Riordan, Percy Jackson's Greek Gods
Zeusz úgy döntött, küld egy álcázott ajándékot Epimétheusznak, amit ha kibont ez a szerencsétlen alak, akkor mindenféle gonosz szellem fog rászabadulni a halandókra. A főisten már látta lelki szemei előtt, ahogyan az emberek rohannak az Orákulumhoz, hogy választ kapjanak a csapás okára, és megtudják: "Ó, ez mind Epimétheusz hibája". Zeusz már a gondolatától felkacagott.
Egy bökkenő azért akadt, Epimétheusz megfogadta bátyja tanácsát és visszautasította az istenek ajándékát.
"Zeusz elküldte Hermészt egy doboznyi édességgel Epimétheusz házához. Nem járt szerencsével. Héphaisztosz kábeles fickónak öltözött és felajánlotta, hogy ingyen beköt egy HDTV boxot mindenféle prémium sportcsatornával. Epimétheusz hátat fordított neki.
Zeusz nagyon elkeseredett és megosztotta bánatát a többi istennel is:
- Ez a srác, Epimétheusz. Csak annyit akarok, hogy vegye át ezt a hülye ajándékot, nyissa ki és szabadítsa rá a nyomorúságot és a halált az emberi fajra! Olyan nagy kérés ez? Annyira makacs! Bármilyen ötletetek?
Az istenek fészkelődni kezdtek trónjaikon.
Végül Aphrodité szólalt meg: - Zeusz Nagyúr, talán máshogyan kellene megközelíteni... aminek senki sem bír ellenállni." ~ Rick Riordan, Percy Jackson's Greek Gods
Természetesen Aphrodité a szerelem erejére és leendő feleségre gondolt. Zeusz lelkesedett az ötletért, bár inkább az istennő szépségével volt elfoglalva.
Így Aphrodité vezetésével az istenek megalkották a tökéletes nőt. Héphaisztosz agyagból és mechanikai kütyükből elkészítette a testet. Athéné megajándékozta őt okossággal és kíváncsisággal. A legfontosabb adalékról maga Aphrodité gondoskodott, szépséggel és bájjal ruházta fel, amitől a nő ellenállhatatlanná vált. Az így megszületett tökéletes nőt Pandorának nevezték el.
"Egyes történetek szerint Pandora volt az első nő, és mielőtt felbukkant volna, addig csak férfiak léteztek. Nem tudom. Ez elég bénán és unalmasan hangzik számomra. Akárhogyis, ő volt a tökéletes '10'-es. Aphrodité gondoskodott róla." ~ Percy Jackson
Az istenek Epimétheusz házához vezették Pandorát, becsengettek és kuncogva elfutottak.
"- Szia, Pandora vagyok és szeretlek téged - mondta Pandora. - Bejöhetek?
- Hogyne - válaszolta Epimétheusz." ~ Rick Riordan, Percy Jackson's Greek Gods
A férfi teljesen megfeledkezett testvére figyelmeztetéséről, teljesen megbabonázta őt a lány szépsége.
"Epimétheusz és Pandora gyorsabban eljegyezték egymást, minthogy kitudnád mondani: Vegasi esküvő." ~ Percy Jackson
Az esküvőre nem hívták meg az isteneket, viszont Aphrodité küldött nászajándékot, egy kerámia püthoszt [vázaszerű edény]. Pandorát lenyűgözte a szép püthosz és eldöntötte, ebben fogják tárolni az olívaolajat. Epimétheusz viszont gyanakodott és megtiltotta feleségének, hogy valaha is levegye az edény fedelét.
Pandorának sikerült magát néhány napig türtőztetni, de az Athénétől kapott nagymértékű kíváncsiság egyre csak hajtotta őt.
Egyik nap, mikor Epimétheusz éppen a kertben szorgoskodott, Pandora leült az edény mellé és bámulta, nem tudta elképzelni, mi lehetett benne. Aztán hirtelen cselekedett, levette az edény fedelét. Ezután szörnyű dolgok következtek...
John Rocco - Pandora kinyitja az edényt
Temérdek gonosz szellem szabadult ki a vázából, amik az egész világot bejárták: "így a nyomorúság, betegség, lábgombásodás, éhínség, rossz lehelet és az emberi faj halála". ~ Percy Jackson
A világon úrrá lett a káosz. Talán volt Zeuszban némi szégyenérzet, ugyanis a vázában egyetlen jó szellem is helyet kapott. Elpisz, a remény szelleme. Elpisznek köszönhetően nem adták fel az emberek, bizakodtak a szebb holnap eljövetelében.
"Ha valaha eltűnődtél azon, miért kell az embereknek ennyi szenvedést kiállnia, az a hülye váza miatt van. Ekkor azt kellene mondanunk: - Hajrá, Pandora! Köszi szépen!
A régi időkben az írók (akik mind férfiak voltak) így vélekedtek: - Látod? Ez a történet megmutatja, hogy a nők micsoda bajkeverők. Ez mind az ő hibájuk!" ~ Percy Jackson
Már csak az a kérdés merül fel, hogy Aphroditének mi volt ezzel az egésszel a célja. Hiszen rossz megvilágításba került a női nem. Valószínűleg Aphrodité nem törődött az esetleges következményekkel. Azt akarta, hogy Pandora gyönyörű legyen és a szeretet sikerességében bizakodott, mégis globális méretű katasztrófát okozott ezzel.
"Csak így tovább, Aphrodité! Köszi mindenért!" ~ Percy Jackson

2 megjegyzés:

  1. Én azt nem értem hogy ez miért Aphrodite hibája.Azért mert oda vitte a szelencét?De Pandora kivéncsisága Athene hibája nem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az igen,de Aphrodité ötlete volt,hogy alkossák meg a tökéletes nőt...szóval szerintem valamennyire mind a ketten hibása

      Törlés