2015. július 26., vasárnap

Olimposzi történetek, 41. rész: Aphrodité a szerelem áldozata lesz

Történelmi gyorstalpaló félisteneknek és Percy Jackson-rajongóknak! Ehhez a bejegyzéssorozathoz az oldalon eddig közzétett adatok, szereplő leírások és a Percy Jackson's Greek Gods kalauz szolgáltatják az információkat. A bejegyzések tartalmaznak idézeteket és hivatalos illusztrációkat az imént említett kalauzból! 
Az összefoglalók és fordítások mind saját munkák! Kérem ezeket tiszteletben tartani! Ha felhasználod bármilyen célra, akkor pontosan hivatkozz az itteni forrásra és KÉRJ ENGEDÉLYT tőlem! ~ Geri
 
Aphrodité a szerelem áldozata lesz

A szerelem istennőjének alkotásai nem mindig sikerültek olyan rosszul, sőt. Néhány alkalommal sikerült összeszednie magát.
 
Aphrodité megsajnált egy Pügmalión nevű szobrászt, aki történetesen az istennő kedvenc szigetén, Cipruson élt. Ez a fickó nem nagyon érdekelte a helyi nőket, mindannyian nyersek és gorombák voltak vele. Őket csak az érdekelte, ha valakinek rengeteg vagyona és szép szekere volt. Nem hittek az igaz szerelemben. Tény, hogy sokan közülük nem hittek Aphrodité létezésében sem és ez Pügmaliónt meglehetősen bosszússá tette.

Annak ellenére, hogy egyelőre a szobrásznak nem sikerült megtalálnia igaz szerelmét, nagyon is büszke volt "szülőhelyének" istennőjére. Úgy gondolta, mindenki számára van egy tökéletes illető, csak rá kell bukkanni valahogyan.
Szabadidejében egy életnagyságú, elefántcsontból készült Aphrodité szobron dolgozott. Végül a szobor egy számára tökéletes nőt ábrázolt, ilyennek képzelte a szerelem istennőjét is. A mű olyan szép lett, hogy könnyeket csalt alkotója szemébe. Olyan tökéletes nőre vágyott, aki kedves, szeretetteljes, gyengéd és csodálatos, mint Aphrodité.
"Nem hiszem, hogy igazán jól ismeri Aphrodité valódi személyiségét." ~ Percy Jackson
Amikor sor került a helyi Aphrodité-ünnepségre, Pügmalión elment az istennő templomába, hogy nagy áldozatot mutasson be rózsákból és igazgyöngyökből. Túlságosan szégyellte bevallani igazi kívánságát, miszerint az elefántcsont-lányt akarta feleségül venni. De tudta, hogy ez butaság, hiszen nem vehet feleségül egy szobrot. Így azt kívánta, bárcsak találkozna egy olyan szép lánnyal, mint az ő alkotása. Az Olimposzon Aphrodité meghallotta a különös kívánságot és igazán hízelgőnek tartotta.
Mikor Pügmalión hazaért a templomból, csak bámulta a szobrot és hatalmas késztetést érzett, hogy megcsókolja a lányt. Meggyőződött róla, hogy senki sem látja "őket", közelebb lépett a szoborhoz és megcsókolta. Meglepetésére az ajka meleg volt, újra megcsókolta, és miután hátrébb lépett, az elefántcsont-szobor már igazi lány volt. Pügmalión szerelmet vallott a lánynak. Ezután összeházasodtak és született néhány gyermekük is, boldogan éltek.
"A történetből nem derült ki, mi volt az elefántcsont lány neve. Valószínűleg Aphrodité azt mondta: 'Ó, ez nem számít! Úgy néz ki, mint én. Ez minden, amit tudnod kell!' Perszeee." ~ Percy Jackson
***
Aphrodité is az úgynevezett "se veled, se nélküled" olimposziak közé tartozott. Időről-időre segített az isteneknek és a halandóknak, de emellett sok bajt is okozott.

Néha már Zeusz is torkig volt Aphrodité kotnyeleskedéseivel. A szerelem istennőjét hibáztatta minden földi afférjáért... pontosabban, Aphrodité lett a bűnbak. Jogosan? Zeusznak sokkal egyszerűbb volt mást hibáztatnia, mint saját magát. Hérával gyakran veszekedtek a szerelmi ügyei miatt, így arra gondolt a főisten, milyen ironikus lenne, ha a szerelem istennője egy egyszerű halandóba szeretne bele. Ettől a gondolattól sokkal jobban érezte magát Zeusz, ezért elvarázsolta Aphroditét.
"Nem tudom, hogyan. Talán valamit a nektárjába csepegtetett vagy a villámával sokkterápiát alkalmazott rajta." ~ Percy Jackson
Akárhogy is, de Aphrodité beleszeretett egy halandóba, akit Ankhiszésznek hívtak. Ankhiszész jóképű volt, de csak egy egyszerű pásztor, vagyis rendes körülmények között nem igazán lett volna Aphrodité esete.
Egyik nap az istennő lenézett az Olimposzról és megakadt a szeme egy fűben heverésző srácon, aki a juhait bámulta. Abban a pillanatban beleszeretett a sármos pásztorba.
"- Ó, szent én! - kiáltotta. A pásztorok annyira dögösek! Miért nem vettem észre korábban? Össze kell jönnöm ezzel a pásztorral, most azonnal. 
Arra gondolt, hogy fiát, Erószt, hírnökként használja. Talán elvihetne egy kérdőívet Ankhiszésznek ezzel: SZERETED APHRODITÉT? __ IGEN __ NEM.
De meggondolta magát." ~ Rick Riordan, Percy Jackson's Greek Gods
Aphrodité úgy döntött, egy halandó lánynak álcázza magát, mert nem akarta megijeszteni jövendőbelijét igazi isteni alakjával. Forró fürdőt vett, selymes ruhába bújt és virágos illattal fújta be magát.
John Rocco - Aphrodité
"Ankhiszész szemei kidülledtek, mikor meglátta a lányt. - Hűha! Neked istennőnek kell lenned. Ki vagy te: Athéné? Artemisz? Vagy talán Aphrodité?
Az istennő elpirult. Örült annak, hogy felismerték, de nem merte bevallani, ki is ő valójában.
- Nem, te butus. Csak egy hihetetlenül gyönyörű halandó leány vagyok. Éppen erre sétáltam és... ó, azta! Te Ankhiszész vagy? Sokat hallottam rólad!
Ankhiszész pislogott. - Rólam?
- Így van! Nagy rajongód vagyok. Össze kellene házasodnunk!" ~ Rick Riordan, Percy Jackson's Greek Gods
Ankhiszész sejtette, hogy valami készül, hiszen általában nem mentek csak úgy oda hozzá ilyen szép lányok és nem tettek neki ilyen ajánlatokat. De magányos volt, így beleegyezett. Ankhiszész bemutatta a lányt a szüleinek, majd feleségül vette őt és elmentek nászútra.
Egyik reggel, amikor Aphrodité felébredt, Zeusz varázslata szertefoszlott. Az istennő össze volt zavarodva. Gyorsan felöltözött, de közben férje is felébredt.
"- Mi történt, drágám? - kérdezte Ankhiszész. - Biztos vagy benne, hogy nem vagy istennő?
- Ó, Ankhiszész - zokogott Aphrodité. - Annyira sajnálom! Valaki megbabonázott. Egyébként soha nem szerettem volna bele olyasvalakibe, mint te. 
- Jé... köszönöm.
- Nem a te hibád. Az enyém! Nem házasodhatom össze egy halandóval. Bizonyára megérted. De ne aggódj. Amikor a gyermekünk megszületik...
- A gyermekünk?
- Ó, igen - mondta az istennő. - Biztos vagyok benne, hogy terhes vagyok. Akárhogy is, a baba fiú lesz. Öt éves koráig én fogom nevelni, majd elhozom őt neked. A néped nagy fejedelmévé fog válni és nagyon büszke leszel rá. Csak ígérd meg, hogy soha nem fogod elmondani senkinek az anyja valódi kilétét!" ~ Rick Riordan, Percy Jackson's Greek Gods
Ankhiszész fejet hajtott Aphrodité döntése előtt. A férfi kissé becsavarodott a történtek miatt és a szakítás után, de megőrizte Aphrodité titkát. Öt évvel később a fia megérkezett az Olimposzról. Az Aineiasz nevet kapta és később valóban nagy uralkodó vált belőle, Trója nagy hercege lett. Trója bukása után Aineiasz Olaszországba hajózott és az ottani új nép első nagy vezetőjévé emelkedett. Később magukat rómaiaknak hívták. Aineiasz pedig Aeneas néven lett ismert.

Ami pedig Ankhiszészt illeti, egy napon, amikor már jóval idősebb volt és kevésbé óvatos, a baráti társaságában véletlenül kikotyogta, hogy Aeneasnak valójában Aphrodité az édesanyja. Híre ment a dolognak és persze a szerelem istennőjének fülébe is eljutott az információ. Aphrodité megrémült és Zeuszt hibáztatta.
Zeusz meghallgatta Aphrodité problémáját és villámával porrá zúzta Ankhiszészt az árulásáért.
"Még egy happy end." ~ Percy Jackson

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése