2015. július 29., szerda

Olimposzi történetek, 42. rész: Aphrodité bizarr sztorija

Történelmi gyorstalpaló félisteneknek és Percy Jackson-rajongóknak! Ehhez a bejegyzéssorozathoz az oldalon eddig közzétett adatok, szereplő leírások és a Percy Jackson's Greek Gods kalauz szolgáltatják az információkat. A bejegyzések tartalmaznak idézeteket és hivatalos illusztrációkat az imént említett kalauzból! 
Az összefoglalók és fordítások mind saját munkák! Kérem ezeket tiszteletben tartani! Ha felhasználod bármilyen célra, akkor pontosan hivatkozz az itteni forrásra és KÉRJ ENGEDÉLYT tőlem! ~ Geri
 
Aphrodité bizarr sztorija
"Szerintetek ezek után Aphrodité lemondott a halandó férfiakról?
Ha a válaszotok: nem, akkor tanultatok az eddigiekből." ~ Percy Jackson
Élt egyszer egy görög hercegnő, Szmürna, aki nem volt hajlandó imádni Aphroditét. Ezért az istennő dühbe gurult és megátkozta Szmürnát. Hogyan? Borzalmas és undorító átokkal, amit kár lenne részletezni. Legyen elég annyi, hogy Szmürna teherbe esett és ez kellemetlen szituációk sorozatát indította el. Annyira kellemetlent, hogy apja karddal kergette a hercegnőt az erdőben és közben így kiabált: "Megöllek! Meg foglak ölni!"
Menekülés közben Szmürna az istenekhez fohászkodott segítségért, arra kérte az olimposziakat, hogy rejtsék el üldözője elől. Az istenek nem voltak túlságosan tettre készek, mégis egy mirhafává változtatták Szmürnát.

Kilenc hónappal később a fa szétnyílt és egy fiúgyermek pottyant ki belőle. Amikor Aphrodité meghallotta az erdőben zokogó gyermek hangját, kicsit bűnösnek érezte magát. Felvette és úgy határozott, titokban felneveli őt. Miért titokban? Mert az istennő féltékeny természetű volt, csak magának akarta kisajátítani az aranyos csöppséget.
Ám egy csecsemő gondozása sok-sok munkát igényelt és Aphroditének nem volt elegendő ideje rá. Úgy döntött, felbérel egy bébiszittert. A választása Perszephonére esett, az Alvilág királynőjére. Természetesen nem ok nélkül választotta Perszephonét, ugyanis Hádész felesége Ereboszban lakott, ahová az olimposziak nem gyakran jártak, így a baba titokban maradhatott. Perszephoné eléggé magányos volt odalent, így örült a reá bízott feladatnak.
"Aphrodité nem találta fenyegetőnek Perszephonét - hát persze, hogy nem! Láttad Perszephoné haját? Ruháját? Aphroditének semmi oka nem volt féltékenynek lenni rá." ~ Percy Jackson
A babát Adónisznak nevezték el és Perszephoné egy dobozban tartotta, ami afféle inkubátornak számított.
"A lényeg, NE próbáljatok babákat dobozban tartani otthon! Nem így működik." ~ Percy Jackson
A két istennő közös felügyeleti joggal rendelkezett a fiúcska felett. Oda-vissza cipelték, egyszer Aphrodité titkos ciprusi barlangjában volt, máskor Perszephoné alvilági palotájában. Így cseperedett fel a gyermek. Végül igencsak jóképű fiatalember vált belőle. Ez enyhe kifejezés. Adónisz lett a legjóképűbb srác a világon.
"Hogyan nézett ki pontosan? Nem tudom. Nem stírölök meg más pasikat, bocsi. Képzeljük csak el a legmenőbb, legstílusosabb, leglenyűgözőbb A-listás sztárt, akit csak tudunk. Adónisz még nála is dögösebb volt." ~ Percy Jackson
Egy bizonyos ponton Aphrodité és Perszephoné is rájött: Adónisz nem volt kisgyerek többé. Potenciális partnert jelentett. Ekkor kezdődött meg a harc.
"- Ő az enyém - jelentette ki Perszephoné. - Én voltam vele többet a nevelése során.
- Szó sem lehet róla - vágta rá Aphrodité. - Én találtam rá annál a fánál! Különben is, nyilvánvaló, hogy engem jobban szeret. Nem igaz, édeském?
Adónisz nyelt egyet. - Uh..." ~ Rick Riordan, Percy Jackson's Greek Gods
Adónisz nehéz döntés előtt állt. Kétségkívül Aphrodité volt a legszebb istennő az egész világon, éppen ezért mindenki vele akart lenni és az aktuális párját mindenki utálta. Na, és a hűség...
Aztán ott volt Perszephoné, aki szintén gyönyörű volt a maga módján, különösen tavasszal, amikor a felső világba mehetett. Ideje nagy részét viszont az Alvilágban töltötte, a lehető leghidegebb és legnyomasztóbb helyen. És még ijesztő is volt. Mindezek mellett ott volt Hádész, Perszephoné férje...

Mivel Adónisz nem tudott dönteni, ezért az istennők elvitték őt az Olimposzra, hogy Zeusz segítségével megoldják a problémát. Adónisz úgy érezte magát, mintha ő lenne az utolsó tortaszelet, amin gyerekek civakodnak egy szülinapi bulin. Zeusz döntése alapján Adónisznak az év egyharmadát Aphroditével, egyharmadát Perszephonével és egyharmadát szabadon kellett töltenie.
"- A srácnak szüksége van egy kis kikapcsolódásra, távol a hölgyektől. Igazam van, tesó?
- A-azt hiszem... tesó.
Zeusz arca elsötétült. - Ne nevezd a Világegyetem Urát tesónak." ~ Rick Riordan, Percy Jackson's Greek Gods
A terv működött... egy darabig. Perszephoné mindig a téli időszakot kapta az együtt töltött időre és Adónisznak egyáltalán nem jött be az Alvilág. Ráadásul mindig bujkálnia kellett, ha váratlanul felbukkant Hádész, ugyanis ő nem tudott felesége titkos barátjáról.
Végül Aphrodité járt sikerrel, hiszen kedvességével és édes szavaival meggyőzte Adóniszt, hogy a maradék szabad idejét is vele töltse. Így az év kétharmadában együtt lehettek. Később született egy lányuk, Beroé.

Egy nap Adónisz vadászott az erdőben, kutyái szagot fogtak. Mire utolérték az üldözött állatot, Adónisz teljesen elfáradt és kifulladt. A kutyák egy felbőszült vaddisznót szorítottak sarokba. Ez a vaddisznó volt talán a legrondább és leggonoszabb, amit ember valaha látott. Egyes történetek alapján a háború istene, Árész küldte a fenevadat. Ez két ok miatt sem lenne meglepő: 1. a vaddisznó Árész szent állata, 2. Árész volt Aphrodité isten szeretője. Az is lehet, hogy Perszephoné küldte féltékenységből az állatot. A vaddisznó nekirontott Adónisznak és agyaraival az elképzelhető legfájdalmasabb helyen szúrta meg a férfit.
"Ami vicces is lehetett volna, kivéve, hogy Adónisz elvérzett és meghalt." ~ Percy Jackson
Kicsivel később odaért galamb-meghajtású szekerén Aphrodité és megpillantotta szerelme élettelen testét.
"- Nem! - siránkozott. - Ó, az én gyönyörűséges pasim! Még a halálban is csodálatos vagy." # Rick Riordan, Percy Jackson's Greek Gods
Egy nagy salátaföldbe temette Adónisz testét, ettől kezdve lett a saláta Aphrodité szent növénye.
"A görögök a halott ember étkének nevezték a salátát. Úgy tartották, ha túlságosan sokat eszel belőle, akkor kedvetlen leszel és nem tudsz szeretni, mint a halott Adónisz." ~ Percy Jackson
Aphrodité az istenek nektárjával hintette körül Adónisz testét, amiből később vérvörös virágok nyílottak. Ezeket a virágokat szellőrózsának (anemone) nevezték el, ami a görög "anemoi" szóból ered és szellőt jelent. A szellő vitte magával a virágok édes illatát és ez mindig emlékeztette Aphroditét Adónisz illatára.
Aphrodité majdnem egy egész napig szomorkodott, aztán visszatért szeretőjéhez, Árészhoz.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon jók ezek a történetek, és a fordításod is nagyon klassz :D
    Mikor lesz meg a következő?

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszenek a történetek! Ma olvastam végig az összeset. Alig várom az újabbat! :)

    VálaszTörlés