2015. március 27., péntek

Olimposzi történetek, 34. rész: Athéné fejfájást okoz apjának

Történelmi gyorstalpaló félisteneknek és Percy Jackson-rajongóknak! Ehhez a bejegyzéssorozathoz az oldalon eddig közzétett adatok, szereplő leírások és a Percy Jackson's Greek Gods kalauz szolgáltatják az információkat. A bejegyzések tartalmaznak idézeteket és hivatalos illusztrációkat az imént említett kalauzból! 
Az összefoglalók és fordítások mind saját munkák! Kérem ezeket tiszteletben tartani! Ha felhasználod bármilyen célra, akkor pontosan hivatkozz az itteni forrásra és KÉRJ ENGEDÉLYT tőlem! ~ Geri

Athéné fejfájást okoz apjának

John Rocco: Pallasz Athéné
"Régebben említettem Zeusz első feleségét, a titán Métiszt. Emlékszel még rá? Mert én nem nagyon. [...] Mindegy, itt egy kis emlékeztető:" ~ Percy Jackson
Röviden - Métisz gyermeket várt Zeusztól. Volt egy jóslat, mely szerint a lány utód veszélyt jelenthetett apjára, ezért Zeusz egészben lenyelte feleségét. Mi történt ezután? Mivel a titánok is halhatatlanok voltak, így Métisz megszülte gyermekét Zeusz gyomrában.
"Nyugodtan kidobhatod a taccsot. Vagy várj vele. Egyre rosszabb lesz..." ~ Percy Jackson
Métisz folyamatosan idegesítette Zeuszt, mint egy benső hang. Közben a lánya is szépen növekedett, csakúgy, mint anno Kronosz hasában az istenek. Miután a gyermek felnőtt, elkezdte keresni a kiszabadulás módját, míg végül meglelte a tökéletes megoldást: tiszta gondolat formájában feloldódik apja szervezetében. A műveletet Métisszel közösen hajtották végre.
Zeusz gerincvelőjét használva eljutottak az agyba, ahol újra eredeti alakjukat öltötték magukra. Elkezdték rugdosni és püfölni Zeusz koponyáját és folyamatosan rikácsoltak, minden erejüket beleadva idegesítették a főistent.
"Elképzelhető, hogy elég tágas helyen tudtak mozogni, mivel Zeusz agya nagyon kicsi volt. Ne áruld el neki, hogy ezt mondtam!" ~ Percy Jackson
Zeusz éjszakákon át nem tudott aludni a hasogató fejfájástól. Sokszor a többi isten aggódva nézett a magában beszélő és átkozódó Zeuszra. Míg Héra és Démétér kedves szavakkal próbálták lecsillapítani a főistent, addig Apollón aszpirint, Hesztia pedig egy csésze forró teát ajánlott neki. Majd Héphaisztosz őrült ötlettel állt elő, miszerint felnyitja apja koponyáját és kicsit szétnéz odabent. Ezt persze mindenki elutasította, Héra pedig hitetlenkedve nézett fiára.
Aztán egyik pillanatról a másikra Zeusz a földre roskadt a fájdalomtól, végül maga könyörgött könyörgött Héphaisztosznak, hogy hasítsa fel a koponyáját. Az istenek a trónjára ültették Zeuszt és lefogták, a kovácsisten pedig elővette a legerősebb jégcsákányát...
 
Az olimposziak rögtönzött agyműtét hajtottak végre. Héphaisztosz Zeusz homlokának közepére célzott, az orra felé, ahol egy parányi repedés keletkezett. Az apró résen egyedül Athénének sikerült megszöknie. Az apja fejéből kipattanó Athéné teljes nagyságú istennővé változhatott. A fiatal istennő teljes páncélzatban állt a többi olimposzi előtt. Szürke köntöst viselt, harci páncélt, és egy bronz sisakot. Egyik kezében lándzsát tartott, a másikban pedig egy pajzsot.
"- Helló mindenkinek - mondta nyugodtan - Athéné vagyok, a hadviselés és a bölcsesség istennője.
Démétér elájult. Héra megbotránkozva nézett, mivel férje a szeme láttára szült egy gyermeket a homlokán át és Héra biztos volt benne, hogy Athéné nem az ő lánya.
Árész, a háború istene felcsattant: - Nem lehet felelős a háborúért! Az az én munkám!
- Hadviselést és bölcsességet mondtam - magyarázta Athéné. - A harc azon részét fogom felügyelni, amihez tervezés, ravaszság és magas intelligencia szükségeltetik. Te továbbra is felelős maradhatsz a háború ostoba, véres, 'férfias' oldaláért.
- Oh, rendben - felelte Árész. Aztán összeráncolta a homlokát. - Várj... mi van?" ~ Rick Riordan, Percy Jackson's Greek Gods
Héphaisztosz összevarrta Zeusz sebhelyét. Annak ellenére, hogy a többi isten bizalmatlan és gyanakvó maradt Athénével, Zeusz arra kérte lányát, hogy csatlakozzon az olimposziakhoz. Így ő is egy lett olimposzi istenek közül.
Mivel ő volt a bölcsesség istennője, hasznára lehetett Zeusznak és a többieknek is, így mindig hasznos tanácsokkal láthatta el őket Athéné.
"Ő adta a görögöknek az olajfát, megtanította őket számolni, szőni, ökrökkel húzatni az ekéket, étkezés után fogselymet használni és sok más hasznos tippel látta el őket." ~ Percy Jackson
Mivel a hadviselés istennője volt, így jobban foglalkozott a védelemmel, mint a támadással. Nem lelte örömét a harcban, de elismerte, olykor szükség volt rá. Igyekezett jó stratégiával és alattomos trükkökkel győzni. Megpróbálta minimalizálni az áldozatok számát, míg vele szemben Árész imádta a harcot, a vérontást és a megcsonkított holttesteket.

Athéné szent növénye az olajfa volt, mivel azt választották az athéniek Poszeidón ajándékával szemben, aki lovakat kínált a városlakóknak. Szent állatai a bagoly és a kígyó. Állítólag a bagoly volt a mennyei bölcsesség szimbóluma, a kígyó pedig a földi bölcsességet jelképezte.
 
Athénét könnyű felismerni a régi görög festményeken és szobrokon. Nagyjából mindig ugyanúgy ábrázolták őt. Sisakját kosok, lovak és szfinxek díszítették, a tetején pedig egy pazar mohikán-szerű toll volt. Általában pajzsot és lándzsát tartott magánál, ujjatlan spártai stílusú ruhát viselt és egy mágikus köpenyt terített a vállára.
A legendák szerint a köpeny kígyóbőrrel volt bélelve, kívül pedig hozzá volt tűzve Medúza bronz feje. A varázsköpenyt Égisznek nevezték, de sok mítosz szerint a pajzsát hívták így és a pajzsra volt helyezve Medúza feje. A mai napig nem tisztázott ez a kérdés.
"Nos, a dolog lényege az, hogy sikoltozva elfussál." ~ Percy Jackson
Még több történet szól arról, hogy Athéné odaadta Égiszt az apjának, és ha szüksége volt rá, akkor időről-időre kölcsönkérte tőle.
"- Hé, apa, kölcsön tudnád adni Medúza levágott fejét ma estére? Lógok egyet a barátaimmal.
- Oké, drágám, csak hozd vissza éjfélig, és ne dermessz senkit se kővé!" ~ Percy Jackson
Még nagyobb rejtély, hogy miért nevezték Athénét Pallasz Athénének. (A következő részben talán kiderül!)

3 megjegyzés:

  1. Imádom Athénét. Nagyon jó volt ez a ész és már nagyon várom a következőt is. :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett! :) Hamarosan érkezik a folytatás is!

      Törlés