2013. március 5., kedd

Mitológia Percy Jackson-módra: Aphrodité

Aphrodité, a szerelem istennője
Aphrodité a szerelem és a szépség istennője. Férje Héphaisztosz, a kovácsisten. A római mitológiában Venus.

A mítosz szerint akkor született, amikor Kronosz kasztrálta és feldarabolta apját, Uranoszt. Egy darabja a tengerbe esett, ettől a víz habot vert és hullámzott, és a habokból kagylóhéjon kelt ki Aphrodité, akinek szépsége elvakította az Olimposzt. Ciprus szigetén lépett partra. A legenda szerint, mikor kilépett a vízből, amerre járt, lába nyomán csodás növények és fák keltek ki a földből.
 
Zeusz feleségül adta Héphaisztosznak, egyrészt azért, mert Héra csak így szabadulhatott ki fia trónjából, másrészt, a főisten nem szerette volna, ha Aphrodité szépsége miatt az olimposziak csatáztak volna. Az olimposziak közül őt szerették a legtöbben. Habár Héphaisztosz mindenféle csecsebecsével, ékszerrel megajándékozta feleségét, Aphrodité mégsem tartott ki férje mellett. Az istenek közül legjelentősebb szerelme Árész volt, akitől Erósz (Cupido) is született. A halandók közül Adónisz volt egyik legnagyobb szerelme. Árésszel közös gyermekei: Erósz, Anterósz, Harmonia, Deimosz és Phobosz. Dionüszosztól gyermekei a Khariszok,
Az istennőt a Hórák (az évszakok és a harmónia istennői) és a Khariszok (a báj és a termékenység istennői) kísérték.

Több szent állata is volt sokrétűségéből fakadóan: tisztasága miatt a galamb, kecsessége miatt a hattyú, termékenysége miatt a nyúl, de a delfin és a veréb is. Kedvelt növényei voltak az Adónisz véréből általa teremtett rózsák, a mirtusz, a gránátalma és a citromfa.
 
Sandro Botticelli - Vénusz születése (1484-1486) Firenze, Uffizi
Aphrodité természete később sem változott, továbbra is megcsalta férjét Árésszel. Az egyre modernebb eszközöknek köszönhetően pedig Héphaisztosz csak nem adta fel elhatározását, miszerint lebuktatja feleségét és megszégyeníti a többi olimposzi előtt, ezért a világ számos szegletébe csapdákat helyezett el erre a célra. De mindhiába, hiszen felesége jól kijátszotta.
Egy ilyen csapdába sétáltak bele Percy Jacksonék. Ugyanis 7 nappal a nyári napforduló előtt –amikor a hősök éppen a mestervillám és Sally Jackson után kutattakÁrész egy szívesség kérésével fordult hozzájuk, mégpedig azzal, hogy szerezzék vissza neki a Víziparkban felejtett pajzsát. Cserébe felajánlotta, hogy gyorsabban eljuttatja őket Nyugatra. Viszont hamar kiderült, hogy a Víziparkban egy Árész és Aphrodité számára készült leleplező-csapda volt, így a hősöknek meggyűlt a bajuk a kovácsisten kütyüivel és a Héphaisztosz-tévével. A pajzs mellett Percy megtalálta Aphrodité selyemsálát, mire a ruhadarab már majdnem elvarázsolta volna, Annabeth kikapta a kezéből. Viszont a sálat később megtalálja az Orákulum padlásán az alábbi felirattal (A titán átkában):
AFRODITÉ ISTENNŐ SÁLJA
Megtaláltatott a VÍZIVILÁG parkban, Denverben,
Annabeth Chase és Percy Jackson által
Percy akkor el is csodálkozott, hogy Annabeth nem dobta el a sálat még a parkban, hanem megtartotta és a padláson dugta el.
A fiú a harmadik kötetben találkozott először szemtől szemben a szerelem istennőjével a sivatagban. Az istennő akkor is Árésszel volt ott. Artemisz megmentését és a hősök küldetését feleslegesnek tartotta, helyette inkább azt tanácsolta Percynek, hogy egy szerelmi küldetés hasznosabb lenne, és inkább koncentráljon Annabeth megmentésére, hiszen az sokkal romantikusabb.
Természetesen Aphrodité a téli napfordulókor Percy és Thália életben hagyása mellett szavazott.
 
A negyedik részben Kalüpszót szebbnek találta a szerelem istennőjénél, de ezt hangosan nem merte kimondani, mert nem szerette volna magára haragítani Aphroditét.
A titánok legyőzése után Aphrodité is egyetértett Apollónnal, hogy Annabeth jó sok szobrot építsen nekik az Olimposzon.

*A könyvekben a szerelem istennője hol Aphrodité, hol Afrodité fordítással jelenik meg; én a hagyományosat (Aphrodité) preferálom inkább a bejegyzéseimben.

A folytatásban Percy és Aphrodité párbeszédének egy részlete olvasható el a harmadik részből!
„A szívem kalapált. Nem akartam válaszolni, de a tekintete a nyelvemre csalta a feleletet.
– Annabeth bajban van.
– Pontosan! – ragyogott fel Afrodité arca.
– Segítenem kell neki. Volt néhány álmom…
– Ó, még álmodsz is róla! Ez annyira aranyos!
– Ezek más jellegű álmok, nem olyanok, amikre maga gondol!
Ciccegett néhányat, aztán így szólt:
– Percy, én veled vagyok. És végül is miattam vagy itt.
Rábámultam.
– Hogy mondja?!
– Az a mérgezett póló, amit az Ellelop fivérek adtak Phoebének, gondolod, hogy véletlen volt? Ki küldte Fekete Pétert, hogy megtaláljon? Ki segített kisurranni a táborból?
– A maga műve volt?!
– Természetesen! Mert milyen unalmasak is ezek a Vadászok! Küldetés egy szörny miatt, bla-bla-bla… Mentsük meg Artemiszt! Ha engem kérdezel, tőlem ott maradhat, ahol van. De egy küldetés az igaz szerelem nevében mindjárt más!”
A titán átka, 171-172. oldal

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése