2014. december 29., hétfő

Olimposzi történetek, 5. rész - Zeusz mentőakciója

Történelmi gyorstalpaló félisteneknek és Percy Jackson-rajongóknak! Ehhez az új bejegyzéssorozathoz az oldalon eddig közzétett adatok, szereplő leírások és a Percy Jackson's Greek Gods kalauz szolgáltatják az információkat. Egyes bejegyzések tartalmaznak majd idézeteket és hivatalos illusztrációkat az imént említett kalauzból! 
Az összefoglalók és fordítások mind saját munkák! Kérem ezeket tiszteletben tartani! Ha felhasználod bármilyen célra, akkor pontosan hivatkozz az itteni forrásra és KÉRJ ENGEDÉLYT tőlem! ~ Geri

Zeusz mentőakciója

John Rocco - Ida-hegy
Zeusznak szép gyermekkora volt az Ida-hegyen. Napjait vidáman töltötte, a vidéken kergetőzött a nimfákkal és a szatírokkal. A Korübantok megtanították harcolni, megetették mézzel és megitatták a varázslatos kecsketejjel. Mire fiatal felnőtt istenné vált igazán jóképű fickó lett belőle. Rövid fekete haja, gondosan nyírt szakálla volt, és égszínkék szeme hamar felhős szürkére váltott, ha dühös lett.
Egy napon meglátogatta őt édesanyja, Rheia. A titanisz elérkezettnek látta az időt a bosszúra, hiszen fiából magabiztos, erős, jóképű isten vált. Ezért afféle nyári munkát ajánlott fiának:
"- Szabad az út a palotába egy pohárnok számára - mondta.
- De nekem nincs tapasztalatom poharak felszolgálásában - felelte Zeusz.
- Egyszerű - ígérte Rheia. - Amikor Kronosz király italt kér, akkor odaviszed neki. A fizetség nem nagy, de a munkának van egy sokkal előnyösebb oldala, megbuktathatod apád hatalmát és a Kozmosz ura lehetsz.
- Kivagyok ettől - mondta Zeusz. - De Kronosz nem fogja észrevenni, hogy isten vagyok?
- Már gondoltam erre - jegyezte meg Rheia. - A testvéreid ennyi éven át életben maradtak Kronosz gyomrában, és hozzád hasonlóan ők is felnőhettek mostanra. Vagyis már elegendő erővel rendelkezhetnek a méret- és alakváltáshoz. Szükséged lesz erre az erőre is. Kevésbé istenivé kell válnod, hovatovább... kevésbé titánszerűvé." - Rick Riordan, Percy Jackson's Greek Gods
Zeusz megfontolta anyja ajánlatát, és rájött, hogy menni fog neki. Egyszer, mikor megijedt a nimfáktól medvévé változott át. Aztán, mikor nyert a szatírok ellen egy futóversenyen, akkor meg farkassá alakult (bár a szatírok csalással vádolták, Zeusz szerint nem volt igazuk, mert a farkas is a lábaival fut, csak néggyel...). A fiatal isten végül beadta a derekát.
Mikor Zeusz megérkezett az Othrisz-hegyhez, leesett az álla. A hatalmas palota, a fekete égig érő tornyok mind lenyűgözték. Azonban az is feltűnt neki, hogy ez a hely túlságosan magányos és szomorú - nem lehet túl mókás királynak lenni itt. Ekkor határozta el, ha valamikor hatalomra kerül, akkor máshol fog uralkodni, palotája pedig zseniális és vakítóan fehér lesz.

Az évek nem voltak túlságosan kegyesek Kronoszhoz, ami ironikus, mivel ő volt az Idő Ura. A Kannibál király bár nem öregedett, mégis az idő múlásával egyre elnyűttebbé, fáradtabbá és kedvtelenebbé vált. Már a halandó élet múlása és sorvadása sem örvendeztette meg úgy, mint korábban. Ráadásul némi súlyfelesleges is magára szedett. A gyomrában rabul ejtett gyermekei szökési kísérleteikkel pedig csak rátettek egy lapáttal minden bajára.
"Folyamatosan próbáltak megszökni és felkapaszkodni Kronosz torkán. Próbálkozásaik sikertelenek voltak, viszont Kronosznak szörnyű savas refluxot okoztak." - Percy Jackson
Talán ennek az elnyűttségnek volt köszönhető, hogy azonnal felvette Zeuszt (aki nem álnéven, hanem igazi nevén mutatkozott be) a pohárnoki állásra. Hiába érzett valamit nyugtalanítót a fiú jelenlétében, gyomrának teltsége és gondolatainak lassúsága elterelték a figyelmét. Ráadásul az ifjú isten olyan mesterien adta elő magát a nimfáktól tanult dalokkal, a szatíroktól hallott viccekkel és a Korübantok ihlette táncával, hogy hosszú idő után ez volt a legérdekesebb, ami az Othrisz-hegyen történt. Pillanatok alatt Zeusz lett a legnépszerűbb szolga a palotában.
És mik voltak Kronosz kedvenc italai? Zeusz pontosan tudta: forró fűszerezett nektár; hideg nektár frissen facsart citromlével; nektár kis áfonyalével. Neki köszönhetően rendeztek ivóversenyeket, amik roppant népszerűek voltak a szatírok között az Ida-hegyen. A Kannibál királyt hajtotta a versenyszellem, az sem érdekelte, hogy tele a gyomra, de le akarta győzni minden testvérét.

Egyik este, amikor Kronosz kedvenc hadnagyaival vacsorázott, Zeusz különféle főzeteket kevert az ivóversenyre. Az Ida-hegyen a nimfáktól sokat tanult a gyógynövényekről és azok hatásairól. Tudta, melyek okoznak álmosságot, szédülést, szörnyű érzést vagy akár olyat, melytől a gyomor legszívesebben kiszakadna a testből.
A király vendégeinek álmosító és extra szédítő italokat kevert. Kronosz pedig a nektár és a mustár különleges keverékét kapta. Egyes történetek szerint Zeusz bort használt, de abban az időben még nem létezett a bor. A vacsora úgy zajlott, ahogy korábban szokott, sok ivással és evéssel. A speciális italokkal készítőjük még várakozott kis ideig. Atlasz, Hüperión, Koiosz és a többiek éljeneztek, várták, hogy a király megdöntse korábbi 3 másodperces rekordját. Zeusz ekkor vetette be különleges italait. A titánok megitták a finom italokat. Bár Kronosz érezte, hogy furcsa íze van nektárjának, nem törődött vele és megitta. Büszkén csapott az asztalra, mert 2 és fél másodperc alatt végzett.
Rheia terve bevált. A titánúr először elégedetten böffentett, majd hányni kezdett.
"Szája teljesen magától kitárult - jobb feladni a küzdelmet, kedvesem - és kilőtt öt istent, egy nyálkás sziklát, néhány kekszet és egy harci szekér rendszámát. (Nem, nem tudom, hogyan kerültek oda ezek a dolgok.)" - Percy Jackson
Az öt isten egyszerre teljes méretű felnőtté változott, amiből az asztalnál ülő titánok nem sokat fogtak fel bódultságuk miatt. Miközben Kronosz folyamatosan ontotta magából gyomrának tartalmát szanaszét a trónteremben, kiabálni kezdett a többieknek, hogy kapják el az isteneket.
Először Atlasznak sikerült reagálnia, de csak egy "Őrség!"-re futotta erejéből. Próbált felállni, de Hüperión ölébe zuhant. Zeusz meg akarta szerezni apja kaszáját, hogy felszeletelhesse vele a régi kannibál szokás szerint, de a többi titán kezdett éberebb lenni és mivel Zeusz kezében nem volt más egy tálcán kívül, ezért testvéreihez fordult.
"A testvéretek vagyok, Zeusz. Kövessetek engem, szabadságot és a bosszút adok nektek. Valamint mézet és kecsketejet." - Rick Riordan, Percy Jackson's Greek Gods
Miközben Kronosz továbbra is öklendezett, a titánok és a harcosok a fegyvereikkel babráltak, Zeusz és testvérei sasokká változtak, majd elhagyták a palotát.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése