2015. április 3., péntek

Olimposzi történetek, 35. rész: A Pallasz Athéné-rejtély

Történelmi gyorstalpaló félisteneknek és Percy Jackson-rajongóknak! Ehhez a bejegyzéssorozathoz az oldalon eddig közzétett adatok, szereplő leírások és a Percy Jackson's Greek Gods kalauz szolgáltatják az információkat. A bejegyzések tartalmaznak idézeteket és hivatalos illusztrációkat az imént említett kalauzból! 
Az összefoglalók és fordítások mind saját munkák! Kérem ezeket tiszteletben tartani! Ha felhasználod bármilyen célra, akkor pontosan hivatkozz az itteni forrásra és KÉRJ ENGEDÉLYT tőlem! ~ Geri

A Pallasz Athéné-rejtély

Rengeteg mítosz és történet szól Athénéről, talán a nagyobb rejtély, hogy miért nevezték Pallasz Athénének. Még a görögök sem tudtak megegyezni arról, miért kapta a Pallasz becenevet.
"Hosszú idegig azt hittem, az emberek úgy mondják: Palace Athéné, mintha valami hotel lenne Vegasban, vagy talán Athéné titkos búvóhelye." ~ Percy Jackson
Athéné még fiatal (Zeusz homlokából frissen előpattant) istennő volt, amikor apja megkérte őt, hogy éljen együtt a Tritónisz-tó nimfáival, Líbiában, az észak-afrikai partok mentén.
"- Tetszeni fognak neked - ígérte Zeusz. - Harcias nők, akárcsak te. Megtaníthatnak pár harci trükkre!
- Ezt kétlem... - mondta Athéné. - Miért küldesz el engem?
Zeusz megpróbált mosolyogni, de nem ment könnyen, hiszen még mindig fájt a homloka.  - Nézd, én kis háborús muffinom..."
- Ne szólíts így!
- Egész életedben a gyomromban raboskodtál - mondta Zeusz. - Kapsz egy esélyt, hogy jobban megismerkedhess a nagyvilággal. Több olimposzi időt bocsátok rendelkezésedre, hogy hozzászokhass a gondolathoz: az istenek tanácsának tagja leszel. Őszintén szólva, kissé ijesztő vagy számukra. Okos és erős." ~ Rick Riordan, Percy Jackson's Greek Gods
Athéné belegyezett apja kérésébe. Zeusznak végül igaza lett, a bölcs istennő valóban szeretett ott élni. A Tritónisz-tó nimfái kiváló harcosok és sportolók voltak, talán az otthonukul szolgáló zord környezet tette őket ilyenné. Athéné elleshette a legtitkosabb ninja-nimfa harci technikákat.
Athéné legjobb barátnőjét Pallasznak hívták, egyedül neki sikerült a kézitusákon legyőznie az istennőt. Ugyanolyan ízléssel rendelkeztek páncél- és fegyverválasztásnál. Humorérzékük is azonos volt és gyakran befejezték egymás mondatait. Rövid idő alatt legjobb barátok lettek.

Egyik nap hivatalosak voltak egy barátságos ökölvívó-mérkőzésre, pont akkor, amikor Zeusz lenézett az égből, hogy ellenőrizze Athénét. Sajnos a főisten nem tudott a barátságos mérkőzésről, így csak annyit látott, hogy Athéné vesztésre állt az egyik nimfával szemben. Zeusz elfeledkezett arról, hogy az istenek halhatatlanok, és eluralkodott rajta a szülői kétségbeesés, féltette lányát a haláltól.
Pallasz épp igyekezett lesújtani dárdájával a térdre ereszkedő Athénére, amikor Zeusz megjelent Athéné mögött az égen és felemelte az Égiszt. A felhők közül előtűnő Medúza-fej megzavarta a nimfát.
John Rocco - Zeusz megzavarja Pallaszt
Athéné válaszcsapásra készült és meglepetésére dárdája célba is talált. Pallasz figyelmét annyira elterelte a látomás, hogy nem volt ideje a védekezésre és hasába fúródott a dárda. Pallasz földre rogyott.
A nimfák varázslatos lények, talán ellenállhatnak Medúza kővé dermesztő tekintetének, de nem halhatatlanok. Ha komoly sérülést szereztek, belehalhattak, mint bárki más. Pallasz meghalt.

Athéné térdre roskadt és szívszaggató zokogásban tört ki. Karjaiban ringatta szegény barátja élettelen testét és közben Zeuszra meredt, aki értetlenül lebegett a levegőben. Athéné viharos szürke szemének tekintete félelmet keltett Zeuszban, majdnem akkorát, mint amikor a főistennek Tüphóüszzel kellett szembenéznie. Zeusz csak hebegett-habogott és gyorsan visszaiszkolt az Olimposzra.

Athéné teljesen összeomlott. Pallasz testét visszaszolgáltatta a Tritónisz-tó vizének, pontosan úgy, ahogyan a nimfák tették halott társaikkal.
Az istennő úgy döntött, szent emléket állít Pallasznak. Megépítette fából Pallasz mását, és szinte élethűre festette. Athéné levágott egy kis darabot az Égiszből, és a kis köpenydarabot Pallasz vállára terítette.
Később a szobor fontos műalkotássá vált. Végül valahogyan Trójában kötött ki, ahol különleges szentéllyé vált, Palladiónnak nevezték. A nők ide térhettek és védelmet kaphattak Athénétől, férfiak viszont rá sem nézhettek a szoborra, különben halállal kellett lakolniuk.
Pallasz szobra annyira hasonlított Athénére, hogy egy idő után az emberek azt gondolták, Pallasz és Athéné egyazon személy. Így az emberek összezavarodtak és Pallasz Athénének kezdték hívni az istennőt. Athénét ez nem zavarta, sőt, büszkén viselte egykori legjobb barátjának nevét, így sosem felejthette el Pallaszt.
"Szóval, nyugodtan hívd őt Pallasz Athénének, de ne kérdezősködj felőle, ha éppen egy szobát foglalsz a Palace Athénében. Személyes tapasztalatból mondhatom, nem fogja viccesnek találni." ~ Percy Jackson

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép történet! Szegény Athéné. :'(

    VálaszTörlés
  2. Tényleg jó sztori.Percy-nek az a Palace Athéné-s beszólása nagyon vicces😂
    Főleg az utolsó😂

    VálaszTörlés