2015. április 18., szombat

Olimposzi történetek, 36. rész: Athéné és Arachné viadala

Történelmi gyorstalpaló félisteneknek és Percy Jackson-rajongóknak! Ehhez a bejegyzéssorozathoz az oldalon eddig közzétett adatok, szereplő leírások és a Percy Jackson's Greek Gods kalauz szolgáltatják az információkat. A bejegyzések tartalmaznak idézeteket és hivatalos illusztrációkat az imént említett kalauzból! 
Az összefoglalók és fordítások mind saját munkák! Kérem ezeket tiszteletben tartani! Ha felhasználod bármilyen célra, akkor pontosan hivatkozz az itteni forrásra és KÉRJ ENGEDÉLYT tőlem! ~ Geri

Athéné és Arachné viadala

Az olimposziak közül nem Athénének volt a legjobb humorérzéke... Így esett ez Arachnével is.

Arachné egy Lüdia nevű királyságban élt, abban az országban, amit ma Törökországnak hívunk. Arachné szülei alsóbb osztálybeli gyapjú- és ruhafestők voltak, meghaltak, még lányuk fiatal korában meghaltak. Arachné helyzete kilátástalannak tűnt család, pénz és barátok nélkül, mégis ő lett a leghíresebb hajadon a királyságban. Úgy tudott szőni, mint senki más.
"Tudom, azt gondolod: Hűha. Szövés.
De, barátocskám, akkor próbálj csak meg szőni. Nehéz ám! Úgy értem, nézted már közelebbről az ingedet? Következő alkalommal, amikor egy unalmas kémiaórán leszel, nézd csak meg! Az anyaga milliónyi fel és le, előre és hátra irányuló szálból áll. [...] Persze, most már géppel készítik ezeket. De képzeld csak el azt az időt, amikor kézzel készítették. Minden egyes négyzetcentimétere több órát vett igénybe. [...] Az ADHD miatt én ezt soha nem tudnám véghezvinni.
A szövés volt az egyetlen módja a ruhakészítésnek, így, ha nem akartál meztelenül szaladgálni, akkor találnod kellett magadnak egy jó szövőmestert.
Arachné könnyen boldogult. Tudna készíteni neked olyan szőtt Hawaii-mintás inget, amit virágok, békák és kókuszdiók képei díszítenek, ezt el tudná készíteni nagyjából öt perc alatt." ~ Percy Jackson
A lényeg az, hogy Arachné mesés gobelineket és ruhákat készített, így egykettőre népszerűségre tett szert. Az emberek minden nap hosszú sorban gyülekeztek a kunyhója előtt és megelégedtek csupán azzal is, ha nézhették munka közben a leányt. Még az erdőkben és patakokban élő nimfák is előmerészkedtek biztonságot nyújtó rejtekhelyeikről, csak azért, hogy láthassák Arachnét, aki még a természetnél is csodásabb kárpitokat szőtt.
Akadt olyan kárpit, amin a hullámzó óceánt olyan realisztikusan ábrázolta, hogy a szemlélő maga elé tudta képzelni, ahogyan a hullámok megtörnek a tengerparton. A strandon sétáló embereknek még az arckifejezését is meg lehetett állapítani, sőt, ha nagyítóval nézték a homokdűnéket, szinte a parányi homokszemeket is látni lehetett.
"Arachné tulajdonképpen feltalálta a HD szövést." ~ Percy Jackson
Az egyik őt csodáló nimfa megjegyezte neki, hogy fantasztikusan sző, biztosan Athéné tanította ki a mesterségre. Arachné azonban túlságosan büszke volt, és felhorkantva kikérte magának a megjegyzést. Aztán egy férfi is figyelmeztette a büszke leányt, hogy ezért a tehetségért bizony köszönetet kellene mondania az istennőnek, aki feltalálta a szövést. Arachné dühében felcsattant:
"- A szövés az én dolgom. Ha Athéné olyan nagyszerű benne, jöjjön ide és tesztelje a tudását az enyémmel szemben. Majd meglátjuk, ki ért hozzá jobban." ~ Rick Riordan, Percy Jackson's Greek Gods
Kitalálhatjátok, mi történt... Athéné meghallotta a kihívást és nem hagyhatta annyiban a dolgot. Pallasz elvesztése után sokkal megértőbbnek mutatkozott Athéné, szeretett második esélyt adni az embereknek.
Másnap az istennő leszállt a földre, de nem páncélzatban és feltűnően, hanem éppen ellenkezőleg, osonva és ravasz módon kémkedett kihívója után: egy idős asszony kinézetét öltötte magára és úgy ment Arachné kunyhójához. A lány nem tűnt kapzsinak, csupán szerette volna munkáját megosztani a világgal. Athéné előrébb furakodott a kunyhó előtti tömegben és szóba elegyedett Arachnével.
"- Tudod, drágám... - kezdte Athéné - ...lehet, hogy öreg vagyok, de bölcsebb lettem az idő múlásával. Elfogadsz néhány tanácsot?
Arachné csak morgott valamit. A szövés teljesen lefoglalta és bölcs szavakat sem akart hallani, inkább nem mondott semmit.
- Nagyon tehetséges vagy - folytatta Athéné. - Nincs semmi baj az emberek dicsérő szavaival. Kiérdemelted! De remélem, hálát adtál a tehetségedért Athéné istennőnek. Ő találta fel a szövést, és tőle kapják a tehetséget a halandók, akárcsak te.
Arachné leállt a szövéssel és meredten bámult az idős hölgyre. - Senki sem adott nekem semmit, Nagyi. Talán a szemeid már rosszak, de nézd csak meg ezt a gobelint. Én készítettem. Nem kell megköszönnöm senkinek a kemény munkámat!
Athéné próbált rideg maradni. - Büszke vagy. Látom. És ez így van rendjén. De ezzel megszégyeníted az istennőt. Én a helyedben rögtön bocsánatot kérnék tőle. Biztos vagyok benne, hogy megbocsát neked. Ő mindenkivel irgalmas...
- Kopj le, Nagyi! - csattant fel Arachné. - A tanácsodat tartogasd a lányaidnak és az unokáidnak. Nincs szükségem rá. Ha annyira szereted Athénét, menj és mondd meg neki, hogy jöjjön el hozzám és akkor meglátjuk, ki birtokolja a szövés művészetét!" ~ Rick Riordan, Percy Jackson's Greek Gods
Ezzel betelt a pohár. Athéné a tömeg szeme láttára változott vissza önmagává, a páncélzatba öltözött istennővé. Elfogadta Arachné kihívását.
"Tipp: Ha halandó vagy és egy istennő megjelenik melletted, és ha szeretnéd túlélni az elkövetkező néhány percet, ezt kell tenned: borulj arccal a földre." ~ Percy Jackson
Arachné természetesen halálra rémült, de állta Athéné tekintetét. Athéné megesküdött a Sztüxre, hogy tisztességesen fogja kihirdetni a győztest. Athéné csettintett egyet és mellette termett egy szövőszék. Mindketten szőni kezdtek.
Athéné az olimposzi palota tanácstermében ülő isteneket szőtte kárpitjára, valamint az athéni akropolisz templomait, ahol a bölcs halandók tisztelegtek az isteneknek. Figyelmeztetésképpen néhány olyan híresebb halandót is ábrázolt, akiket tiszteletlenségük miatt az istenek állattá változtattak vagy éppen kilapítottak.
Eközben Arachné egy másik jelenetet ábrázolt. Az istenek borzalmas és nevetséges tetteit jelenítette meg kárpitján. Például ábrázolta a csődör képében vágtató Poszeidónt, amint éppen Démétért üldözi. Az isteneket ostobának, gonosznak és gyerekesnek mutatta.

Amikor végeztek, a közönség teljesen elnémult a csodálatos kárpitok láttán. Athéné kárpitja csodálatos és lélegzetelállító volt, éreztette az olimposzi istenek hatalmát. Arachné ábrázolta a valaha volt legcsípősebb kritikát az istenekről. Egyes történetek szerint Athéné lett a győztes, ám az igazság az, hogy Athéné nem tudott dönteni, mivel mindkét kárpit pontosan megegyező minőségű volt. Így az istennő végül döntetlent hirdetett. Ám, Arachné nem érte be ennyivel, visszavágót akart, ami teljesen kihozta a sodrából Athénét, aki kivetett egy darabot a szövőszékből és azzal kezdte ütni Arachnét.
Az emberek először megijedtek, majd kinevették és kigúnyolták Arachnét a tiszteletlensége miatt. Athéné hirtelen gerjedt haragja csillapodni kezdett és a csúfolódó tömeget kezdte csitítani. Az istennő annyira el volt foglalva a tömeggel, hogy mire feleszméltek, Arachné felakasztotta magát. Athéné gyűlölte az öngyilkosságot, mivel gyáva cselekedetnek tartotta.

Az istennő nem engedte meghalni a lányt és örökkévalóságig tartó szövésre ítélte őt. Athéné egy pókká változtatta Arachnét, attól kezdve Arachné és gyermekei örökké halót szőttek. A pókok utálják Athénét és Athéné is utolja a pókokat. A pókok az embereket is utálják, mivel azok kinevették és megszégyenítették Arachnét.

John Rocco - Arachné
"Talán a tanulság ez: Tudd, mikor kell dicsekedni és mikor kell tartani a szád! Vagy: Néha az élet nem igazságos, akkor sem, ha olyan tehetséges vagy, mint Athéné. Vagy talán: Ne osztogass ingyen kárpitokat!" ~ Percy Jackson

1 megjegyzés:

  1. "Arachné tulajdonképpen feltalálta a HD szövést."Ez jó :-)
    Egyébként az egész jó volt.Én már ismertem ezt a sztorit,de itt jobb mint a wikipédián:")Főleg Percy közbeszólásaival:-)

    VálaszTörlés