2014. július 27., vasárnap

Kritika: "A villámtolvaj" musical

A Theater Mania honlapján publikálták az első "A villámtolvaj" musical kritikát. Korábban már írtam arról, hol július 21-től útjára indították Rick Riordan #1 bestseller sorozatának első részét feldolgozó musicalt az Egyesült Államokban. A cikk leírása alapján biztos élvezetet kínál a show, én is megnézném!
Lássuk, hogyan vélekedik az adaptációról a cikk írója, Pete Hempstead:
A villámtolvaj
Egy musical, mely Rick Riordan népszerű Percy Jackson sorozatával felvillanyozza a Lucille Lortel Színházat.

Kristin Stokes mint Annabeth, Eric Meyers mint Percy Jackson és Jordan Stanley mint Grover a TheatreworksUSA "A villámtolvaj" című produkciójában, Stephen Brackett rendezte, a kép a Lucille Lortel Színházban készült. (© Jeremy Daniel)
Olyasvalakiként, aki korrekt árat fizet ki egy gyermekszíndarabért, gyakran ellenőrzöm a közönséget, különösképpen a gyerekek reakcióit figyelem az előadás alatt. A villámtolvaj musical a TheatreworksUSA produkciója és Stephen Brackett a rendezője, ezúttal a Lucille Lortel Színházban kapott helyet, a felnőttek reakciói hívták fel különösképpen a figyelmemet. Harsogó felnőtt kacajok (az enyémmel együtt) versengtek a gyermekek magas hangú visításával, hiszen mindenki élvezte a lármát, a vicceket, a gyors tempót, ezt a csodálatosan fantáziadús musicalt, ami Rick Riordan Percy Jackson sorozatának első részét dolgozza fel. Ez a show egy igazi családi kikapcsolódás — és ingyen van!
Percy Jackson (Eric Meyers) kitaszított az iskolában, aki soha nem találkozott apjával. Most anyukája Gabe felesége lett, a mega-lúzeré, aki egész nap csak tömi a hasát és szörnyen büdös. Percy hamarosan rájön arra, hogy ADHD-ja (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) és diszlexiája igazából valódi kilétének tünetei: ő egy "félvér" (egy görög isten és egy halandó ember gyermeke). A Félvér táborban találkozik néhány vele egykorú félistennel: Groverrel (Jordan Stanley), aki szatír, és Annabethtel (Kristin Stokes), aki Athéné lánya. Itt tudja meg, hogy Poszeidón fia. Együtt kelnek útra egy mitikus, szörnyharccal teli küldetésre, hogy megtalálják Zeusz villámának tolvaját, és visszajuttassák a villámot jogos tulajdonosának, így elkerülhetik az istenek között kitörni készülő háborút.
Joe Tracz kiragadta a főbb cselekményeket Rick Riordan könyvéből és szoros 60 percbe sűrítette azokat, hogy teret engedjen a Rob Rokicki által komponált zeneszámoknak, amik jól megírt szövegükkel nem csak az akciót pörgetik fel, de fontos üzeneteket is közvetítenek. Zakiya Young, Percy anyjaként énekli a "Strong" ("Erős") c. balladát, ami káprázatos hajlításaival és rímelésével megnyugtatja a lelkedet. Karónként, a Sztüx folyó révészeként Parker Drown csatlakozik Meyershez, Stanleyhez és Annabeth-hez a kicsapongó és tömegmegmozgató "In the Same Boat" ("Egy csónakban evezünk") c. dalban. A hisztérikus Graham Stevens mindvégig megnevettet a lólábú Kheirónként, csakúgy, mint Percy kedves, Hawaii-mintázatú inget viselő apjaként, Poszeidónként. Tracz komikus vonala és makulátlan időzítései kellemes otthont alkotnak ezekkel a színészekkel.

Brackett csodálatos munkát végzett az akció villámgyors mozgatásával, hiszen a minden korosztályból álló közönség alig tudta, mikor képes levegőt venni. Sam Pinkleton energikus koreográfiája dinamikus összhangban volt Rokicki vibráló zenéjével, és Turner Smith harckoreográfiája mindenki szívverését felpörgette. A díszletért Lee Savage felelt, egyszerűen megalkotta a görög mitológia világát, három fehér oszloppal is egy templom látszatát keltette. Ezeket még jobban hangsúlyozták David Lander fényjátéka, mely lehetővé tette egyes jelenetek számára a világok közötti váltást, egészen Percy otthonától, a tengertől kezdve Hádész alvilágáig, egy szempillantás alatt. Apró világítási trükkökkel létrehoztak mindenféle illúziót, kezdve Percy és barátai motorozásától egészen az Alvilág magasba csapó lángjaiig.

Azoknak a gyerekeknek, akik nem ismerik a könyvet, érdemes lenne beszámolni a főbb görög istenekről (Zeuszról, Athénéről, Árészról és a többi nagyobb istenről), hogy segítsünk nekik megérteni a történet mozzanatait. Félre a mitológiával, A villámtolvaj egyik legfontosabb tanulsága: hogyan használd a fantáziád. Ez fog szórakoztatni a nagy költségvetésű speciális effektek helyett, összpontosíts magára a szövegre, a zseniális előadásra, és egy innovatív tervezőcsapat munkájára, többek között Sydney Maresca kreatív kosztümjeire és jelmezeire, valamint Carl Casella briliáns hanghatásaira. Röviden, ha szeretnéd újraélni a fiatal 8 éves önmagadat és egy musical nagy részese akarsz lenni, akkor vedd fel a listád élére A villámtolvajt. Élvezni fogod, hidd el.
forrás: Theater Mania

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése