2014. augusztus 12., kedd

#GreekWeek: Rick Riordan és a legbizarrabb mítosz

A #GreekWeek 2. napján Rick Riordan a Percy Jackson's Greek Gods kulisszái mögé kalauzol bennünket és elmeséli az egyik - a kalauzban olvasható - történet háttérsztoriját! Készüljetek, elég furcsa történet lesz! :)

 A legbizarrabb mítosz
A Percy Jackson’s Greek Gods írása közben egy csomó furcsa mítoszba botlottam. Még ennyi év után is ráakadok olyan történetekre - mint nagy mitológia rajongó -, amikről eddig nem is hallottam.

Melyik a legbizarrabb? Erichthonius története, Athéné egyetlen fiáé.

A helyzet az, hogy Athéné szűz istennő volt. Tehát nem is lehetett gyermeke. Athén népe mégis megtalálta a módját, hiszen azt állították, hogy a királyuk Athéné leszármazottja, az istennő volt az ő védőszentjük. Azt gondolták, milyen klassz lenne, ha királyuknak Héphaisztoszhoz is köze lenne, hiszen ő volt a kézműves mesterségek istene és Athéné legmegfelelőbb párja.

Így az athéniek kreáltak egy meglehetősen bizarr történetet: a nyomorék kovácsisten, Héphaisztosz beleszeretett Athénébe, de természetesen Athéné semmit sem akart tőle. Héphaisztosz próbálta üldözni őt, de rokkantsága miatt Athéné gyorsabb volt nála. Héphaisztosznak végül sikerült megragadnia a szoknyája csücskét és a küzdelemben... Hmm, hogy mondjam ezt tapintatosan? Némi isteni testnedv Athéné lábán landolt.

Fúj. Athéné fogta a legközelebbi gyapjúdarabot és letörölte a fent említett testnedvet. Majd az undortól a földre hajította azt.

Sajnos, az isteni nedv erős dolog. Héphaisztosz és Athéné esszenciája összekeveredett ezen a gyapjúdarabon, és egy új élet jött létre: egy félisten baba, Erichthonius.

Athéné hallotta a csecsemő sírását és megsajnálta. Titokban magához vette őt és miután felnőtt, belőle lett Athén királya.

Így tisztázták a dolgot az athéniek. Királyaik szó szerint Athéné és Héphaisztosz gyermekei voltak... de miért ragaszkodtak ehhez a gyapjúdarabos dologhoz, nem tudom.

Be kell látni: ez is egy mítosz. És amikor azt gondolod, hogy a mitológia nem lehet ennél furcsább, ne tedd. Erichthonius teljes történetét elolvashatod, és más bizarr isteni sztorikat a Percy Jackson's Greek Gods-ban. Remélem tetszeni fog! - Rick Riordan

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése