2014. augusztus 14., csütörtök

#GreekWeek: A szpartosz menetel (animált gif)

Dübörög tovább a #GreekWeek, és itt a következő animált kép, melyen egy szpartosz menetel rendíthetetlenül! :) Eddig ez a legmókásabb gif, bár a szamáron rodeózó Héphaisztosz sem volt semmi!
"Még egy animált kép a Percy Jackson's Greek Gods-ból, aug. 19-én jelenik meg az Egyesült Államokban. A szpartosz masíroz! Vigyázz!" - Rick Riordan
Kik voltak a szpartoszok?
"A szpartoszok (görögül: σπασρτοί), magyarul annyit tesz: „vetett emberek”. Kadmosznak, Thébai megalapítójának delphoi-jóslat szerint várost kellett alapítania: a templomból kijövet meglát egy tehenet, azt követnie kell és ahol az megáll ott Kadmosznak várost kell alapítania (Thébai). Az adott helyen Kadmosznak meg kellett küzdenie egy sárkánykígyóval (más forrásokban: tengeri sárkány, hidra), amely társait darabokra tépte. Kadmosz egy kővel zúzta szét a szörny fejét, majd megjelent neki Pallasz Athéné. Athéné azt kérte tőle, hogy a döglött sárkány fogait vesse el a mezőn: ezt Kadmosz teljesítette is. Az elvetett fogakból teljes fegyverzetben lévő harcosok bújtak ki, s nyomban kaszabolni kezdték egymást, míg a végén csak öten maradtak életben: Khthonisz („földember”), Udaiosz („földből való”), Pelórosz („óriás”), Hüperénór („hatalmas erejű”) és Ekhión („kígyó”). Kadmosz ez utóbbihoz adta feleségül Agaué nevű leányát. A szpartoszokra vezették vissza családfájukat a legelőkelőbb thébai nemzetségek. Ötük segítségével építette fel Kadmosz Kadmeia fellegvárát, amely köré felépült Thébai városa. A megölt sárkány azonban Arésznak volt felszentelve (más forrásban: Arész fia volt): Kadmosznak büntetésként nyolc éven át kellett a hadisten szolgálatában állnia, hogy bűnét jóvátegye. A vezeklés után Arész Zeusz utasítására feleségül adta Kadmoszhoz leányát, Harmoniát, akit Aphrodité szült a hadistennek." - Olvasható a Wikipédia "Szpartoszok" leírásában!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése