2014. december 23., kedd

Olimposzi történetek, 3. rész - A Titánok Aranykora

Történelmi gyorstalpaló félisteneknek és Percy Jackson-rajongóknak! Ehhez az új bejegyzéssorozathoz az oldalon eddig közzétett adatok, szereplő leírások és a Percy Jackson's Greek Gods kalauz szolgáltatják az információkat. Egyes bejegyzések tartalmaznak majd idézeteket és hivatalos illusztrációkat az imént említett kalauzból! 
Az összefoglalók és fordítások mind saját munkák! Kérem ezeket tiszteletben tartani! Ha felhasználod bármilyen célra, akkor pontosan hivatkozz az itteni forrásra és KÉRJ ENGEDÉLYT tőlem! ~ Geri

A Titánok Aranykora

John Rocco - Kronosz palotája
Eleinte Kronosz nem volt olyan rossz és ördögi, végig kellett mennie a neki szánt úton. Kiszabadította a Tartarosz mélyén fogságban tartott küklopszokat és százkarúakat, anyja nagy-nagy örömére.
A csúf szörnyek pedig igencsak hasznosnak bizonyultak, mivel nekik köszönhetően válhattak a titánok kiváló fémkovácsokká és építészekké.

Az óriások palotát építettek Kronosznak az Othrisz-hegyen (akkoriban ez volt a legmagasabb hegy Görögországban), ezzel fejezték ki hálájukat kiszabadításukért. A palota éjfekete márványból készült, toronymagas oszlopokkal és egy hatalmas belső csarnokkal, ahol mágikus fáklyák világították be a termeket. Kronosz trónját tömör obszidiánból faragták, arany és gyémánt berakásokkal.
Az öt titán és hat titanisz kerülte a konfrontálódást a legifjabb testvérrel, látták mit tett a kaszával, így nem szerettek volna a haragosai lenni. Miért is vitatkoztak volna vele? Kronosz lett a Kozmosz ura és az Idő Titánja.
"Leginkább az idő pusztító ereje foglalkoztatta. Halhatatlanként nem tudta elképzelni, mit lehet a halandó élet néhány éve alatt tenni. Csupán a hecc kedvéért utazgatni szokott a világban, felgyorsította a fák, a növények, az állatok életét, és így láthatta őket elsorvadni és meghalni. Sosem tudta ezt megunni." - Rick Riordan, Percy Jackson's Greek Gods
Lássuk, mi történt a többi Titánnal:
  • Kriosz a Dél Titánja volt. Jelképe a kos lett, nem véletlenül, ugyanis a Kos csillagkép a déli égbolton látható. Sötétkék páncélját csillagok tarkították és sisakjából kos-szarvak emelkedtek ki. Kriosz az a sötét, csendes típus volt.
  • Koiosz az Észak Titánja lett. Ő volt az első titán, aki megkapta a prófétaság ajándékát. Olykor kérdéseket tett fel az ég felé fordulva és bizony kapott válaszokat. De végül ezt az ajándékot utódainak adta át. Néha Pólusnak is nevezték, mert ő ellenőrizte az északi pólust.
"Ez még jóval a Mikulás beköltözése előtt történt." - Percy Jackson
John Rocco régebbi Hüperión illusztrációja
  • Hüperión a Kelet Titánja címet kapta, ő volt a négyes legfelvillanyozottabb tagja. Mivel a fény Kelet felől érkezett minden reggel, ezért a Fény Urának is hívta magát. A háta mögött viszont mindenki Kronosz Lite-nak nevezte őt. [A Lite-ot értsd úgy, mint Kronosz szolidabb, lájtosabb kiadása.] Megjelenésére sosem lehetett panasz. Ragyogó arany páncélt viselt, és ismert volt véletlenszerűen lángba borult.
  • Iapetosz pedig a Nyugat Titánja lett, ő volt mind közül a leglazább. Kiváló harcosnak bizonyult, aki igazán értett a lándzsák használatához.
"Iapetosz szó szerint azt jelenti, Lyukasztó, és biztos vagyok benne, hogy nem azért kapta ezt a nevet, mert a plázában piercingekkel dolgozik." - Percy Jackson
  • Ami pedig Ókeánoszt illeti, ő kapta meg azokat a vizeket, melyek körülölelik a világot. Így ezeket a nagy kiterjedésű vizeket óceánoknak nevezték el.
"Lehetett volna rosszabb is. Ha Iapetosz vette volna át a vizeket, akkor ma Atlanti-iapetről beszélnénk és átszelnénk a iapet [ejtsd: japet] kékjét, és azért nem ugyanaz a csengése." - Percy Jackson
Most pedig jöjjenek a Titaniszok:
  • A legidősebb nővér Theia volt, a Tiszta látás Titanisza. Imádta a csillogó dolgokat és a festői kilátást. Reggelente mindig táncra perdült, amikor a nappal visszatért. Theiának köszönhető az arany fényessége és a gyémánt csillogása. Talán nem meglepő, hogy feleségül ment Hüperiónhoz, a Fény Urához.
  • Themisz a nővérének szinte ellentéte volt, az Eredendő törvényesség és tisztességesség Titánja. Nyugodt, figyelmes, nem próbálta felhívni magára a figyelmet. Mindig egyszerű fehér kendőt viselt fején. Ő volt a helyes és helytelen természetes esszenciája, megértette mi igazságos és mi nem.
  • Téthüsz a folyók, a patakok és a friss ivóvíz védelmezője volt. Véleménye szerint egy átlagos titánnak egy nap 24 nagy pohár vizet kellett innia. Egyfajta dadaként tekintett magára, aki felelős a világ összes élőlényéért, hiszen mindennek és mindenkinek szüksége van vízre. Végül feleségül ment Ókeánoszhoz. Téthüsz adott életet a világ legnagyobb folyóinak: a Nílusnak, az Alpheiosznak, a Maeandernek. Háromezer lányt szült, ők az ókeaniszok és ugyanennyi fiút, ők a folyamistenek.
  • Phoibé közvetlenül a világ földrajzi középpontjában élt, ami a görög szerint a Delphoi Jósda volt (ezt a helyet a "Föld köldökének" is nevezték). Phoibé egyike volt azon első embereknek, akik megtanulták, hogyan hallhatják Delphoi hangjait. Többek között a jóslás miatt lett Koiosz felesége, az északi srácé, aki szintén rendelkezett a prófétaság ajándékával. Később pedig Phoibé unokája, Apollón vette át az Orákulum szerepet, akit emiatt Poibosz Apollónként is ismertek. A titanisz mindig a dolgok pozitív oldalát látta, valahogy így:
 "Ó, hmm, előre látom, hogy nem kell aggódnod a jövő heti matek doga miatt." - Percy Jackson
  • Mnémoszüné az Emlékezés Titanisza lett, valamint a múzsák anyja. Ő találta fel a betűket, az írást. Nem véletlenül nevezték a memória vagy Emlékezés Titaniszának, hiszen mindent memorizált.
"Mnémoszüné fotografikus memóriával született, sokáig senki sem tudta milyen fotó lehetett az. Komolyan, mindenre emlékezett - húgai születésnapjaira, a házi feladatára, kivitte a szemetet, megetette a macskákat." - Percy Jackson
  • A legfiatalabb Titanisz Rheia volt, az Anyaság Titanisza. Ő volt a legszebb a lányok között. Gyakran vándorolt a Föld völgyeiben, meglátogatta testvéreit, beszélgetett a nimfákkal és a szatírokkal. Szerette az állatokat, kedvence az oroszlán volt. Ha láttok festményt Rheiáról, akkor figyeljétek meg, hogy gyakran ábrázolják őt egy oroszlán páros társaságában! Imádta a csecsemőket és mindig segített nővéreinek. Végül aztán ő is kiérdemelte magának a Nagy Anya címet. Hozzáment egy titánhoz, gyermekeik születtek és minden baj ekkor kezdődött...
***
Érdekesség:
Testvérek, mint házastársak? És miért nem kellett tartania a titánoknak/isteneknek a vérfertőzéstől? A vérük gyakorlatilag arany volt, az ichor, így persze teljesen másként értelmezték a család fogalmát. Azért egy kicsit akkor is furcsa...

1 megjegyzés:

  1. Eddig Phoibé a kedvencem a titánok közül!! és Percy kommentjei nagyon viccesek! ;>

    VálaszTörlés