2015. április 25., szombat

Hypable: Ki lehet Magnus Chase isteni szülője?

A Hypable egy újabb érdekes cikkel állt elő, melyben ezúttal arra a kérdésre keresik a választ, hogy ki lehet valójában Magnus Chase isteni szülője. A Magnus Chase és Asgard istenei-sorozat első kötetéről itt olvashatsz bővebben: THE SWORD OF SUMMER (A nyár kardja)!

Lefordítottam a cikket:
Ki lehet Magnus Chase isteni szülője Rick Riordan "The Sword of Summer" c. könyvében?

Mióta kiderült, hogy Rick Riordan új mitológiás sorozattal jelentkezik, a nagy kérdés az, melyik isten lehet a főszereplő szülője. Megpróbálunk találgatni Magus Chase őseire!

Már kaptunk néhány nyomot arra vonatkozóan, ki lesz Magnus Chase isteni szülője a Magnus Chase és Asgard istenei-sorozat első részében, melynek címe: A nyár kardja. Itt van Riordan következő regényének összefoglalója:

"Magnus Chase mindig is problémás gyerek volt. Anyja rejtélyes halála után Boston utcáin élt egyedül, éles eszének köszönhetően élte túl, miközben mindig egy lépéssel a rendőrség és az iskerülőket elfogó hatóság előtt járt. Egy napon azonban lenyomozta őt bácsikája, akivel még soha nem találkozott azelőtt - egy férfi, akiről édesanyja azt állította: veszélyes. Nagybátyja elárult neki egy hihetetlen titkot: Magnus egy skandináv isten fia. A viking mítoszok valóságosak. Asgard istenei háborúra készülnek. Trollok, óriások és rosszabb szörnyek elhozhatják a világvégét. Ragnarök megfékezéséhez Magnusnak át kell fésülnie a Kilenc Világot egy fegyverért, ami már évezredek óta elveszett. A tűzóriások támadása után Magnusnak választania kell saját biztonsága és több száz ártatlan élet között, Magnus végzetes döntést hoz. Néha az egyetlen módja az újrakezdésnek a halál..."

Most felsorakoztatunk pár fontosabb érdekességet. Először is: Magnus anyja titokzatos módon halt meg. Másodszor pedig: van egy veszélyes nagybátyja. Aztán: apja egy skandináv isten és Magnusnak meg kell fékeznie Ragnarököt. Végül: Magnusnak meg kell halnia, hogy új életet kezdhessen.

A skandináv mítoszok telis-tele vannak a korábban látott görög, római és egyiptomi mítoszoktól eltérő történetekkel és karakterekkel. Továbbá, mindig legyünk óvatosak ezeknek az ősi meséknek a változataival, hiszen nagyban eltérnek a különböző szerzők által leírtak. Még az istenek nevének helyesírása is trükkös!

A fenti tartalom egy nagy nyomot kínál nekünk: a tényt, hogy Magnus anyja meghalt, apja pedig egy skandináv isten. Akár hiszed, akár nem, ez jócskán lecsökkenti a listánkon szereplő istenek névsorát, most már csak sorra kell vennünk a férfi isteneket, hogy ki lehetne a legmegfelelőbb apa Magnus számára.

A második legfontosabb nyom az utolsó sorban olvasható: "Néha az egyetlen módja az újrakezdésnek a halál". Ha az újjászületés istenének néznél utána, hamar rábukkannál Baldr nevére, akire ráillenek a második nyomban leírtak.

Baldr a második fia Odinnak, és ő volt az egyik legkedveltebb isten a skandináv mitológiában. Neki és anyjának, Friggnek is volt egy álma Baldr haláláról, így Frigg minden tárgyat megesketett, nehogy kárt tegyenek a fiában. Ez tette volna legyőzhetetlenné a fiút, csakhogy a fagyöngy nem lett esküvel megkötve. Loki, akit az isteni popkultúra annyira kedvel, becsapta Baldr fivérét, aki fagyöngyből nyílvesszőt faragott és leszúrta testvérét, ezzel megölve Baldrot, a Jót.

Ez a veszélyes nagybácsi szerepelhet a fenti tartalomban, Hodr, Baldr fivére, aki végül megöli testvérét. Talán Hodr azért nyomoz Magnus után, hogy próbálja feloldozni magát, amiért ilyen végzetes hibát követett el.

Ami igazán meggyőz bennünket afelől, hogy Baldr Magnus apja, az a tény, hogy Magnusnak Ragnarök megfékezése lesz a feladata, ami a skandináv mitológiában az Apokalipszist jelképezi. A mitológiában Baldr halála volt Ragnarök első jele.

És ez az egész újjászületés dolog? Ragnarök után Baldr és Hodr is újjászülettek. Talán a sorozat végén Magnus visszakapja az apját, és megkapják a happy endet. Bennük legalább lesz valami közös, tekintve, hogy mindketten meghalnak és újjászületnek.

Ha valóban Baldr Magnus apja, mit várhatunk Magnustól? Elvégre megtudtuk a különböző Percy Jackson-sorozatokból, hogy a félistenek rendelkeznek bizonyos képességekkel isteni szülőjüknek köszönhetően. Percy képes volt irányítani a vizet és tudott a lovakkal beszélni, valamint Annabeth intelligens vezér és vad harcos volt.

Baldrot könnyed és tiszta lelkületűnek ábrázolták. Jóságos volt, kesze-kusza, és mindenki szerette őt. Úgy emlegették: "A Ragyogó Isten", bár nem rendelkezett sok erővel, mégis a karaktere ezt láttatta.

Talán Magnus ereje Piperéhez lesz hasonló, Az Olimposz hősei-sorozatból. A lány képes volt a varázsnyelvre, amivel bárkit rá tudott venni bármire, amit csak akart. Aztán Magnus képességei között lehet a "ragyogó" szó szerinti értelmezése, mivel egy ilyen istennek a fia, talán képes barátkozni mindenkivel és bármilyen teremtménnyel.

Persze addig nem lehetünk abban biztosak, ki valójában Magnus Chase isteni szülője, amíg el nem olvastuk A nyár kardját, de az biztos, hogy elég nyommal rendelkezünk a lehetőségek listájának csökkentéséhez. Magnus kapcsolatát a Percy Jackson-világgal még mindig homály fedi (abban talán biztosak lehetünk, hogy valahogyan kapcsolódik Annabeth-hez), valamint képességei és története is ismeretlenek maradnak számunkra mindaddig, míg A nyár kardja megjelenik 2015. október 6-án.

Mit gondolsz, ki lehet Magnus Chase isteni szülője?

7 megjegyzés:

  1. Érdekesnek tűnik, remélem, kiadják majd itt is.
    Viszont azt nem értem, hogy miért kapcsolódik Annabeth-hez?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A válasz a kérdésedre nagyon egyszerű: mindkettejük vezetékneve Chase! :)

      Törlés
    2. Tényleg! Köszi,nekem fel fe tűnt, pedig olvastam párszor már :)

      Törlés
  2. Azért nekem vannak kétségeim.
    Hogy lehetne Baldr-nek félig halandó gyermeke, mikor csak a Ragnarök után támad fel?
    Az a veszélyes nagybácsi akár maga Loki is lehet, aki Odin vértestvére. Ez pedig az ázoknál nagyon fontos és jelentőségteljes kapcsolat volt.
    Odin a halál istene is. A csatában elesettek lelkének fele az ő csarnokába kerül.

    VálaszTörlés
  3. Ez jól hangzik remélem hamar kijön magyarul is.
    Egyébként a "Percy Jackson görög istenei" c. könyv minkor fog kijönni magyarul?Ha tudsz róla valamit akkor kérlek válaszolj:).Előre is köszönöm!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak annyit tudunk a magyar megjelenésről, hogy a Könyvmolyképző Kiadó tárgyal a jogokról. Megjelenést nem tudni.

      Törlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés