2014. április 12., szombat

John Rocco beszámolója az új Percy Jackson borítókról

John Rocco részletesen beszámolt hivatalos oldalán a "Percy Jackson és az olimposziak" sorozat új borítóiról.
Az illusztrátor elárulta az új borító(k) elkészítésének okát, megosztotta az olvasókkal korai és félig elkészült terveit. Érdemes elolvasni a bejegyzést, hiszen megannyi érdekességet elárul a borítók és a könyvgerinc illusztrációiról.
Percy Jackson új borítókat kapott!
 
Bemutatásra kerültek a vadonatúj borítók, melyeket a "Percy Jackson és az olimposziak" sorozathoz készítettem. Megnézheted őket a Percy Jackson Facebook oldalon. Itt az új könyvborító teljes egészében, mely magába foglalja mind az öt könyvet.
 
 
Amikor először felkértek a Percy Jackson könyvek borítóinak újratervezésére, vegyes érzelmeim voltak. Először így reagáltam: "Hé, mi a baj az eredetivel?", ugyanis nagyon büszke vagyok mindegyikre és úgy gondoltam, hogy a könyvek népszerűségével nagyon ikonikussá váltak. A második gondolatom az volt: "Milyen jó, hogy felkértek a borítók újratervezésére!". A borítók idővel mindig megújulnak. Erre több okból is szükség volt. Néha csak azért adják ki a könyveket új külsővel, hogy vonzzák az új olvasókat. Néha úgy érzik, hogy a borítók elavultak, és azért akarják felhívni a figyelmet egy sorozatra, mert addigra az már nagy sikert elért. Ritkán, vagy inkább soha, nem ugyanaz a művész kap arra lehetőséget, hogy újra megtervezze saját borítóit. Ez egyben megtiszteltetés és kihívás. Fel akartam frissíteni a könyveket, de közben nem akartam túlságosan eltérni a már jól megszokottól. Ez inkább afféle tisztelgés az eredetiek előtt. Kezdettől az volt az ötletem, hogy olyan hosszú illusztrációt készítek, mely átfogja mind az öt könyvet, és úgy gondoltam, hogy fantasztikusan nézne ki, ha egymás mellé állítanánk a könyveket az elsőtől az utolsóig. A kompozíció létrehozása simán ment, trükkös volt egyik "jelenettől" eljutni a másikig. Összességében elmondható, hogy a borítóim legtöbbje nem pontosan egy könyvbéli jelenetet ábrázol, hanem inkább egy-egy művészi képet, amilyet az adott könyv váltott ki belőlem. Például "A villámtolvaj"-nál mindig úgy éreztem, hogy a könyv egy olyan fiúról szól, aki két felnőtt vívódásának közepén áll. Ezek a felnőttek Zeusz és Poszeidón, egyikük a dühöngő tengert képviseli, másikuk a viharos eget. Az új verzió hasonló összetételű, de ezúttal Percy egy kiemelt helyen, egy elsüllyedt Poszeidón szobor tetején áll. Ezzel az elfeledett görög isteneket akartam érzékeltetni, és azt, hogy itt van ez a fiú, Percy, aki emlékeztet minket jelentőségükre.
 
Remélem, mindegyik tetszik nektek. Az biztos, hogy szórakoztató volt elkészíteni őket!
 
Az alábbiakban a végleges változat különböző szakaszai láthatók.
Itt egy korai vázlatot láthatsz, ahol a tervem az volt, hogy szöveg egyáltalán ne legyen a borítókon. Ez merész választás volt, gondoltam, hogy a kiadó nem fog repesni az értékesítés és marketing szempontjából. Igazuk volt.
 
 
Alább láthatod a szöveggel ellátott módosított vázlatot. Láthatod, hogy lecseréltem Luke hajóját Clarisse páncélos hadihajójára. Továbbá úgy döntöttem, hogy Percy még inkább mozgékonyabb jelenetet kapjon a kép középpontjában.
 
 
Itt a végleges illusztráció már majdnem kész állapotban. Úgy döntöttem, hogy fekete-fehérben fogom kidolgozni ezt a festményt, hogy minden elképzelésem működjön, aztán végül befejeztem színesben. Ez egy olyan folyamat, amit komplex festmények alkotásánál szoktak használni.
 
 
Még egy illusztráció... különféle jegyzetekkel magamnak.
 
 
Itt van a könyvgerinc, amit terveztem. Inkább a grafikus megközelítést választottam úgy, hogy amikor a gerinc és a borító összeér a könyv szélén, akkor különbözzenek egymástól. Görög formákat használtam a felhőkhöz és hullámokhoz, olyanokat, amiket ókori vázákon találtam. Tetszett ez a vágott papír hatás, mert eszembe juttatja a régi színházi díszleteket, szerintem ez nagyszerű emlékeztető arra, hogy ez egy időtlen mese.
 

2 megjegyzés:

  1. Végre választ kaptam, hogy miért van A villámtolvaj új borítóján egy Poszeidón papa fején álló Percy :D :D :D

    VálaszTörlés
  2. Érdekes ez a beszámoló, jó belelátni az alkotó fejébe és bepillantani a kulisszák mögé. A miértekről már nem is beszélve. Számomra is nagy rejtély volt ez a szobros megoldás, de így már tényleg világos. :)

    VálaszTörlés