2014. május 31., szombat

Ismerd meg a szereplőket: Gleeson Hedge

Vigyázat, SPOILER veszély! Az alábbiakban olvashatóak részletek Az Olimposz hősei-sorozat cselekményéből!
Gleeson Hedge egy középkorú, körülbelül 106 éves szatír. Piper McLean, Leo Valdez, Jászon Grace és Clarisse La Rue védelmezője volt. Feleségét Mellie-nek hívják, aki egy szélnimfa.
Groverhez vagy Kheirónhoz hasonlóan neki is volt védelmezőként álcája, hiszen a Vadon Iskola edzőjeként dolgozott, hogy megvédje a félisteneket a rájuk leselkedő veszélyektől.

Gleeson minden ízében egy nagyon különc figura. Egója az egekben szárnyal, úgy hiszi, bármire képes. Nem számít, hogy az ellensége kétszer-háromszor nagyobb bála, szembeszáll mindenkivel és hisz saját győzelmében. A legtöbb szatírral ellentétben, akik számára a természet és annak megóvása a legfontosabb, Gleeson számára egy fontos dolog van: a túlélés. Nagyon bátor és igyekszik megóvni kis védenceit, szövetségeseit. A látszattal ellentétben igazán intelligens, megfontolt döntéseket hoz.
Úgy gondolja, hogy a Vének Tanácsa azért küldte őt az iskolába, hogy félreállítsák az útjukból. Emiatt is igyekszik bizonygatni hasznavehetőségét. 

Gleeson külső tulajdonságai a könyv alapján:
Általában, ha valaki edzőként dolgozik, azt úgy képzeljük el, hogy viszonylag magas ember, határozott megjelenése van. Nos, Gleeson edző nem éppen hozza a sablonformát. Elég alacsony a termete, ezért az iskola növendékei kevésbé veszik őt komolyan, kigúnyolják és ugratják külseje miatt.

Így festett külseje Jászon leírása alapján:
Az ürge edzőféleségnek tűnt: baseballsapkája teljesen eltakarta a haját, csak gonoszul csillogó szeme látszott ki alóla. Hosszú kecskeszakálla volt, és olyan undorodó pofát vágott, mintha valami penészesbe harapott volna. Vastag karján és izmos mellkasán narancssárga póló feszült, susogós tréningnadrágja és Nike cipője hófehér. Nyakából síp lógott, az övén megafon fityegett. Ijesztő fickó lett volna, ha a testmagassága meghaladja a százötvenhárom centit.
- részlet „Az elveszett hős” 8. oldaláról
Később Aphrodité kicsit átszabta megjelenését: Bő és buggyos, kanárisága öltönyt kapott rózsaszínű inggel és széles karimájú kalappal. Patáit két különböző színű cipő fedte. Mindezek mellé egy babakék nyakkendő és a zakó hajtókájába tűzött kék színű szegfű tette fel az i-re a pontot (amit egyszerre el is majszolt). Piper így írta le a szatír újdonsült megjelenését két szóval: „pasztell lidércnyomás”. 

Gleeson képességei:
  • Szatír lévén kiváló hegymászó, hatalmasat tud ugrani.
  • Úgy érzi, mindennel meg kell küzdenie, ami él és mozog. Ügyes harcos.
  • A többi szatírral ellentétben kevésbé ismeri, és alig tudja kihasználni a természet varázserejét. Azonban ért különféle varázsfőzetek elkészítéséhez. Ilyen például egyik gyógyitala, ami gombák és Gatorade összetevőjéből áll.
Története:
Előtörténetéről keveset tudunk, csupán annyit, amennyi ezen bejegyzés elején áll. Gleeson egy 106 éves szatír, aki a Vadon Iskolában dolgozott edzőként. Felesége pedig egy Aiolosz segítői közül, Mellie, egy szélnimfa, más néven aura.

Gleeson neve már Az Olimposz hősei-sorozat előtt is felbukkant az első sorozat utolsó kötetében, Az utolsó olimposziban! Percyék találtak egy jelentést, amiből remélték, hogy megtudhatják, merre jár Grover:
A Nagy Ház felé menet az utolsó jelentést is elolvastuk. Egy kanadai szatír írta kézzel egy juharlevélre. Ez a jelentés tette be végképp a kaput.
- „Kedves Grover!" - olvastam fel. - „A Torontó melletti erdőséget hatalmas, gonosz borzok támadták meg. Ahogy mondtad, megpróbáltuk magunkban felidézni a Pán erejét, de nem volt hatása. Sok najád fáját elpusztították. Visszavonultunk Ottawába. Tanácsot kérünk. Hol vagy most? Üdvözlettel: Gleeson Hedge, védelmező."
Annabeth elhúzta a száját.”
- részlet „Az utolsó olimposzi” 67. oldaláról
Gleeson először „Az elveszett hős” c. kötetben jelent meg, amikor a Vadon Iskola diákjaival egy tanulmányi kirándulásra utaztak a Grand Canyonba. Itt kerültek összetűzésbe Dylannel, akiről kiderült, egy gonosz viharszellem (latinul ventus). Gleeson, hogy megmentse Leót, szemszállt a szellemmel, mire Dylan megragadta az edzőt és felemelkedett vele az égbe, majd eltűntek a felhők között. Ekkor kis időre nyoma veszett a szatírnak…

Ha érdekel Gleeson Hedge és még többet szeretnél megtudni róla, olvasd el "Az elveszett hős" című könyvet, vagy Az Olimposz hősei-sorozat eddig megjelent négy kötetét angolul! 

Az alábbiakban elolvashatjátok, hogyan tréfálta meg Leo Gleesont a többi gyerek előtt!
Leo Jászonra kacsintott.
– Ezt figyeld! – fordult előre. – Elnézést, edző úr! Nem jól hallom, megtenné, hogy bekapcsolja a hangosbeszélőjét?
Hedge elégedett morgással kapott az alkalmon. Lecsatolta szíjáról a megafont, és a maga részéről pattogott volna tovább, de hangja úgy szólt a hangosbeszélőből, mintha Darth Vader beszélne. A gyerekek felnevettek. Az edző ismét nekiveselkedett, de a megafon most ezt harsogta:
– A tehén azt mondja: Múúú!
Amikor a gyerekek felvonyítottak a röhögéstől, az edző földhöz vágta a hangosbeszélőt.
– Valdez!
Piper elfojtotta a nevetést.
– Istenem, Leo, ezt meg hogy csináltad?
Leo egy csillagfejű csavarhúzót csúsztatott ki ruhaujjából.
– Én mindenre felkészülök.
- „Az elveszett hős”, 9-10. oldal

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése