2014. május 24., szombat

Ismerd meg a szereplőket: Jászon Grace

Vigyázat, SPOILER veszély! Az alábbiakban olvashatóak részletek Az Olimposz hősei-sorozat cselekményéből!
Jászon Grace egy római félisten, Jupiter (az Ég, a villámok istene, az Olimposz Ura) és Ms. Grace gyermeke, Thália Grace öccse.
Fontos számára a becsületesség és az igazságosság. Életét bármikor kockáztatná barátaiért és családjáért. Segítőkész, védelmező jellem. Komoly fiatalemberként ismerhetjük meg, de remek humorérzékkel bír.
Jászon önmarcangoló típus, folyton kételkedik és kritizálja magát, ebben nagyon hasonlít Percy Jacksonra. De, nem csak ennyi hasonlósága van a két félistennek, hiszen mindegyikük számára fontos a barátság, a család, a hűség, az igazságosság, valamint született vezetők. 

Jászon külső tulajdonságai a könyv alapján: 
Jászon egy jóképű fiatal srác, aki leginkább egy római szoborhoz hasonlít. Kezdetben katonásan nyírt, szőke haja van, ami a Félvér táborban töltött ideje alatt kinő. Van egy kis heg a szája sarkánál. Szemei szikrázó kék színűek. Elgondolása szerint inkább anyjára hasonlíthat. Jászon elég magas, kicsivel magasabb Percynél. Teste sportos, kellően izmos, bőre napbarnított. Jobb karja belső felén tetoválás található, mely 12 db vonalkódszerű, egyenes vonal felett (melyek a három éves korától eltelt éveket jelzik) egy sast és egy SPQR feliratot ábrázol, jelezve, hogy a Jupiter táborhoz tartozik.

Piper így írja le a fiú külsejét:
Jászon mellette állt: azok a kék szemek, az a rövidre nyírt, szőke haj, az a csinos kis heg a felső ajkán. Az arca kedves és gyöngéd, de mindig egy kicsit szomorú.
- „Az elveszett hős”, 35. oldal
Jászon saját jellemzői/képességei: 
  • Képzett római harcos. Veleszületett, természetfeletti harci reflexei vannak, ezek segítségével könnyen felmérheti ellenfelének erősségeit és ennek megfelelően választja meg harcmozdulatait.
  • Gyakorlott karforgató. Míg a Jupiter táborban tartózkodott, addig ő számított a légió legerősebb harcosának. 
  • Jupiter fiaként hatalommal bír az égi teremtmények fölött. Képes irányítani az időjárást (atmokinézis), valamint a körülötte lévő levegőt (aerokinézis). Például nagyon erős szél-, illetve légáramlatokat tud generálni. Az atmokinézisnek köszönhetően viharokat képes megidézni.
  • Az elektrokinézis hatására villámokat tud megidézni az égen, irányítani tudja őket és a villamos energia felett is hatalma van. Emellett immunis az elektromosságra. Elektromos áramütést tud küldeni ellenfeleire, akárcsak Thália.
  • A légáramlatokat használva tud repülni! Képes tájékozódni a levegőben.
  • Jászon is diszlexiás, ám ő a Félvér tábor lakóival ellentétben nem a görög, hanem a latin nyelvet képes folyékonyan olvasni.
Van egy mágikus aranyérméje, mely „Akkora volt, mint egy féldolláros, csak vastagabb és egyenetlenebb. Egyik felén egy harci balta látszódott, a másikon egy babérkoszorús férfi, alatta a következő felirat: IVLIVS”. Az érméről kiderült, hogy duplapengés fegyverré tud átváltozni. (részlet „Az elveszett hős” 16. oldaláról) 

Története: 
Jászon hét évvel fiatalabb Thália Grace-nél, július 1-jén született. Apja Zeusz, pontosabban a főisten római alakja, Jupiter. Anyukája pedig egy Grace vezetéknevű televíziós színésznő. Miután a fiú már a második törvénytelen gyermeke Jupiternek, ezért a villámok istene próbálta kiengesztelni mérhetetlenül felháborodott feleségét, Junót (Hérát), így a Jászon nevet adta fiának, hiszen Juno kedvenc hőse is ezt a nevet viselte
Mikor Jászon két éves volt, Juno megparancsolta anyjának, hogy vigye el a gyermeket a farkasokhoz. Így a farkas istennő, Lupa vigyázott tovább Jupiter fiára. Miután véget ért a fiú edzése, Lupa elküldte őt a Jupiter táborba, ahol tovább nevelkedhetett és harci kiképzésben részesülhetett Jászón.

Aztán egyik napról a másikra Jászon egy buszon találta magát kézen fogva egy lánnyal, csupa idegen gyerek között. Emlékeit ellopták, így semmire sem emlékezett addigi életéből. Az hamar kiderült, hogy a Köd hatására a Vadon Iskola növendékei úgy gondolták, hogy Jászon már hosszú ideje velük van. LeoValdez szentül hitte, hogy Jászónnal a legjobb barátok. Piper McLean meg volt róla győződve, hogy már jó ideje ismeri a fiút, sőt egy párt alkotnak. Ám a Grand Canyonba tett iskolai kirándulás, viharszellemek egy kisebb csapata, valamint Annabeth Chase és Butch felbukkanása elég rendesen összekuszálta a három fős baráti társaság addig kialakult kapcsolatát.
Annabeth – aki a váratlanul eltűnt Percy Jackson után kutatott – elvitte a kis csapatot a Félvér táborba, hiszen a félisteneknek menedékre volt szükségük. A táborban rájöttek arra, hogy Jászont már korábban elismerte apja, aki a fiú képességeit tekintve nem lehetett más, mint Zeusz, vagyis római alteregója: Jupiter, ezért Jászon lett az 1-es bungaló egyedüli lakója. Annabeth segítségével a fiatal félvér megtudta, hogy nem ő Zeusz egyedüli gyermek, hiszen van egy nővére, Thália Grace. Egy új próféciát követően a félvéreknek egy veszélyes küldetésre kellett indulniuk...

Ha érdekel Jászon és még többet szeretnél megtudni róla, olvasd el "Az elveszett hős" című könyvet, vagy Az Olimposz hősei-sorozat eddig megjelent négy kötetét angolul! 

Az alábbiakban elolvashatjátok, hogyan mentette meg Jászon Piper életét a biztos haláltól!
Jászon nem a magasságtól félt. Hanem attól, hogy palacsintává lapul a százötven méterrel alatta fekvő kanyonfenéken. Biztosra vette, hogy az egész akcióval csak annyit ér el, hogy Piper nem egyedül fog meghalni, de azért a törzséhez szorította a karját, és fejjel előre siklani kezdett. A kanyonfal elsuhant mellette, mint egy gyorscsévélt film. Úgy érezte, mintha az arca lehámozódna koponyájáról.
Egy másodperc múlva beérte a vadul kapálózó lányt. Elkapta a derekát, aztán behunyt szemmel várta a véget. Piper felsikoltott. Jászon fülébe szél fütyült. Azon tűnődött, milyen lesz a halál. Annyit gyanított, hogy nem túl kellemes. Azt kívánta, bárcsak elkerülhetnék a becsapódást.
Aztán a szél hirtelen elállt. Piper abbahagyta a sikítást, és fuldokolva levegő után kapott. Jászon azt hitte, már meghaltak, de a becsapódás elmaradt.
– Já-já-Jászon – dadogta Piper.
A fiú kinyitotta a szemét. Már nem zuhantak. Harminc méterrel a folyó fölött lebegtek. Magához szorította a lányt, aki a fiúhoz fordult, hogy megölelhesse. Majdnem összeért az orruk. Piper szíve olyan erősen vert, hogy Jászon a ruhán keresztül is érezte.
Lehelete fahéjillatú volt.
– Te hogy tudsz…?
– Sehogy – felelte. – Tudnék róla, ha képes lennék repülni. 
- „Az elveszett hős”, 28. oldal

1 megjegyzés: