2014. május 10., szombat

Ismerd meg a szereplőket: Leo Valdez

Vigyázat, SPOILER veszély! Az alábbiakban olvashatóak részletek Az Olimposz hősei-sorozat cselekményéből!
Leo Valdez egy görög félisten, Héphaisztosz (a kovácsmesterség, a tűz istene) és Esperanza Valdez fia. Leo egy Houstonban született életvidám, energikus srác. Szereti elviccelni a dolgokat, ugyanakkor intelligens jellem, aki törődik barátaival és szeretteivel. Gondolkodik, mielőtt cselekszik… ja, nem… éppen ellenkezőleg! Ő az egyik olyan félisten a sorozatban, aki igazán spontán, a dolgok közepébe vág. Szereti megviccelni azokat az embereket, akiket kevésbé kedvel. Nagyon könnyen bele tud habarodni egy-egy szép lányba.

Leo külső tulajdonságai Jászon szemszögéből:
Leo a Mikulás egyik krampuszára emlékeztette Jászont fekete, göndör hajával, hegyes fülével és vidám gyerekarcával. Kópés mosolya azonnal arra figyelmeztette az embert, hogy a srác közelében lehetőleg ne hagyjon elöl gyufát, kést, villát, ollót. Hosszú, vékony ujjai egyfolytában mozogtak – hol az ülésen doboltak, hol a haját igazgatták a füle mögé, hol terepszínű kabátja gombjait piszkálták. A srác vagy hiperaktív volt, vagy annyira becukrozott-koffeinezett, hogy attól egy vízibivaly is simán szívinfarktust kapott volna.
- „Az elveszett hős”, 9. oldal
Édesanyja halála komoly sebet okozott a lelkében, mely miatt bűntudata van. Ez a bűntudat „Az elveszett hős” c. kötet vége felé kezd felengedni, amikor Leo rájön arra, hogy különös képessége valójában nem átok, hanem egy különleges ajándék.

Leo saját jellemzői/képességei: 
  • Egyedülálló mechanikus képességei vannak (ez nem meglepő, hiszen apja a kovácsistenség, édesanyja pedig ezen a pályán dolgozott). Képes manipulálni különféle mechanikus eszközöket (pl.: Hedge edző hangosbeszélőjét, ami tehénhangokat adott ki időnként). Egy éjszaka alatt képes volt megjavítani Festust, a bronzsárkányt, amire addig a többi féltestvére nem volt képes. Zsenialitását mi sem mutatja jobban, hogy úgymond kezdő félistenként felturbózta a sárkányt szárnyakkal, így utána Festus már tudott repülni. Szakszerűen bánik a szerkezetekkel és tud kommunikálni a gépekkel, akárcsak Festussal. Képes megérezni egy gépezet hibáját és megjavítani azt, az már csak ráadás, hogy a gépek típusát ránézésre megállapítja.
  • Nem meglepő az sem, hogy bármilyen előzetes felkészültség nélkül tud irányítani bármilyen közlekedési eszközt, legyen szó autóról, vonatról vagy akár repülőgépről. Leo képes megérezni a mechanikus csapdákat és hatástalanítani azokat.
  • Ez még mind semmi ahhoz képes, hogy Leo azon ritka Héphaisztosz-gyermekek közé tartozik, akiknek hatalmuk van a tűz felett (ez több száz évente párszor fordul csak elő)! Ezáltal képes tüzet generálni, emelheti hőmérsékletét, valamint irányítani is tudja azt. Olykor nehezen tud parancsolni erejének, különösen akkor, ha felbosszantják, izgatott valami miatt vagy egyszerűen csak megijed. Leo próbál rájönni képessége titkaira, melyet a félvérek csak átokként emlegetnek. Emellett Leo még tűzálló is, nem tudja a tűz megégetni őt. Éjszaka pedig gond nélkül tud mászkálni, hiszen érzékeli a hőt, a fémet és a tüzet: hőlátással rendelkezik.

Története
Kisgyermekként „nagy hatással” volt rá bébiszittere, Tía Callida, aki valójában az egyik istennő volt, csak álruhában. Tía többször is próbák elé állította Leót azért, hogy képességei fejlődjenek, ne legyen védtelen akkor, ha szörnyek törnének rá. Egyszer egy égő kandalló mellé ültette, máskor pedig késeket adott neki játszani. Csörgőkígyót is szeretett volna a fiúnak adni, de Leo visszautasította azt. Tíának köszönhetően használta tűzgyújtó képességét is, melynek következtében ujjlenyomatai az asztalra égtek.
Leo nagyjából nyolc éves lehetett, amikor meglátogatta őt Gaia, a titánok anyja. Gaia tudta, hogy Leónak a későbbiekben fontos szerepe lesz, ezért próbálta őt megtörni. Ekkor történt a tragédia. Képességeivel meg akarta védeni anyukáját és saját magát, de elvesztette önuralmát és lángokba borult a műhely, ahol anyja meghalt. Rosa nénikéjének köszönhetően nevelőszülőkhöz került.
Anyja halála kísértette őt, ez járult hozzá részben ahhoz, hogy állandó jelleggel megszökött a nevelőszülőktől. A hatodik ilyen alkalom után került Leo a Vadon Iskolába, ahol Piper McLean legjobb barátja lett. És persze a manipulált Ködnek köszönhetően Jászon Grace-ről is úgy gondolta, hogy legjobb barátok, de később valóban azok lettek.

A Vadon Iskola tanulói egy kiránduláson vettek részt a Grand Canyonban Hedge edző vezetésével, ahol egyik társuk, Dylan, rájuk támadt, mivel ő valójában egy viharszellem volt. Annabeth Chase és Butch (Írisz istennő fia) segítségével menekült el Leo, Piper és Jászon a kirándulás helyszínéről, és egyenesen a Félvér táborba vitték őket. Mihelyst megérkeztek a táborba, Héphaisztosz elismerte fiaként Leót, így a fiú azonnal helyet kapott a Héphaisztosz-bungalóban. A félvéreknek pedig egy veszélyes küldetésre kellett indulniuk...

Ha még többet szeretnél megtudni Leóról, olvasd el "Az elveszett hős" című könyvet, vagy Az Olimposz hősei-sorozat eddig megjelent négy kötetét angolul!

Az alábbiakban egy rövid idézet olvasható, melyben Leo kiokítja az amnéziás Jászont!
"– Akkor jöjjön egy gyorstalpaló amnéziások részére! – kezdte Leo olyan segítőkész hangon, amiből Jászon rögtön leszűrte, hogy a srác nem fog segíteni.
– A „Vadon Középiskolából” jövünk. – Leo nyuszifüleket imitált ujjaival a levegőbe. – Ami azt jelenti, hogy rossz fiúk voltunk. A családunk vagy a bíróság úgy döntött, hogy túl sok kalamajkát csinálunk, ezért beutaltak bennünket ebbe a cuki dutyiba… bocsánat, „kollégiumba”. Nevada segglyukába, ahol megtanulhatod, hogyan fuss naponta húsz kilométert a kaktusz-dzsumbujban, és hogyan fonj százszorszépből koszorút a fejedre. Különfoglalkozásként tanulmányi kirándulásokat tehetünk Hedge edzővel, aki baseballütővel tart kordában bennünket. Most már rémlik valami?
"
- „Az elveszett hős”, 11. oldal

3 megjegyzés:

  1. Jó így egy helyen elolvasni minden fontosabb infót Leóról! Köszi Geri!!! :)

    VálaszTörlés
  2. Remekül összefoglaltad, Geri! Én se csináltam volna jobban! Ennyi adatot én képtelen vagyok ilyen jól összegyűjteni!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen! :) Niki, még így is azt hittem, hogy kevés. De a könyv történetébe jobban nem akartam belemenni, mert vannak, akik olvassák. Azért néhány apró spoiler így is becsúszott.

    VálaszTörlés