2013. június 5., szerda

Collider: Kritika a "Szörnyek tengere" első 30 percéről

A Collider beszámolt a British Museumban levetített Percy Jackson - Szörnyek tengere első 30 percéről. A kritika abszolút pozitív színben tünteti fel a filmet, és csak jóval kecsegtet a film várható sikereit illetően!
A kritika:
A PERCY JACKSON – SZÖRNYEK TENGERE korai betekintője sok-sok akciót, tapasztalt sztárokat, varázslatot, misztikumot és mitológiai áradatot ígér

Rick Riordan legkelendőbb regénysorozatának, a Percy Jackson és az olimposziaknak az első filmadaptációját nem fogadták túl jól a kritikusok, de globális szinten mégis jelentős bevételre tett szert a film, ami már elegendő a következő részhez. Mi kaptunk egy rövid betekintőt a közelgő folytatásba, a Percy Jackson – Szörnyek tengerébe, és úgy tűnik, hogy a célközönség és a könyv-rajongók ezúttal sokkal boldogabbak lesznek. Már az első felében is rengeteg akció található, és még több várható az egész filmben. Az új színészek Stanley Tucci, Anthony Head, és természetesen Nathan Fillion némi tapasztalt sztár-erőt is átadtak a fiataloknak, különös figyelmet fordítottak az új közönségre és a regények rajongóira egyaránt. A folytatás még ütősebb lesz, erről te is meggyőződhetsz később a héten, hiszen készültek videó interjúk a rendező Thor Freudenthal, és a sztárok: Logan Lerman, Brandon T. Jackson és Leven Rambin közreműködésével.

A Collider meghívást kapott, hogy megnézhesse a Percy Jackson – Szörnyek tengere első felét egy rövid akciómontázzsal egybekötve, amit Thor Freudenthal rendező vezetett. A leírásom spoiler-mentes lesz, és nem fogok említeni semmit sem, amit az előzetesben nem mutattak.

Csapjunk a lovak közé, ezt Freudenthal használta a film kezdésekor a közönség felkészítéséhez, hogy sok időt fogunk tölteni a tengeren, mintha nem lenne elég jelzés erre a cím is. Thor rövid narrációt fűzött a címben szereplő hős karakteréhez, hogy az újoncok fel tudják venni velünk a sebességet, és bevezette a közönséget Percy Jackson világába. Az előző filmet nem szabad elfelejtenünk vagy figyelmen kívül hagynunk, de nem is tekinthetjük „szentnek”; ezt még hozzátette, azután folytatódott tovább a vetítés, és visszatért munkájához, amit pontosan kellett végeznie. A cím fokozatosan átvált a film első akció-dús jelentéhez, amelyben fiatal táborozók négyese rohan át az erdőn, egy láthatatlan ellenségtől üldözve. Nem árulok el részleteket, de Thor Freudental jó munkát végzett, már korán nagy a tét a filmben, azzal remélhetőleg megbékíti a könyv-rajongókat, hogy egyből a lovak közé csap.
A kritika FŐ részéhez kattints a folytatásra!
A folytatás nem csak új karakterekkel gyarapszik, de helyettesítenek néhány régebbit is új arcokkal. Head – mind a négy kentaur patájával – Pierce Brosnan helyébe lép, mint Kheirón, aki a tevékenységek/kiképzés vezetője a Félvér táborban. Neki van már hasonló színészi tapasztalata, ugyanis ő volt az egyik mentor a „Buffy – A vámpírok réme” című sorozatban és nagy összhangban van a másik új arccal, aki Stanley Tucci. Ő Dionüszoszt alakítja, a Bor istenét, akit józanságra kényszerített Zeusz, Tucci uralja a jeleneteket és merész komikusságot ad karakterének. A másik új arc – Rambin, aki Percy riválisa, Clarisse – neki a kihívások jó fizikumot és hozzáállást adnak, ami fontos szerepet játszik a „Szörnyek tengere” történetében. Persze nem feledkezhetünk meg Fillionról sem, aki Hermészt alakítja, és mint várható volt, ő is uralja a jelenteket, amikor megjelenik az előzetesben.
Most beszéljünk az akcióról! Freudenthal kiváló munkát végzett a tét felépítésében, intenzitást adott az általunk látott akciójelenetekhez, és ez csak a film eleje. Ott van a bevezető történet, ami megadja az alaphangot a film többi részéhez, plusz egy jó kis verseny a táborozók közt, majd az igazi veszélyt egy mechanikus bika hozza, ami tombol a tábor területén (ahogy az előzetesben is). Sokkal több akció várható a film többi részében, bár a hatásokat még nem csiszolták 100%-osra, úgy tűnik, hogy egy pokolian szórakoztató, igazán epikus jelenség lesz. Vannak benne nyilvánvaló 3D-s pillanatok, de nem annyi, hogy ezek ellenszenvesek legyenek.

Olyan közel maradt a könyvhöz, amennyire csak lehetett, a „Szörnyek tengere” úgy tűnik tisztességes lesz a rajongói elvárásokkal szemben, miközben szigorúbb feltételeket kellett követniük a sztároknak a képernyőn történő megjelenéshez. A könyvekben Grover (Jackson) egyre gyakrabban lát látomásokat, amik segítik őt a történet helyes útján maradni. Míg a filmadaptációban a kezdetektől kezdve benne van minden mókában. A küldetés ugyanaz, a cél ugyanaz, a karakterek dinamikája a középpontba kerül. Meg kell várni, hogy a film mennyire fog megfelelni a rajongói elvárásoknak, de abból, amit eddig láttunk, bőven van okunk a reménykedésre!

Percy Jackson – Szörnyek tengere, főszerepben Logan Lerman, Brandon T. Jackson és Alexandra Daddario, augusztus 7-től 3D-ben a mozikban.
Thor Freudenthal reakciója a kritikára Twitteren:
Kösz, Collider! Kedves vélemény a Percy Jackson - Szörnyek tengere első 30 percéről! http://t.co/wZcWIHnVh8

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése