2013. október 16., szerda

A nagy Rick Riordan interjú - 1. rész

A mai napon már EBBEN a bejegyzésben ígértem, hogy 2-3 részben hozni fogom Rick Riordan extra hosszú interjújának fordítását, amit a Publishers Weekly tett közzé honlapján, október elején.
Az interjú ezen részében fontos szerepet kapott Riordan jövőre megjelenő ötödik kötete, valamint a Heroes of Olympus és a Percy Jackson-sorozat szereplőin és a vadonatúj negyedik kötet cselekményén volt a hangsúly!
Rick Riordan új otthoni irodájában
Új ház, új város, új könyv: Rick Riordan 2013-as vélhető bombasikere méltó az Olimposz bármelyik hőséhez. Ezen a héten a bestseller szerző, akinek több mint 35 millió példányban nyomtatta ki a fiatal korosztály számára íródott három könyvsorozatát a Disney-Hyperion, készen áll nyolc-városos turnéjára az október 8-án megjelenő legújabb könyvéhez, melynek címe: The House of Hades (Hádész háza).

"Amikor John Rocco [illusztrátor] elolvasta a kéziratot, és elkezdett dolgozni a borítón, Riordan emlékezete szerint ezt mondta: 'Ez az a Percabeth-könyv, amire mindenki várt' " - mondta Riordan. "Ez tényleg az. A könyv központi magja arról szól, hogy Percy és Annabeth belevetették magukat az elképzelhető legrosszabb helyzetbe, ahol senki nem segít nekik, kivéve egymást - és hogyan küzdenek meg ezzel."

Riordan a Heroes of Olympus (Olimposz hősei) sorozatának negyedik történetében helyszínül az Alvilág ókori görög istenének birodalmát választotta. "[De] Hádész nem része a történet nagyobb részének, mint ahogy azt képzelnéd" - mondja. "Az olvasóknak fel kell fedezniük, hogy vannak olyan dolgok az Alvilágban, amik sokkal rosszabbak Hádésznál."

Az olvasók, akik szembeszállnak ezekkel a borzalmakkal, jutalomban fognak részesülni: a The House of Hades végén Riordan leleplezi az ötödik és egyben utolsó Heroes of Olympus-könyv címét (amit azóta már megtudtunk: The Blood of Olympus - Olimposz vére), aminek tervezett kiadása 2014. október 14-én várható. "Az ötödik könyvben minden összeáll, amikor hőseinknek szembe kell nézniük az óriások hordájával, amik magukon az isteneken akarnak felülkerekedni, közben szembe kell nézniük a sorozat leghatalmasabb gonoszával, magával Gaiaval, a Földanyával, aki nem éppen egy boldog hölgy" - mondja Riordan. "Gaia a bábmester, mint ahogyan a görög mitológiában is. Talán nem áll a középpontban, de ő az, aki a szálakat mozgatja, a dolgokat irányítja. Lesznek benne óriások, lesznek halottak lelkei. Van benne sok dráma, mint például: a félistenek egymáshoz való viszonya, közös interakcióik." 
Az interjú a folytatásra kattintva tovább olvasható!
A House of Hades kijelölt megjelenési dátuma október 8-a, amikor a rajongók kaparinthatják a történetet, ahogy azt Riordan beharangozta április elsejei bejegyzésében. Szeptember 30-án a szerző incselkedve tweetelte egy kép linkjét, amin egy doboz látható a benne lapuló első példányokkal, ami éppen akkor érkezett otthonába: "Nocsak, nocsak. Most kaptam egy különleges szállítmányt. És igen, tudom, hogy igazságtalanság és aljasság veletek szemben, hogy megmutattam." Válaszul érkezett egy tweet, amiben ezt kérdezték tőle: "Mihez tudsz kezdeni ennyivel?", mire ő ezt írta: "Egy tárolóba helyeztem őket a kandalló mellé. Nagyon jók gyújtósnak!" Csak vicc. "Szeretem ugratni őket, mert annyira akarják már a könyvet" - mondja. "Azt hittem, szörnyűnek fogják találni, hogy gyújtósnak használom ezeket a könyveket. Igazából nem fogom megtenni." Valójában a helyi könyvtár részére 20-30 darab első példányt szokott adni mindig.

Riordan azt mondja, hogy a Heroes of Olympus jobban megfeszítette íróizmait, még az eredeti öt Percy Jackson könyvnél is jobban. "A sorozat egy igazi fejlődési élmény számomra" - magyarázza. "Még soha nem próbáltam írni olyasmit azelőtt, ami ennyire bonyolult lett volna. Jelenleg hét fő karakterünk van, nem csak egy. A történet az ő nézőpontjukból van elmesélve. Vannak a rómaiak és a görögök, és két különböző, ellentétes mitológia. Az akció modellje tulajdonképpen az egész világot magában foglalja, nem csak csak az Egyesült Államokat."

"Ez egy sokkal nagyobb modell, mint amit Percy Jacksonnal csináltam" - mondja. "Egyszerűen nem csak a fejében vagyunk. Több nézőpontból látjuk őt. Számomra ez sokkal több mélységet ad és gazdagítja Percy világát."

Ehhez a gazdagsághoz hozzájárul néhány kedvenc karakterünk visszatérése is. (A támogató társak száma nagy, hiszen ahogyan Percy mondja Zeusznak "A villámtolvaj" vége felé: "Segítségem volt, Uram".) "Az egyik legnagyobb kihívás a Heroes of Olympus-sorozattal az volt, hogy el kellett dönteni, ki jöjjön vissza a Percy Jackson-sorozatból és ki maradjon a periférián, és ki legyen az a hét félisten közül, aki beszél egy adott fejezetben" - mondja. "Ők [az olvasók] mindig nyugtalanul látni szeretnék barátaikat az első sorozatból. Közülük néhányat visszahoztam."

Korábban, Riordan "kiszorított" néhány karaktert, mint például a kecskelábú Grovert ("akármennyire is imádtam őt" - mondja.) A szatírnak lett egy nimfa barátnője, elérte a céljait, és elment "mulatozni az erdőbe" - mondta Riordan. De a "The House of Hades" kötetben Grover kap egy beugró szerepet "Rövid időre megjelenik, főleg, hogy lássák őt az olvasók és tudják, hogy még mindig a közelben van, él és virul, hogy úgy mondjam."

Egy másik kisebb spoiler: Kalüpszó és Bob, a titán is megjelenik a "Hádész házában". "Ha még szeretnék tudni valamit az első sorozat karaktereiről, akkor azt hiszem, valószínűleg az olvasók is" - mondja. "Néha fel fognak bukkanni ezek a karakterek."

De a kapcsolatuk Percy-vel - akik egy olyan problémás gyerek iránt érdeklődnek, akit kirúgtak több iskolából és ezalatt született vezető lett, aki megtudta, hogy Poszeidón fia - megváltozott. "Az már más tészta, amikor egy 16 éves narrátor bőrébe bújsz, és van egy csomó tapasztalatod félistenekkel és szörnyekkel, és aki most kölcsönhatásban van olyan karakterekkel, akiket 12 éves kora óta nem látott" - mondja. "Ez egy igazi esély Percy-nek az átgondolásra: 'Vajon most is megtehetem ugyanazokat a dolgokat, mint amiket kisgyerekként?' "

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése