2013. október 17., csütörtök

A nagy Rick Riordan interjú - 2. rész

Itt a folytatása, 2. része a Publishers Weekly honlapján megjelent extra hosszú Rick Riordan interjúnak. Az 1. rész IDE kattintva elolvasható!
Az interjú ezen részében Rick beszélt a The House of Hades-turnéról, új házáról és új irodájáról, valamint a legfontosabb: beszélt a "Percy Jackson görög istenei" című gyűjteményéről is, amit Percy szemszögéből írt és lehetséges folytatásról is...
A turné

Riordan nyolcvárosos turnéja a Keleti-partról indul, ahonnan autóval és vonattal utazik tovább, mielőtt repülőre szállna, hogy eljusson a többi országba. "Nincs semmilyen mókás félisten buszunk" - mondja. A turné naponta egy helyen megáll, október 8-tól sorrendben: Burlingtonban a Burlington B&N; New York City-ben a Symphony Space; Fairless Hills-ben a Barnes & Noble; Washingtonban a Politics & Prose; St. Louis-ban a St. Louis Megyei Könyvtár; Nashville-ben a Southern Festival of Books keretein belül a Parnassus Books-ban; Houstonban a Blue Willow Könyvesbolt; és St. Paul-ban a Minnesota Public Radio Fitzgerald Theater.

Riordan kedvenc része a turné során? "A gyerekek kérdései" - mondja. "Még mindig meg tudnak lepni." Nagyra értékeli az öltözködési ​​elkötelezettségüket is: "Félistenekhez, istenekhez és zenészekhez hasonlóan öltözködnek, mindenféleképpen, amit csak el tudsz képzelni."

Az új otthon

A kandalló a faragott oroszlánfejjel, plusz egy kiméra szoborral.
Júniusban a Riordan család elhagyta Texast, ahol az elmúlt 13 évben laktak, és Bostonban egy városi villába költöztek. Mit kell tudnunk a mostani irodájáról, ami a régi otthonában egy átalakított vendégszoba volt? (Az ő leírása: "fehér falak, egy páros ablak az automata klímaegység alatt, a falakon néhány darab John Rocco lemezborító, egy szék, egy asztal, és nem sok más".) A helye az új házban "már nem annyira egyszerű, mint az előző volt" - mondja. "Az új irodában a falon könyvespolcok vannak, egy hatalmas ablak a Charles-folyó Sétányra tekint, faburkolatú lambéria került a falakra, és van benne egy kandalló egy faragott oroszlánfejjel - őt az én Nemeai oroszlánomnak hívom - a kandallópárkányon. Ez sokkal - mi az a szó? Elegánsabb? Íróibb? - akkor ezt használnám." Az ház kora nem nyúlik vissza Zeusz idejébe, de ez egy évszázaddal idősebb - 1870 kontra 1970 - mint a család előző külvárosi háza. A régimódi könyvespolcokkal, az írói szobával "úgy fest, mint egy viktoriánus könyvtár" - mondja. "Ez teljesen más számomra."
Riordan új otthonáról és a jövőre megjelenő "Percy Jackson görög istenei" című könyvéről több dolgot is elárult, amit a folytatásra kattintva lehet elolvasni!
Haley, Riordan idősebbik fia - az eredeti Percy Jackson-sorozat inspirálója - most lett 19 éves, megkezdte tanulmányait egy Boston környéki főiskolán, "ez a legnagyobb oka a költözésünknek" - mondja Riordan. "Nagyon keserédes, hogy vele együtt kellett költözni, miközben én írok. Így kellett lennie. Közben ő csinálja a saját dolgát a főiskolán." 

És Patrick, a fiatalabb fiú, most gólya a középiskolában. Elolvasta az előző könyveket a helyesírási és egyéb hibák miatt, de most a házi feladatával foglalkozik. "Most túl elfoglalt, mert olvassa a kedvenc fantasy-sorozatát, Derek Landy-től a Skulduggery Pleasent regényeket" - mondja Riordan. "Apa könyvei soha sem állnak listája élén, amikor egy új Skulduggery jelenik meg." Riordan viccelődik, ha az új kötetben szerepel "több helyesírási és használati hiba" akkor az azért van, mert Patrick nem ellenőrzött.

De, ne várj sok bakit. Riordan legalább 10-szer átnézte saját példányát, mielőtt befejezte. "Az egyik dolog, ami miatt Rick mindig megdöbbent engem, az az, ahogyan kivitelezi ezeket a hihetetlen kéziratokat" - mondja az ügynöke, Nancy Gallt. "Képes ezeket a dolgokat a fejében tartani, és összeszőni őket."

Két fia visszajelzést ad neki mindenről, nem csak a könyveiről. "Mindkét fiam azt gondolja, az az életcéljuk, hogy megakadályozzák, hogy szétmenjen a fejem" - mondja. "Így kell lennie, és nagyon jól végzik a feladatukat." A minap Riordan magyarázta, hogy kis szünetet tartott az írásban, és gitározott az irodájában. Haley besétált és azt mondta: "Ne lépj ki a napi munkádból."

Görög istenek kézikönyve

"Percy Jackson görög istenei" borító
Mintha az még nem lenne elég, hogy közeledik a Heroes of Olympus-sorozat befejezése, Riordan - amint végzett a "The House of Hades" írásával áprilisban - elkezdett dolgozni a "Percy Jackson görög istenei" (Percy Jackson's Greek Gods) című kézikönyvön, amivel augusztusban végzett, és amit a Disney 2014 nyarán fog kiadni. "Azt akartam, hogy egy olyan új gyűjteményt hozzak létre, ami kifejezetten a fiatal korosztálynak szól, és mindez Percy Jackson hangján elmesélve, egy gyerek mesél a többi gyereknek ezekről a régi, őrült, teljesen összekuszálódott mítoszokról, és megpróbáltam elmagyarázni ezeket egy középiskolás kölyök érzékenységével" - mondja Riordan. A rajongók számíthatnak belső illusztrációkra is, Roccónak köszönhetően. "Én még nem mindegyiket láttam ezek közül, de amelyiket igen, az csodálatos" - mondja Riordan.

"Mindig találok még több munkát magamnak, amiről úgy gondolom, meg tudom csinálni" - mondja Riordan. A görög istenekről egy rendelkezésre álló, modern kalauz sokáig ott lapult a lelke mélyén. "Ez olyasmi, amit mindig is meg akartam csinálni, visszatértem a tanárként eltöltött éveimhez" - mondja. "Mindig nehezen találtam egy jó gyűjteményt."

Számos létezik: D'Aulaires - "Könyv a görög mítoszokról", Bernard Evslin - "A görög mítoszok hősei, istenei és szörnyei", és Edith Hamilton - "Mitológia: Időtlen történetek az istenekről és a közöttük élő hősökről". De ezek nem modernek. "D'Aulaires könyvét szeretem, de egy kicsit elavult már" - mondta Riordan. "Az illusztrációk nem illenek a mai gyerekekhez." Evslin-é "egy nagyszerű sorozat" - mondja. "De elmondható róla, hogy a 60-as években íródott."

"Megszabadultam a korábbi gyűjteményektől" - mondja. "Nem tértem vissza Hamilton vagy D'Aulaires könyvéhez. Olvastam Homéroszt és olvastam Ovidiust. Arra gondoltam, hogyan lehetne ezeket a mítoszokat nagyon közvetlenül, nagyon viccesen, de mégis igaz módon prezentálni ezeket a történeteket."

Minden "nagy istent" vár egy fejezet - a 12 olimposzit, plusz Hádészt, mondja. "Ez egy regényhosszúságú olvasnivaló" - mondja Riordan, aki azt tervezi, hogy ír egy olyan kalauzt is, ami akár a kisebb istenekről is szólhat, mint Hekaté és Írisz, vagy a hősökről, mint például Thészeusz.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése