2015. január 17., szombat

Olimposzi történetek, 16. rész: Hérának kakukk

Történelmi gyorstalpaló félisteneknek és Percy Jackson-rajongóknak! Ehhez az új bejegyzéssorozathoz az oldalon eddig közzétett adatok, szereplő leírások és a Percy Jackson's Greek Gods kalauz szolgáltatják az információkat. Egyes bejegyzések tartalmaznak majd idézeteket és hivatalos illusztrációkat az imént említett kalauzból! 
Az összefoglalók és fordítások mind saját munkák! Kérem ezeket tiszteletben tartani! Ha felhasználod bármilyen célra, akkor pontosan hivatkozz az itteni forrásra és KÉRJ ENGEDÉLYT tőlem! ~ Geri

Hérának kakukk

John Rocco - Héra
"KEZDJÜK A JÓ HÍREKKEL. Héra dögös volt. Úgy értem, hihetetlenül gyönyörű." - Rick Riordan, Percy Jackson's Greek Gods
Héra haja medvecukor-fekete színben pompázott. Arca fejedelmi volt, akár egy szupermodell arca a kifutón. Szemei hatalmasak voltak, világosbarnák.

Most következzen a rossz hír! Gondolom, kitaláljátok mi lehet az? Eleinte az istenek és a titánok térdre borultak Héra szépsége előtt és mind a szerelmére vágytak. Héra azonban erős önuralommal bírt, amit a férfiak nehezen tudtak elfogadni.
Ha valaki flörtölni akart vele vagy udvarolni próbált neki, az eredmény mindig ugyanaz lett, a férfiak könnyekben törtek ki és soha többé nem próbáltak meg közeledni az istennőhöz.

Az istenek anyja, Rheia, jobbnak látta elküldeni Hérát a tenger mélyére, Ókeánoszhoz és Téthüszhöz. A lány néhány boldog évet töltött bácsikájánál és nagynénjénél, láthatta, mennyire boldog házasságban éltek egymással. Héra elhatározta, neki is ilyen pompás házasságra van szüksége. Nem akart az első jött-ment istenecskéhez feleségül menni, hanem meg kívánta válogatni, ki a legrátermettebb férjjelölt. Hallott Démétér és a többiek balszerencséjéről, ezért okosabb szeretett volna lenni mindannyiuknál. Héra egyszerűen csak egy boldog, nagy családot képzelt el magának, sok-sok gyermekkel.

Miután visszatért az Olimposzra, meghúzódott lakosztályában. Persze az istenek tettek újabb kísérleteket a rég nem látott leány meghódítására, de sorban elutasításra leltek.
"Megcsókolnád Hérát? Nem hiszem, lúzer! Hacsak nem mutatsz neki egy jegygyűrűt és egy kimutatást a bankszámládról, hogy bizonyítsd, támogatni bírnál egy családot." - Percy Jackson
Kis idő múltán a kérők szépen lassan feladták a próbálkozást és új préda után néztek. Egy isten azonban kihívásnak tekintette Héra megingathatatlanságát. Zeusz egyszerűen nem bírta elfogadni a nemleges választ. Pedig mennyi mindent megtett kiszemeltjéért: énekelt neki a kandallónál, vicceket mesélt az asztalnál, Korübant-táncot járt, hogy mosolyt csaljon Héra arcára.
Héra titokban élvezte a főisten kitüntető figyelmét. Zeuszt viccesnek és sármosnak tartotta. Tetszett neki, mikor a főisten felső ruházat nélkül közlekedett, ekkor gyönyörködhetett izmos felsőtestében. Mellékesen ő volt az istenek királya, az Univerzum ura, így tehát, jó partinak látta.
De nem, Hérát nem abból a fából faragták. Nagyon jól ismerte Zeuszt és a szoknyapecér módszereit. Már kétszer házasodott és lehetett pletykákat hallani más istennőkről, titánokról és halandókról is; ő pedig nem lesz egy újabb skalp azon a bizonyos listán.

Egyik este Zeusz éppen egy viccet mesélt vacsora közben - valami sztorit egy szamárról, egy istenről és küklopszról, akik besétálnak a templomba - és Héra alig bírta visszafojtani kacagását. Szemei könnyesek lettek és alig kapott levegőt. Tekintete összetalálkozott Zeuszéval, aki észrevette visszatartott nevetését.
"- Kedvelsz engem - mondta. - Valld csak be!
- Egyáltalán nem - kezdte Héra. - Bolond vagy, nőcsábász, gazember és egy hazug!
- Pontosan! - válaszolta Zeusz. - Ezek a legjobb tulajdonságaim!
Héra továbbra is próbálkozott nem nevetni. Még soha nem találkozott olyan pasival, aki ennyire immunis lett volna a sértéseire. Zeusz majdnem olyan makacs, mint ő.
- Mikor fogod feladni? - próbálkozott Héra. - Nem érdekelsz.
- Soha nem fogom feladni - hangzott a válasz. - És igen, érdekellek. Te és én... a Kozmosz királya és királynéja. Képzeld csak el! Micsoda verhetetlen páros lennénk. Nyilvánvaló, te vagy a legszebb istennő a világteremtésben. És én, természetesen, ördögien jóképű vagyok.
Zeusz megfeszítette izmait. Nevetségesen mutatott, de Hérának el kellett ismernie, vonzó volt.
Az istennő megrázta a fejét. - Hogyan tudnálak meggyőzni, hogy csak az idődet vesztegeted? 
- Sehogyan. Szeretlek!
Héra horkantott egyet. - Nem szeretsz te semmit, amin ruha van.
- Ez most más. Te vagy a megfelelő istennő. Tudom. És te is. Csak mondd, hogy szeretsz! Meg tudod csinálni! Jobban fogod érezni magad, ha őszinte vagy.
- Soha - mondta. - Soha sem fogom mondani. Soha.
- Ó, ez úgy hangzik, akárcsak egy kihívás! - Zeusz vigyorgott. - Ha sikerül téged rábírnom téged, hogy elismerd, szeretsz engem, hozzám jössz feleségül?
Héra a szemét forgatta. - Persze, Zeusz. Mivel ez soha nem fog megtörténni, ezért nyugodtan mondhatom, ha valaha elismerném, hogy... tudod, amit mondtál... akkor a feleséged leszek. Amit csak ígérhetek, hiszen SOHA NEM FOG MEGTÖRTÉNNI!
Zeusz kacsintott. - Küldetés elfogadva!" - Rick Riordan, Percy Jackson's Greek Gods
Néhány nappal később Héra szinte el is felejtette a kínos beszélgetést. Zeusz sem hozta szóba, sőt, azóta kevesebb figyelmet szentelt az istennőnek.
Egyik este hatalmas vihar tombolt az Olimposzon, de Héra nem tulajdonított nagy feneket a dolognak, pedig eszébe juthatott volna, ki is valójában az ég és a villámlás felelőse. Az istennő az ablakhoz sietett, nehogy az esőt beverje a szél a lakosztályba. Már zárta volna be, amikor egy kis madárka röppent a szobába. A madárka a márványokkal kirakott földön csapkodott a szárnyaival és reszketett a hideg miatt. Héra letérdelt hozzá és látta, hogy vendége egy kakukk.
"Láttál már igazi kakukk madárkát (nem a faragottra gondolok, ami a régi órákból ugrott ki)? Én még nem. Utána kellett járnom, hogyan néz ki. Ez egy furcsa kinézetű kis fickó. Egyfajta mohikános beütése van a fejtollai miatt, amik nem igazodnak a karcsú barna-és-fehér színű szárnyaihoz vagy hosszú farkához. Alapvetően úgy néz ki, mintha a fejére kapta volna néhány őrült tudós kütyüjét, szóval már értem, miért a kakukkot vagy kakukkost használjuk néha az őrült szinonimájaként." - Percy Jackson
Héra felkapta a kakukkot és érezte heves szívverését. Egyik szárnya rossz irányba hajlott, Héra nem értette, hogyan bírt egészen az Olimposz csúcsáig felrepülni, talán az erős szél sodorta oda. Az istennő az ágy lábánál kicsiny fészket készített a madár számára, majd óvatosan belehelyezte. Letörölgette a szárnyait, megetette néhány csepp nektárral. Az istenek italától új erőre kapott a kakukk, felborzolta tollait és énekelni kezdett. Héra nagyon kellemesnek találta a dallamot. Elhatározta, másnap szabadon engedi újdonsült barátját.
Másnap reggel azonban a kis kakukk egyáltalán nem akart elrepülni. Leült Héra ujjaira és csipegette tenyeréből a magokat. Héra teljesen elgyengült, amikor belenézett a kakukk narancssárga szemeibe.
"- Mi lenne, ha megtartanálak?
- Ka-kukk. - A kakukk Héra ujjának dörzsölte a csőrét összetéveszthetetlenül szeretetteljes módon.
Héra nevetett örömében. - Rendben, megtartalak. Én is szeretlek." - Rick Riordan, Percy Jackson's Greek Gods
Miután elhangzottak Héra szavai, a kakukk a földre szökkent és folyamatosan növekedni kezdett. Az istennő először aggódni kezdett, hogy talán a túl sok nektár hatott így a madárra, de aztán kezdett alakot váltani... Hirtelen Zeusz állt előtte, az ő ragyogó fehér köpenyében, kakukk-szerű kócos haján aranykoronájával.
"- Édes szavak, hölgyem - mondta. Zeusz. - Én is szeretlek. Most pedig, azt hiszem, volt egy üzletünk." - Rick Riordan, PJ's Greek Gods
Héra döbbenetében még válaszolni sem tudott azonnal. Csak bámulta Zeuszt és közben elöntötte a düh. Mindazonáltal, aranyosnak tartotta ezt a húzást.
"- Egy feltétellel.
- Hallgatom.
- Ha hozzád megyek - fogott bele Héra - akkor jó és hűséges férj leszel. Nincs több játszadozás. Nincs több affér vagy csini halandók kergetése. Nem fogok nevetség tárgya lenni." - Rick Riordan, PJ's Greek Gods
Zeusz elgondolkodott az ajánlaton, de azonnal elfogadta a feltételeket. Ha Héra jobban átgondolta volna, akkor megesketi Zeuszt a Sztüx-folyóra, hiszen az súlyos eskünek számított az istenek körben.
Héra feleségül ment Zeuszhoz. Azóta is a kakukk az istennő egyik szent állata, szent növénye pedig a lótuszvirág. Másik szent állata a tehén volt, ami az anyaság szimbóluma.
"Személy szerint, ha valaki azt mondaná nekem: 'Wow, baby, egy üszőre emlékeztetsz!', nem bóknak tekinteném, de ez nem zavarta Hérát." - Percy Jackson
Miután bejelentették a jó hírt, az istenek nekiláttak megszervezni a valaha látott legnagyobb esküvőt a világon.

1 megjegyzés:

  1. ahogy én tudom kicsit durvább volt ez a "Lánykérés" ... :'D Aki olvasta az eredeti változatot az nyilván tudja mire gondolok...De ha azt nézzük ez egy ifjúsági könyv :) Talán jobb is ez a változat.Nagyon jót mosolyogtam rajta :)

    VálaszTörlés