2015. január 24., szombat

Olimposzi történetek, 18. rész: Héra kéretlen hódolója

Történelmi gyorstalpaló félisteneknek és Percy Jackson-rajongóknak! Ehhez az új bejegyzéssorozathoz az oldalon eddig közzétett adatok, szereplő leírások és a Percy Jackson's Greek Gods kalauz szolgáltatják az információkat. Egyes bejegyzések tartalmaznak majd idézeteket és hivatalos illusztrációkat az imént említett kalauzból! 
Az összefoglalók és fordítások mind saját munkák! Kérem ezeket tiszteletben tartani! Ha felhasználod bármilyen célra, akkor pontosan hivatkozz az itteni forrásra és KÉRJ ENGEDÉLYT tőlem! ~ Geri

Héra kéretlen hódolója

Hérának komolyabb gondjai is akadtak Héphaisztosznál és Zeusz szeretőinél. Nagy dolognak számított, amikor első alkalommal látogatott egy halandó hős az Olimposzra. Ő volt Ixion, aki elsőként jött rá arra, hogyan lehet embereket ölni a csatában. Ugyanis kard helyett felkapott egy hatalmas sziklát és az ellenségeire hajította azt.
"Gratulálunk! Ön díjat nyert!" - Percy Jackson
Az isteneket annyira lenyűgözte Ixion leleményessége, hogy meghívták az Olimposzra. Ixion fejébe szállt a dicsőség és túl sok dicséret. Az olimposzi palotában tömte magába az ételeket és vedelte az italokat, az isteneket a barátainak és társainak gondolta. Azt hitte egyenrangú az olimposziakkal, ami nagy hibának számított. Az istenek még csak véletlenül sem tartották magukkal egyenrangúnak az embereket, és a hősöket sem.
Héra kellemetlenül érezte magát a hős számára rendezett partin, ezért kimentette magát és faképnél hagyta a szórakozó társaságot. Ixion észrevette a távozó istennőt.
"Miután Héra távozott, Ixion várt az asztalnál pár percig, majd az istenekhez szólt: - Hé, ez a sok ital megtette a hatását. Merre van a fürdőszoba? Uh, az isteneknek is van fürdőszobájuk?" - Rick Riordan, Percy Jackson's Greek Gods
A hős Héra nyomába eredt és rá is talált az erkélyen. Az istennő szépsége teljesen megbabonázta Ixiont. Odaosont Hérához, átkarolta és próbálta megcsókolni. Héra annyira pánikba esett, hogy ellökte magától Ixiont és elrohant.
Héra bezárkózott a szobájába és próbált lenyugodni. Több száz év telt el úgy, hogy nem kellett hasonló dolgokkal foglalkoznia. Mióta házasságban élt, azóta nyugalma volt a kérők hadától. A házasság védnökeként hitt saját kapcsolatában is, legyen az bármilyen jó vagy éppen rossz. Miután lenyugodott, elkezdte tervezgetni bosszúját. Arra gondolt, talán Zeusznak elmesélhetné a történteket, és akkor talán a féltékeny főisten komolyabban tekintene a házasságukra. 

Héra összeszedte magát és gondolatait, majd visszatért az ünneplő társaság körébe. Héra rámosolygott az asztal túlsó oldalán ücsörgő Ixionra, mintha semmi sem történt volna, majd odahajolt Zeuszhoz. Héra kivezette férjét a folyosóra és mindenről beszámolt neki. Zeusz elgondolkodott és egyre csak a szakállát simogatta, ez pedig teljesen kiborította a feleségét.
"- Hallottad, mit mondtam? - kérdezte Héra. - Miért nem dühödtél be?
- Ó, hallottam. - Zeusz megköszörülte torkát. -Ez, csak... nos, ő vendég a házamban. Evett az ételeinkből. Alapos ok nélkül nem tudom porrá zúzni őt.
- ALAPOS OK NÉLKÜL? - kiáltotta Héra. - Kikezdett a feleségeddel!
- Igen, igen. És ez nagyon komoly dolog. Mégis, vitathatatlan bizonyítékra van szükségem.
- A szavam nem elég jó?
Héra azon volt, hogy Zeuszt lehajítja az erkélyről és megvédi magát Ixiontól, de Zeusz felemelte a kezét és próbálta megbékíteni őt.
- Van egy tervem - mondta Zeusz. - Meglátjuk, Ixion valóban meg akart-e gyalázni téged, vagy egyszerűen csak részeg volt és elkövetett egy ostoba hibát. Ha már lesz bizonyítékunk, és a többi isten sem lesz ellenére, akkor megbüntetem a halandót, annak ellenére, hogy a vendégem. Bízz bennem! Ha tényleg bűnös, akkor a büntetése látványos lesz.
Héra ökölbe szorította a kezét. - Tedd, amit tenned kell." - Rick Riordan, PJ's Greek Gods
Zeusz az erkély korlátjához lépett és magához hívott egy felhőt, amiből egy emberi alakot formázott. Héra pontos hasonmása lett, csak sápadtabb és hidegebb. Zeusz a hasonmás társaságában tért vissza az asztalhoz.
Ixion ott folytatta, ahol abbahagyta és flörtölni kezdett a (hamis) Hérával, a hasonmás pedig viszonozta a flörtöt. A hamis Héra intett a hősnek, hogy kövesse őt a folyosóra, majd egyik dolog történt a másik után.

John Rocco - Ixion büntetése
Reggel az istenek meglepődve tapasztalták, hogy Ixion nem tért haza a parti után. A hős büszkén bejelentette nekik, hogy Héra marasztalta őt és bősz kacsingatásba kezdett. Továbbá bejelentette, hogy Héra elmondása alapján sokkal jobb képű, mint Zeusz, sőt, halhatatlanná fogja változtatni őt az istennő, hogy örökre együtt maradhassanak.
"Közben maga Zeusz is belépett az ebédlőbe és csendben elindult Ixion háta mögé.
Feltűnt Ixionnak, hogy az összes isten hallgatott az asztalnál.
Hanga elcsuklott. - Mögöttem van, ugye?
- Hát persze! - mondta Zeusz vidáman. - És, ha el akarod lopni egy másik férfi feleségét, akkor nem szabad ezzel dicsekedni a saját házában! Először győződj meg arról, valóban a férfi feleségét lopod-e el, és nem egy felhőbábot.
Ixion nyelt egyet. - Bajban vagyok, azt hiszem.
- Csak egy kicsit! - értett egyet Zeusz." - Rick Riordan, PJ's Greek Gods
Az istenek nem tiltakoztak Ixion megbüntetése ellen. Zeusz magához rendelte egy szekér pótkerekét, aminek küllőihez odaszíjazta Ixion végtagjait, majd a kereket a tűzbe tartotta és az ég felé hajította, akár egy frizbit. Zeusz halhatatlanná változtatta Ixiont, és a hős örök gyötrelemre lett kárhoztatva. Azóta is egyre csak pörög az égen a lángoló kerékhez kötözve és folyamatosan sikoltozik: "Héra! Azt hittem, szeretsz engem!" (Rick Riordan, PJ's Greek Gods)

A sztorinak van különösebb része is, hiszen a felhő-Hérának gyermeke született. A gyermek neve Kantaurosz lett. Később Kentaurosz beleszeretett egy lóba, az ő gyermekeik voltak a kentaurok, a félig ember és félig ló teremtmények. A kentaurok között akadt igazán bölcs és békés teremtés is, de többségük részeges és erőszakos volt.

1 megjegyzés:

  1. Érdekes történet, főleg a vége.De például Kheironnal mi van? Ő is kentaur, de magát Kronosz gyermekének mondja.

    VálaszTörlés