2015. január 3., szombat

Olimposzi történetek, 8. rész: Hesztia, a szingli nagynéni

Történelmi gyorstalpaló félisteneknek és Percy Jackson-rajongóknak! Ehhez az új bejegyzéssorozathoz az oldalon eddig közzétett adatok, szereplő leírások és a Percy Jackson's Greek Gods kalauz szolgáltatják az információkat. Egyes bejegyzések tartalmaznak majd idézeteket és hivatalos illusztrációkat az imént említett kalauzból! 
Az összefoglalók és fordítások mind saját munkák! Kérem ezeket tiszteletben tartani! Ha felhasználod bármilyen célra, akkor pontosan hivatkozz az itteni forrásra és KÉRJ ENGEDÉLYT tőlem! ~ Geri

Hesztia, a szingli nagynéni
John Rocco - Hesztia
Bizonyos szempontból Hesztia sokban hasonlított anyjára, Rheiára. Őszinte mosoly ült arcán, meleg barna szeme volt és arcát fekete hajfürtjei keretezték. Kedves, jámbor és jó természetű volt.
"Soha nem szólt senkinek egy rossz szót sem. Ha besétáltál egy partira az Olimposzon, nem Hesztián akadt meg először a szemed. Nem volt feltűnő vagy hangos, sem őrült. Több volt a közelében lévő istennőknél – szerény módon édes és bájos. Általában egy lenvászon kendő alá rejtette haját. Egyszerű, szerény ruhadarabokat viselt és sohasem sminkelte magát." - Rick Riordan, Percy Jackson's Greek Gods
Hesztiát senki sem vette komolyan, a többi isten nem vette figyelembe a tanácsait. Kronosz elsőként Hesztiát nyelte le, így legkorábban ő "halt meg". Testvérei hajlamosak voltak a legfiatalabbként gondolni rá, nem legidősebbként – ő született legelőször, így a legidősebb volt gyakorlatilag, DE, neki sikerült utolsóként kiszabadulnia Kronosz gyomrából, így egyben a legfiatalabb is ő lett. Csendesebb és békésebb természettel bírt testvéreinél, de ez nem jelentette azt, hogy nem szerették őt. Rheiához hasonlóan, Hesztiát nehéz volt nem szeretni.

Egy dologban azonban Hesztia nem volt olyan, mint Rheia. Hesztiának semmi köze sem volt az anyasághoz.
Nem volt problémája más emberek családjával és imádta testvéreit, és amikor gyermekeik születettek, szerette őket is. Legkedvesebb kívánsága az volt, hogy az egész olimposzi család jól kijöjjön egymással és minél több időt eltöltsenek egymástársaságában a kandalló körül, beszélgessenek vagy vacsorázzanak, csak legyenek együtt.
Hesztia egyszerűen csak nem akart megházasodni. Éveket töltött el Kronosz gyomrában. Nagyon jó memóriájának köszönhetően emlékezett arra, hogyan nyelte le apja, amikor még újszülött volt. Eszébe jutott anyja kétségbeesett siránkozása. Hesztia rémálmai hasonló dolgokról szóltak, amint ugyanez megtörténik vele. Csak azért nem akart megházasodni, nehogy megtudja, hogy a férje valójában egy baba-evő kannibál.

Miért nem kellett neki férj? Nos, eleget látott:
Bizonyítékot kapott arra, hogy Zeusz is tud olyan rossz lenni, mint Kronosz. Zeusz úgy döntött, jó ötlet lenne feleségül vennie egy titánt, ezzel is kifejezve a békét. Feleségül vette Ókeánosz egyik lányát, Métiszt, aki a jó tanácsok és megfontoltság titánja volt – afféle életvezetési tanácsadószerűség. 
"Métisz okosan adott tanácsot másoknak, de úgy tűnik, saját életében már nem bizonyult olyan ragyogónak. Amikor terhes volt első gyermekével, azt mondta Zeusznak - Uram, jó hírem van! Előre látom, hogy ez a gyermek leány lesz. De ha lesz egy másik gyermekünk, az fiú lesz. És - imádni fogod ezt - arra lesz hivatott, hogy egy napon az univerzumot uralja! Hát nem fantasztikus?" - Rick Riordan, PJ's Greek Gods
Zeusz pánikba esett. Azt hitte, végül úgy fog járni, mint Uranosz és Kronosz – apró darabokra fogják szabdalni utódai – így ötletet merített apja módszereiből. Szuper-nagyra nyitotta száját és létrehozott egy tornádót, ami Métiszt leszippantotta a torkán, olyan kicsinnyé zsugorította, hogy egészben le tudta nyelni feleségét. Ezen kiakadt a többi olimposzi, különösen Hesztia. Mi történt Métisszel és a még meg nem született gyermekkel odalent, Zeusz gyomrában? Később megtudjuk. Hesztia látta az egészet és jogosan gondolta azt, hogy megházasodni veszélyes mulatság.

Zeusz bocsánatot kért a titánoktól és az istenektől Métisz lenyelése végett. Megígérte, soha többé nem tesz ilyet. Úgy döntött, feleségül vesz egy másik Titaniszt, de nem volt sok önkéntes. Csak eggyel sikerült megállapodnia: Themisszel, az isteni törvények titánjával, aki történetesen Hesztia kedvenc nagynénje volt.
Themisz az istenek oldalán állt a háború idején. Már akkor tudta, hogy az istenek jobb uralkodók lennének Kronosznál. Hesztiához hasonlóan Themisz is szerény és rejtőzködő volt, nem érdekelte a házasság, főleg azok után nem, ami Métisszel történt; de a béke érdekében beleegyezett, hogy Zeusz felesége legyen.
"És igen, Themisz gyakorlatilag Zeusz nagynénje volt, szóval nyugodtan legyél rosszul a gondolattól, hogy megházasodtak. De inkább lépjünk túl ezen." - Percy Jackson
A házasság nem tartott sokáig. Themisz hármasikreket szült, kétszer is. Az első hármas nem volt annyira vészes – három nővér, az úgynevezett Hórák, akik a változó évszakokért feleltek. 
"Most biztos ezt gondolod: Várj, csak három évszak? De ne feledjük, ez Görögországban volt. Szerintem soha nem volt igazi telük arrafelé." - Percy Jackson
A második hármas, jóllehet – mindenkire a frászt hozták, Moiráknak hívták őket, a Végzet/Sors irányító hármasa, akik öregen születtek.
"A bölcsőből kikerülve, a három fonnyadt babából három aszott vén nagyi lett. Szerettek a sarokban ücsörögni és egy mágikus rokkán szőttek. Minden egyes alkalommal, amikor elvágtak egy darab fonalat, egy-egy halandó meghalt a világon." - Percy Jackson
Az olimposziak hamar rájöttek arra, hogy a Moirák nem csak látják a jövőt, de irányítani is képesek azt. Bárki életét meg tudták szőni mágikus fonalukon – életfonalat készítettek – és amikor elvágtak egy darabot az illető meghalt. Zeusz félt ezektől a lányoktól, hiszen senki nem lehetett biztos abban, hogy meg tudják ugyanezt tenni halhatatlanokkal is.
"Miután megszülettek a Moirák, Zeusz félrehívta Themiszt és azt mondta neki: - Tudod mit? Nem vagyok biztos benne, hogy ez a házasság működni fog. Ha továbbra is születnek a Moirákhoz hasonló gyermekeink, mindannyian bajban leszünk. Mi lesz még - a Végítélet Három Bombája? A Három Kismalac?" - Rick Riordan, PJ's Greek Gods
Themisz csalódottságot színlelt, de valójában megkönnyebbült, mert nem akart több gyereket, és egyáltalán nem akarta, hogy a tornádó beszippantsa Zeusz torkába. Ezért megmondta férjének, hogy nyugodtan keressen más feleséget. Hesztia tanúja volt mindennek, és nem akarta, hogy ez vele is megtörténjen. 
"Az én szerencsémmel, feleségül mennék néhány istenhez és megszülném a Három Bólogató Jancsit. Nem, még a lehetősége is túl borzalmas." - Rick Riordan, PJ's Greek Gods
Hesztia elhatározta, hogy sokkal jobb lesz egyedülállónak maradni és koncentrálni testvérei segítésére, hogy azok megfelelően felnevelhessék családjukat. Ő lehet a nagynéni, akinek nem voltak félelmetes aszott nagyi babái.
Már csak egy problémája maradt: néhány pasas istennek más tervei voltak vele... A következő részből kiderül.

3 megjegyzés: