2013. május 25., szombat

Cernunnos: Érdekesség Rick Riordan blogjáról

Rick Riordan gondolatai továbbra is fia, Haley körül járnak. Múltkor fia ballagásának alkalmából posztolt két családi fotót és egy kis betekintést a Riordan család nem hétköznapi hétköznapjaiba. Haley nemsokára főiskolára fog járni, és édesapja most erről blogolt:
A főiskolára menetel istensége

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEguaFyDhdLvpayHSl08LZFv-4d0JKxhUEw_y8U41vYt_HD0_XdWBW-_7qMXeG9WVs5ORH4x4APxHiLS_bNzKqXsBjwIfjW726-0vXmEllh6MDgU8ogybFlNT8Mt9-np56QDnliNPvme5yg/s320/Cernunnos.jpg

Haleynek, érettségije alkalmából, anyukám készített egy fali domborművet (nem a képen láthatót), hogy később kiakaszthassa a főiskolai szobájában. Ez egy kerámiaarc szarvakkal, ez egy újraértelmezése a fent látható ősi faragványnak, ami Cernunnos istent ábrázolja.

Azért választotta Cernunnost, mert ő egy valódi rejtély. Ő egy kelta istenség, akiről szinte semmit sem tudunk. Csak pár kép van róla, és a neve is csak egyetlen helyen látható - egy oszlopon, amit a Szajna-folyón hajózó ókori Róma-idei katonák emeltek, ami most Párizs. Ezért az oszlop neve: a Hajósok Oszlopa. Ezt a Notre-Dame katedrális alapjai alatt fedezték fel.

Mint az a faragáson is látható, Cernunnos egy szakállas fickó volt, fején szarvakkal, és vannak fémgyűrűi is, amiket a szarvai körül viselt. Ő a karikadobós játékok istensége lehetett? És nyerhettél egy kitömött állatot, ha sikerült eltalálnod valamelyik szarvát? Fogalmam sincs. Valójában senki sem tudja. Lehetett volna egy természetisten, a szarvak miatt. Lehetett volna a folyami hajózás istensége is, hiszen az oszlopot a Szajnán utazók készítették.

Anyukám úgy gondolta, hogy ő lehetett annak a valaminek az istensége, amit Haley is akar, hiszen Cernunnos olyan rejtélyes. Szóval Cernunnos is Haleyvel tart a főiskolára, és remélem megláthatjuk majd, minek az istensége -- remélhetőleg csodálatos dolgoké!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése