2013. május 8., szerda

USA TODAY: Megjelent a "The Son of Sobek" + Rick Riordan interjú

A tegnapi napon, azaz 2013. május 7-én jelenet meg Amerikában Rick Riordan régi-új könyve papírkötéses változatban, a "The Serpent's Shadow" (A kígyó árnyéka), ami Riordan egyiptomi mitológiával foglalkozó sorozatának, a The Kane Chronicles harmadik és egyben befejező része.
Azért írtam, hogy régi-új könyve, hiszen a "The Serpent's Shadow" már megjelent kemény kötéses változatban 2012. május 1-én. Most azonban a könyvet újra kiadták puha kötéses változatban, melyhez Rick Riordan új rövid történetét is csatolták, "The Son of Sobek" (Szobek fia) címmel.
Riordan rövid sztorija azért érdekes, mert övezi benne az egyiptomi és a görög mitológiát, ehhez pedig elengedhetetlen Percy Jackson karaktere! Ebben a történetben találkozik egymással a két sorozathős, Carter Cane és Percy Jackson.
A "The Son of Sobek" június 18-án fog megjelenni e-book (elektronikus könyv) formájában, a mellékelt borítóval. A kiadás két szempontból lesz különleges: a történetet maga Rick Riordan olvassa fel; valamint aki megvásárolja a történetet, az kapni fog egy exkluzív betekintést egy fejezet erejéig a The Heroes of Olympus soron következő részébe, a "The House of Hades"-ba (Hádész háza).
USA TODAY interjút készített Rick Riordan íróval, a megjelenés apropójából:

*****
Kérdés: Mi inspirálta a "The Son of Sobek"-et?
Riordan: A Szobek fia első alkalommal ötvözi a két sorozatomat, a Kane krónikákat és Percy Jacksont, így az egyiptomi mitológia találkozik a görög mitológiával. Ez valami olyasmi, amit a rajongók már régóta, nagyon régóta kértek tőlem, és ez jó lehetőségnek tűnt arra, hogy ezt megtegyem. Ez határozottan az olvasókon múlott. A rajongók látni akartak egy ilyen ötvözést, és azt gondoltam, "Lássuk, mi sül ki belőle!".

Kérdés: Mire utal a cím?
Riordan: Szobek egy egyiptomi krokodil istenség, Szobek fia pedig egy Szobek követői közül. Szóval, anélkül, hogy sokat elárulnék, lehet számítani néhány nagyobb krokodil-akcióra. A könyv borítóján ábrázolták Carter és Percy első találkozását, ami szerintem magáért beszél. Ismeretségük nem éppen jól indul.

Kérdés: Nagyon különböznek a hőseid. Hogy látod az interakcióikat?
Riordan: Carter és Percy ég és föld, mint hősök. Percy indulatos és szarkasztikus, Carter pedig nagyon figyelmes és tartózkodó. Szóval, amikor először találkoznak, olyanok lesznek, mint tűz és víz. Először nem tűnnek túlságosan jó csapatnak, de több közös van bennük, mint azt bárki gondolná. Tényleg meg kell tanulniuk bízni egymásban és meg kell tanulniuk együttműködni. Lenyűgöző volt számomra, hogy ők ketten két nagyon különböző világ és látni, mi történik velük.

Kérdés: Mit gondolsz, hogy fognak az olvasók reagálni erre a dinamizmusra?
Riordan: Hát, remélem éppen annyira jól fognak szórakozni az olvasásakor, mint én az írása közben. Én csak azt sajnálom, hogy ez egy rövid történet, és nem tart tovább. Remélhetőleg ezt a dinamikát egyszer egy hosszabb történetben is felfedezhetik.

Az interjú tovább folytatódik! Kattints a folytatásra, ha kíváncsi vagy Rick Riordan további terveire, újabb könyveire és eddig nem hallott dolgokra!

Kérdés: Láthatunk tőled egy Percy-Carter sorozatot a jövőben?
Riordan: Minél mélyebben merülök el a mitológiában, annál több mindre bukkanok. Eredetileg öt Percy Jackson könyvet akartam. Azt gondoltam, hogy jobban felfedezném a görög mitológiát, de nem tudtam volna nagyobb bajt okozni magamnak ezáltal. Ez egyre bővül. Minél inkább beleásom magam, annál több mindent fedezek fel. És most itt vagyok, írtam három egyiptomi és eddig kilenc görög mitológiás könyvet, de még mindig találok több istent és szörnyet és történetet, amiket eddig nem ismertem az ókori forrásokból. Ez egy végtelen forrása a jó dolgoknak.
Azt hiszem, ezek a történetek azért vannak velünk olyan régóta, mert világi témákat tartalmaznak. Felfedezhető a barátság, hűség, bátorság, hazaszeretet, ezek a dolgok milyen jelentőséggel bírnak? És a hősök is nagyon emberiek. Néhány karakter 3000 éves, de még ma is megértjük, mit miért tesznek, akkor is, ha nem értünk egyet az okaikkal.

Kérdés: Mi a te részed a Percy Jackson filmekben?
Riordan: Nem veszem ki a részem belőlük, így nem igazán tudok mit mondani róluk. Nem is nézem meg őket, távol maradok ettől. Ez mindenkinek a saját dolga, így nem igazán tudom kommentálni.

Kérdés: Tudsz beszélni egy kicsit a következő projektedről, ami feltárja a skandináv mitológiát?
Riordan: Felkészültnek érzem magam arra, hogy belevágjak rögtön azután, ha befejeztem a Heroes of Olympus-sorozatot (Olimposz hősei). Ez valami olyasmi, amit már hosszú ideje meg akartam tenni, amíg mítoszokat olvastam. Szeretem a skandináv mitológiát — Thor, Odin és Loki — csodálatos karakterek. Ez csak egy azon dolgok közül, amiknek eddig nem adtam esélyt és megírjam őket, de végül kaptam lehetőséget, hogy megtegyem a következő lépést.

Kérdés: Ez annyira lenyűgöző, hogy annyi ötleted van még és nincs elegendő időd megírni őket.
Riordan: Ez egy lenyűgöző probléma, hiszen a fiatal olvasók arra várnak, hogy elolvashassák ezeket, ez benne a legjobb.

Kérdés: Milyen perspektívákat hozol volt tanárként?
Riordan: Úgy állok az íráshoz, mint annak idején a tanításhoz, mindig az a célom, hogy élethosszig-tartó olvasókat teremthessek. Megpróbálok olyan könyveket alkotni, amik szórakoztatóak, közben burkoltan nevelő hatásúak, így a gyerekek úgy tanulnak, hogy azt észre sem veszik, és azt akarom, hogy a gyerekek mindig befejezzék egy adott könyvem, és azt gondolják: "Ez nagyszerű volt, hol a következő?". Úgy hiszem, az a legfontosabb dolog, amikor könyvek által akarunk a gyerekekhez szólni, és megpróbáljuk összehangolni a könyveket a gyerekekkel, hogy ők is rájöjjenek arra, az olvasás szórakoztató élmény tud lenni az osztálytermen kívül.

Kérdés: Ahogy a gyerekek a sorozataid és könyveid olvasása közben fiatal felnőtté válnak és haladnak a felnőttkor felé, milyen más könyveket vagy szerzőket tudnál jó példaként említeni nekik?
Riordan: Ejha, jó kérdés. Nem emlékszem, hogy ezelőtt valaki erre kért volna. Tudod, azt hiszem, ez attól függ, hogy mit szeretnek, annyira egyediek a gyerekek. Van néhány nagyszerű thriller író, akik értenek ehhez az átmenethez. Harlan Coben jut eszembe. Ő fiatal felnőtteknek szóló sorozatokat ír, de vannak felnőtt könyvei is, szóval ilyen esetben a szerzőnek együtt kell tudnia nőni a gyerekekkel. Mint tudjuk, a YA (young adult, azaz fiatal felnőtteknek szóló) piac olyan széles, amivel a felnőtt piacot is megtelítik, hiszen sokszor 20-30-40 évesek olvassák ugyanazokat a könyveket, amiket a tinédzserek olvasnak. Úgy gondolom, hogy a vonal, amely egykor megvolt, egyre inkább kezd elmosódni, és azt hiszem, ez teljesen rendben van. Mindannyian olvassuk ugyanazokat a könyveket, és tudunk beszélni ezekről a könyvekről, így folyamatosak tudnak maradni a párbeszédek.

Kérdés: Tudom, hogy nagy részt vettél ki a 39 kulcs című interaktív sorozatból. Hogy látod a könyvek és az olvasás jövőjét ebben a digitális világban?
Riordan: Nem tudom. Nem hiszem, hogy bárki meg tudná jósolni ezt. Ki tudja, hol leszünk öt év múlva? Nem hiszem, hogy az olvasás eltűnne. Fogunk olvasni, talán olvasunk egy tabletről vagy egy telefonról vagy egy óráról, ritkábban pedig egy nyomtatott oldalról. De, nem hiszem, hogy a történetek eltűnnének. Meg fogjuk változtatni a módját, de az olvasók mindig megmaradnak.

Kérdés: Manapság mivel szereted szórakoztatni magad?
Riordan: Sokat olvasok. Olvasok szinte mindenfélét: nem fikciósat, felnőtt fikciósat, gyerekkönyveket és fiatal felnőtteknek szólókat. Nagyon szeretek széles tartományban olvasni. A TV és a szeretek tévét nézni aranykorában élünk. Van néhány fantasztikus műsor. Rajongója vagyok a Totál szívásnak - ami egyáltalán nem gyerekeknek való - és a Trónok harcának, ami egy nagyon jó könyvből a képernyőre adaptáció. Mint mindig, a könyvek jobbak, mint a filmek, de a televíziós sorozat nagyon jó. Nagy média-fogyasztó vagyok. Az utolsó könyv, amit olvastam egy közepes minőségű fantasy volt, a Nnedi Okorafor által írt Akata Witch, ami alapvetően a nigériai mitológián alapul. Jó volt.

Kérdés: Mire számíthatunk tőled legközelebb?
Riordan: A következő könyvem a "The House of Hades" (Hádész háza), ami ősszel fog megjelenni. Ennek borítóját leghamarabb május végén fogjuk nyilvánosságra hozni, és azt hiszem, az olvasók többet meg fognak tudni arról, mi folyik Percy és Annabeth körül, amelyik nagy dologra már nagyon kíváncsiak.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése