2013. május 20., hétfő

Global Times: Percy Jackson nyáron meghódítja Hollywoodot

A Global Times egyik szerkesztője (név szerint Xinhua) egy hosszabb cikk erejéig boncolgatta a Percy Jackson – Szörnyek tengere című film várható nyári sikerét, Logan Lerman megkérdezésével együtt, aki elárult kisebb részleteket az új filmből!
A cikk a hollywoodi mozis jegyeladási listákon igencsak jól teljesítő fiatal hősök kapcsán foglalkozik Percy Jacksonnal. Harry Potter, Gyűrűk Ura, Pókember, Eragon és Pi, készüljetek a trónbitorlásra!

A cikk:
Fiatal hősök a hollywoodi mozis jegyeladások élén

A Harry Potter-filmek világszerte 7,7 millárd dollárt hoztak a mozis jegyeladásokból (ezzel a Harry Potter minden idők legsikeresebb filmsorozata). „A Gyűrűk Ura” sorozat 2,9 milliárdot hozott, és az idei Oscar díjátadó Legjobb Film kategóriában jelölt filmje, a „Pi élete” 608 milliót produkált szeptember óta.

Úgy látszik, a fiatal hősök nem csak a világot mentik meg, de a jegyeladási listákat is.

Sőt, az egyik legütősebb hollywoodi filmes műfaj mindig a hős-témájú filmek. Az emberek mindig többet tudnak tanulni ezektől a fiatal hősöktől – az utazás, amikor egy közönséges gyermekből bátor hős válik, azt meséli el nekünk, hogy soha ne nézzünk le senkit, magunkat is beleértve.

Pókembertől Harry Potterig, Eragontól a Gyűrűk Uráig, bár ezek a hős-témájú filmek mindig hasonló történettel rendelkeznek, még mindig vonzzák a közönséget, mert a nézők bele tudják élni magukat a fiatal hős szerepébe a filmekben, akik olyanok, mint bárki körülöttünk.

Idén nyáron egy másik fiatal hősös film, a Percy Jackson – Szörnyek tengere várhatóan több millió mozinézőt vonz majd. A történet a regényíró fiának valós helyzetén alapul – aki diszlexiától szenved, és figyelemhiányos hiperaktivitás-zavara van (ADHD) – a filmben folytatódik tovább Percy kalandos utazása, aki a görög mítoszokból ismert tengeristen fia, az Aranygyapjút keresi.

2010-ben a 20th Century Fox a Percy Jackson sorozat első regényét megfilmesítette, ami 226.500.000 dollárt kaszált világszerte. A nyolc-filmes Harry Potter franchise és a három-filmes Gyűrűk Ura franchise bruttó bevételeivel összehasonlítva ez viszonylag kis összegnek számít.

Ugyanakkor a film erős reakciókat váltott ki a közönségből, különösen azokból a gyermekekből és szülőkből, akik diszlexiával és ADHD-vel küzdenek.
MÉG NINCS VÉGE! Ha érdekel hogyan vélekedik Rick Riordan fia a hősökről, vagy mi Logan Lerman véleménye Percy személyéről, akkor kattints a folytatásra!
Rick Riordan, a Percy Jackson regénysorozat szerzője azt nyilatkozta a sajtónak, hogy rengeteg e-mailt és levelet kapott olyan családoktól, ahol diszlexiás vagy ADHD-s gyermek(ek) van(nak). Néhány gyermek szégyellni szokja, ha diszlexiás, és másnak érzi magát.

Haley, Riordan fia ezt mondta: „Olvass el sok könyvet, egyikben sem sincs olyan hős, aki diszlexiás vagy ADHD-s. Mindig tökéletes emberek élnek egy tökéletes világban, akik tökéletes dolgokat tesznek. Percy viszont nagyon is tökéletlen, küzd ezek ellen, és ezzel egy időben harcol szörnyekkel is.”

Percy az a személy, akiből nem valószínű, hogy egy szuperhős lesz. Felnő egy egyedülálló anya mellett, közben diszlexiás és ADHD-s, még soha nem kapott jobbat a C jegynél, egy vesztesnek tartja magát, amíg rá nem jön, hogy Poszeidón fia, a tengeristené, akiről korábban úgy gondolta, hogy a csak mitológiában létezett. Ez vezette az életét egy másik útvonalra. Rájött, hogy mássága nem gyengeség, hanem a nagyság jele. Percy belép egy ismeretlen világba, ahol meg tanul küzdeni az utazása közben rá váró akadályokkal, és közben egy fiatal hőssé nő fel.

„Ez a film (az új rész augusztusban érkezik) megmutatja, hogy Percynek egy csomó belső kételye van és nem igazán egy hős többé.” Logan Lerman, aki Percyt alakítja, ezt mondta Xinhua-nak.

Lerman azt mondta, hogy ebben a filmben a figyelem most Clarisse karakterére irányul, egy másik félistenre, és Percy egy kissé elbizonytalanodik.

Ez is Percy azon része, ami miatt a közönség könnyebben tud azonosulni a karakterrel.

„Azt hiszem, mindenki megtapasztalja ebben a filmben a kételkedést önmagában” - mondta Lerman. „Mindig nagyon bizonytalannak érzem magamat, és ezen keresztül aggodalmat és stresszt érzek, ez majdnem olyan, mint érezni a tüzet és meg kell próbálnom feltárni, hogy mire van szükségem.”

Különben is, a barátság és a testvériség kulcsfontosságú eleme a filmnek. Percy újra találkozik két félisten barátjával, Annabeth-tel és Groverrel, valamint az ő egyszemű féltestvére, Tyson, még sokszínűbbé teszi ezt a filmet.

„Az ok, amiért valóban beletettem ezt a testvéri témát a filmbe, az maga az ötlet, amikor Percy megtudja, hogy neki van egy küklopsz féltestvére és látjuk, hogyan foglalkozik vele,” mondta a rendező, Thor Freudenthal. „És a vonakodása az ölelkező testvérétől, ez a borzalom egy típusa.”

A számtalan tengeri szörny, a szellem-vezérelt taxi és egy titokzatos ismeretlen világ a filmben, izgalmas lesz a nézők számára, de ami igazán megragadja majd őket, az a folyamat lesz, amikor a gyermek egy hőssé nő fel.

Csakúgy, mint ahogyan Lerman mondta: „Valósítsd meg a saját potenciálodat, és újra bízni fogsz magadban.”

2 megjegyzés:

  1. alig várom a szküla (ha jól emlékszem ez a neve)
    és a kharübdisz jelenetet :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó, hogy nem hagyták ki őket a filmből! Kharübdisz biztosan lesz benne (hiszen szerepel az előzetesben), Szkülláról egyelőre még nincs hír...

    VálaszTörlés