2013. augusztus 10., szombat

ComingSoonNet: Percy Jackson - Szörnyek tengere filmkritika 6.5/10

A ComingSoon.net egyik filmkritikáját fordítottam le Nektek, amit Joshua Starnes írt a Percy Jackson - Szörnyek tengere filmről.

Percy Jackson - Szörnyek tengere
Kritika: Joshua Starnes
Értékelés: 6.5 a 10-ből

Szereplők:
Logan Lerman - Percy Jackson
Brandon T. Jackson - Grover Underwood
Alexandra Daddario - Annabeth Chase
Leven Rambin - Clarisse La Rue
Jake Abel - Luke Castellan
Anthony Stuart Head - Kheirón
Stanley Tucci - Dionüszosz
Nathan Fillion - Hermész
Douglas Smith - Tyson
Robert Maillet - Polüphémosz
Missi Pyle, Yvette Nicole Brown és Mary Birdsong - Szürke Nővérek

Rendezte: Thor Freudenthal

Kritika:
A kreatív személyzet/munkatársak teljes lecserélésével, és az elvárások előtérbe állításával a "Percy Jackson - Szörnyek tengere" figyelemre méltó javulást hozott az első "Percy Jackson" kalandhoz képest, de ez is még mindig nehézkes és bizonytalan önmagában, ahhoz képest, mint amire a tinédzserek vártak. Még mindig a Harry Potter árnyékában való létre van ítélve.

Ez nem teljesen "Percy" hibája.

Első alkalommal minden szép és jó, de ha egyszer elkezdesz folytatásokat készíteni, akkor szembe kell nézned a valósággal, hogy egyszer már bemutattad ezt dolgot és azzal, hogy újra belevágsz, lehet, hogy ismétlésnek és unalmasnak fog hatni. A "Szörnyek tengere" filmkészítői ellenálltak a késztetésnek, hogy vállrándítással azt mondják, nem érdekli őket ez, és megpróbálják előtérbe hozni a karaktereket, olyannyira, hogy a fiatal-orientált, vizuális effektes filmek csapdáján belül tudnák tartani azokat.

Többek között kapunk egy határozottan jobban szerethető Logan Lerman által megformált Percyt. Nem csak ő lett jobb színész ezúttal, mint amilyen három évvel ezelőtt volt, hanem maga Percy is idősebb és érettebb lett. Bár még mindig csalódott az apjával való kommunikáció hiánya miatt, aki a tenger istene - Poszeidón (akit ezúttal nem láthatunk a fimben), sok tini-probléma maradt hátra az első film óta, mégis kapunk egy képességeiben és a Félvér táborban elfoglalt pontos helyében magabiztosabb Percyt.

Vagyis ilyen lenne, ha nem törné le őt minden egyes alkalommal Clarisse (Leven Rambin), Árész lánya, akiknek fejlettebb gyilkos ösztönei elősegítik Percy kételyeit saját hősbeli képességeiben. Kétségekkel kell szembenézniük, amikor a mágikus pajzs - ami megvédi a tábort és annak lakóit a szörnyektől - megsemmisül, arra kényszeríti Percyt és a társait, hogy elinduljanak megkeresni a legendás Aranygyapjút, ami képes lehet meggyógyítani a varázslatos, pajzsot kibocsátó fát, és megmentheti a tábort.
A kritika a folytatásra kattintva tovább olvasható!

Mindez elég gyorsan történik ebben az akció-orientáltabb folytatásban. Az összes beállítással, ami felállította ezt a világot az első filmben, az új rendező Thor Freudenthal ("Egy ropi naplója") saját maga is fejest ugrik a kalandba; és ugrásával számos új karaktert hozott a filmbe, beleértve Clarisse-t és Percy egyszemű féltestvérét, Tysont (Douglas Smith), valamint a harcot a hatalmas mechanikus bikával, rögtön belecsap a lecsóba.

Tény, hogy a "Szörnyek tengere" egy kicsit több időt szán a bevezetésre és az új karakterekre és azok kapcsolataira Percyvel, mindezt a visszatérő színészekkel, úgy mint Alexandra Daddario - Annabeth és Brandon Jackson - Grover. Grover viszonylag korán eltűnik a filmben, és nem is jelenik meg újra, míg az utolsó felvonás el nem érkezik; viszont jóval több Annabeth-t kapunk, akinek bátorsága/keménysége átkerült Clarisse-be, amihez neki is van némi köze, továbbá mérgelődik amiatt, hogy mennyire bízhat Tysonban.

Úgy tűnik évekkel korábban, amikor ő és Grover kisgyerekek voltak - szemben a közel harminc évesekkel,úgy értemtinédzserekkel - akkor megtámadta őket egy csapat küklopsz a Félvér tábor felé vezető úton, Thália - Zeusz lánya - megmentette barátait élete feláldozásával, áldozata miatt fává változott, ami a mai napig védelmezi a tábort.

Ez mind nagyon fontos lesz a későbbiekben, a későbbet úgy értem, hogy egy harmadik Percy Jackson filmben, amire folyamatosan utalt a "Szörnyek tengere", habár a visszatérési pont kicsit zavarosnak tűnik.

Van egy prófécia, amint látod, ami szerint a három nagy istenség (Zeusz, Hádész és Poszeidón) egyik ember-gyermeke fogja megmenteni vagy megsemmisíteni az Olimposzt, mielőtt betölti 20. születésnapját, és egyedül a fiatal Percy illik bele a képbe, ami miatt kételkedni kezd sorsában és saját életútja megválasztásában is (és feltételezem, egy harmadik filmben ezt meg is fogják valósítani).

Amit Luke (Jake Abel) - Hermész fia - boldogan szeretne az az, hogy ismét szemtől-szemben álljon Percyvel és bebizonyítsa, hogy kettejük közül ő a jobb színész és ez valószínűleg nagyobb sztárrá is tenné, mint Lerman. Bár színészként jóval magabiztosabb, Lerman továbbra is azzal töltötte ideje nagy részét, hogy egyre háttérbe szorítsa a többi olyan színpompás személyiséget, mint Nathan Fillion - Hermész-, aki hasonlít Alec Baldwin-ra a "30 Rock - A stúdió"-ból.

Igaz, a "Szörnyek tengere" zseniálisabb előrelépést jelent a gyengécske "Villámtolvaj"-hoz képest. Freudenthal és forgatókönyvíró Marc Guggenheim ("Zöld Lámpás") már félretolt néhány fontosabb karaktert, nem feltétlenül ezek megjelenítésére koncentráltak, hanem inkább a narrációra. Kombinálva Percy karakterének jobb megismerésével, és valóban érettebb személlyé tették őt, eredményül egy méltányosan jobb filmet kaptunk.

"Percy", még mindig, saját maga önmaga legnagyobb ellensége. Ezt bonyolult úgy elkészíteni, hogy képes legyen a fiatalkorú színész egy fiatalabb személyt eljátszani - ebben mutatkozik meg a filmkészítők harca és vesztése az idő ellen - és a "Szörnyek tengere" egy kicsit e körül mozog. Sajnos, sem Freudenthal, sem Guggeheim nem különösen jók a szeszélyesség, a komolytalanság vagy az isteni világ komikusságának bemutatásában, igazából ez kicsit lapos lett.

Mégis, a tény az, hogy képesek voltak javítani az első filmen, azt jelzi, hogy van még élet a "Percy Jackson"-hajón. Igen, ez még mindig egy nagy, villám alakú sebhely árnyékában él, de van esély a növekedésre, és legalább vágyakoznak arra, hogy ezt megpróbálják. Erre van remény, miután elkészítik a harmadik filmet.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése