2013. augusztus 7., szerda

MSN Movies UK: Percy Jackson - Szörnyek tengere filmkritika ★★★★

MSN Movies UK filmkritikája Percy Jackson - Szörnyek tengere c. filmről!

Percy Jackson review
Percy Jackson - Szörnyek tengere filmkritika
Vajon erre a folytatásra (amire nem igazán volt szükségünk) érdemes időt és pénzt szánnunk?

Szereplők: Logan Lerman, Alexandra Daddario, Douglas Smith, Leven Rambin
Rendező: Thor Freudenthal

Mi a történet?
Percy Jackson - Poszeidón fia - és barátai útra indulnak egy küldetésre a Szörnyek tengerén, hogy megtalálják a mitikus Aranygyapjút, amivel megmenthetik otthonukat és megállíthatják egy ősi gonosz felemelkedését.

Mit gondolunk erről?
Percy Jackson fantasztikus izgalmakkal szolgál és szórakoztat is egyben, nagymértékben. A pimasz forgatókönyv és a nyaktörő mutatványok rendkívül élvezetessé, feszessé és izgalmassá teszik ezt az utazást.

Amikor az eredeti Percy Jackson a mozikba került 2010-ben, az rendben volt. Nem váltotta meg a világot, viszont lettek rajongói, akik jöttek-mentek - az biztos, hogy nem ez a következő Harry Potter, mint ahogyan sokan azt remélték, vagy várták, hogy az legyen. Az összehasonlítás egyértelmű számomra, mivel mindkettő misztikus téma, fiatalos szereplőgárdájuk van és mindkét film könyvsorozatból származik.

Sokan meglepődtek, amikor bejelentették a folytatást, és ha őszinte akarok lenni, nem sok ember "meg akarom nézni" listájára került fel.

Azonban megérte a várakozást... hiszen ez kiválóan szórakoztató lett. A Percy Jackson - Szörnyek tengere ezennel csatlakozik azon válogatott folytatás-filmek klubjába, amik sokkal jobbak, mint az eredeti. Ennek egyik fő oka az, hogy a film sokkal magabiztosabb, mint az első volt, úgy tűnik, sokkal kiegyensúlyozottabb is, és helyet foglal a jól megtervezett filmek és fantasy franchise-ok körében.

A tény az, hogy a PJ sorozat most nem a Harry Potter filmek hátán kapaszkodott fel, hiszen minden tekintetben nagyobb mozgásteret kapott, pihent saját mivoltában és közben érettebb lett.

A cselekmény alapvetően az Aranygyapjú miatti küldetésen alapul, de a film igazi kuriózuma a súlyosan lenyűgöző akció-jelentekben rejlik, időnként pedig levegőt visszafojtva izgulunk. Van még benne némi tanulság és kulcsfontosságú üzenet, és ezek nem mennek el a prédikáció irányába - ez is nagyszerű módja annak, hogy tanuljunk, vagy frissítsük tudásunkat a görög mitológiát illetően.

Félvér Percy megtudja, hogy van egy bátyja - aki egy küklopsz -, neki és barátainak kell letörniük az előítéleteket, amik a fiút érik - ez egy cukormázzal bevont antirasszista üzenet, ami jól működik.

Az első film óta Logan Lerman csillaga egyre emelkedett, teljesítménye jóval kiegyensúlyozottabb és természetesebb lett - egyértelműen felnőtt és beleolvadt karakterébe, öröm nézni őt.  Ez egy nagyon mozgalmas film, amiben sok-sok karakter egy csomó dolgot csinál, és több szálon fut a történet, de a film ennek ellenére mégsem zsúfolt, és a puzzle minden darabja a helyén van, ez adja a film ragyogását.

Már a kezdetektől fogva bombázzák a nézőket akcióval, amik folyamatosan kitartanak a film 1 óra 45 perces hosszában, csak levegővételnyi idő marad közben vagy a történet alakulása. Az akció sokkal intenzívebb, mint amilyen az első filmben volt; néhány karakter és helyzet még inkább ijesztőbb, sötétebb és intenzívebb lett, mint legutóbbi alkalommal, amikor csatlakoztunk Percy Jacksonhoz és barátaihoz. A Szörnyek tengere időnként emlékeztetett az Indiana Jones-filmekre, főleg a Végzet templomára, valamint a Kincsvadászokra, filmekre, melyek számára ez megtiszteltetés.

Tökéletes teljesítmény, Logan a példa arra, hogy a visszatérő színészgárda igazán élvezetes és alakításuk is az, de külön meg kell említenem Stanley Tucci-t - aki Mr. D-t alakítja - ő mindig vicces és öröm nézni. Továbbá Nathan Fillion-t, aki teljes bedobással formálta meg Hermészt, megéri a jegy árát egyedül is... a "Firefly - A szentjánosbogár" rajongók kapnak egy különösen pimasz kuncogást tőle, és sok szállóigét.

Az akció további kiváló darabjai: a végső leszámolás Kronosszal a vidámparkban; valamint a természetfeletti taxis utazás igazán üdítő élmény; a harc és üldözés a jacht fedélzetén minden tekintetben meghökkentő, ezek megragadják az ember figyelmét.

Anyukák és apukák rettegnek attól, hogy "gyerekfilmre" kell beülniük, de ez tényleg abszolút élvezetes minden korosztály számára, legyenek azok 9 vagy 49 évesek - egyszerűen túl sok móka van benne. A Percy Jackson - Szörnyek tengere egyike a legmókásabb és zseniálisan szórakoztató filmeknek, látni fogod ebben az évben. Alig várom a harmadik részt.

Döntés: Ha akció-kalandfilmet keresel a nyárra, akkor erre vedd meg a jegyed.

2 megjegyzés: