2013. február 4., hétfő

Ismerd meg a szereplőket: Percy Jackson

Perszeusz Jackson 1993. augusztus 18-án született. Nevét édesanyja választotta neki, hiszen Perszeusz volt az egyetlen hős, akinek jól végződött élete és békés halála volt. Sally Jackson fia, apja kiléte hosszú időn keresztül rejtély volt számára mindaddig, amíg szörnyek nem törtek életére. A Félvér táborban kellett rájönnie arra, hogy ő egy félisten (egy hős), és édesapja nem más, mint a három nagy görög istenség egyike, Poszeidón (a tengerek ura). Haja színe fekete, szeme színe tengerzöld.
 
Anyukáját imádja, szeretne mindig a kedvében járni és mindenáron megakarja óvni őt a világától, a szörnyektől. Mint később kiderült, Poszeidónnak azért kellett elhagynia a családot Percy babakorában, mert kevesebb időt szentelt isteni teendőire, ezért Zeusz megtiltotta, hogy az istenek kapcsolatba lépjenek a gyermekeikkel. Pedig Poszeidón annak idején felajánlotta Sallynek a közös életet a víz alatti palotájában, de a nő nem élt ezzel a lehetőséggel.
 
Percy gyermekkora elég nehéznek mondható, hiszen apa nélkül kellett felnőnie, másrészt az iskolákban sem volt maradása túlságosan hosszú ideig. A Yancy Akadémián kellett bentlakó diáknak lennie, itt ismerkedett össze Groverrel. Ez egy magániskola, ahol kifejezetten problémás diákok tanultak. Míg rá nem jött, ki is ő valójában, addig úgy gondolta, önmagában kell a hibát keresnie viselkedésére. 
Sally nem árulhatta el fiának a titkot, mert azzal kockáztatta volna Percy életét. Gabe Ugliano felesége is csak azért lett, hogy a férfi bűze elnyomja Percy félisten-illatát a szörnyek elől. Percy és nevelőapja nem jöttek ki jól, sőt kapcsolatuk kifejezetten rossz volt (az első kötet végén meg is szabadulnak tőle Percy-ék). 
A nagy elővigyázatosság ellenére Percy lelepleződött és az életére tört egy fúria (a fúriák Hádész birodalmának kínzói, görögül erinnüszök, a hősök számára pedig Nyájasok; hegyes karmú, bőrszárnyú lények), de Percy legyőzte a Mr. Brunner (később Kheirón) által adott karddal. Ezzel tehát teljes mértékben felfedte magát a szörnyek és az összes görög isten előtt is.

Percy az Olimposz kapujánál
A félistenek általános jellemzői:
Éberség és aktivitás: ezt az iskolában hiperaktivitásnak gondolták, ezért is gyűlt meg Percynek a baja tanáraival és társaival.
Születésüktől kezdve a görög ábécére vannak „ráhangolva”, ezért nehezen olvassák el az iskolában tanult betűket, ezért Percyt diszlexiásnak hitték és úgy is kezelték.
 
Percy saját jellemzői/képességei: Percy nagyon törődő és bátor, tüzes, született vezető és barátaiért bármikor feláldozná magát. Az örökségének köszönhetően neki a víz felett van hatalma, irányítani is tudja. Tud lélegezni a vízben; ruhája teljesen megszárad, miután kijön a vízből. Valamint, amikor belép a vízbe beteg vagy megsebezett állapotban, a víz meg tudja gyógyítani őt. Kis idő után Percy gyógyítani is tud vízzel másokat, ezért gyógyítónak is nevezik. Beszélni tud a vízi állatokkal és a lovakkal. 

Percy kardja az Anakluszmosz (melynek jelentése: háborgó árapály). A kardot apja hagyta rá, és Kheiróntól kapta meg a táborban, mely a Félvér-hegyen található. Illetve egy Tysontól kapott pajzs.
Percy barátságot kötött őrzőjével, Groverrel, aki egy szatír (deréktól lefelé kecske alakú, erdei félisten). Másik barátja Annabeth, Pallasz Athéné lánya (félisten), akivel időről-időre egyre szorosabb lett kapcsolatuk.
Percy Jackson legnagyobb feladata volt szembenézni Kronosszal, a titánok urával, aki hosszas raboskodás után kiszabadult a Tartaroszból és az istenek, valamint a világ leigázására készült. 

Ha jobban szeretnéd megismerni Percyt, olvasd el a könyvsorozatot! 

Percy így emlékezett a gyermekkorában történt furcsaságokra: 
"Harmadikos voltam, amikor egy fekete ballonkabátos férfi titokban követett, és meglesett a játszótéren. A tanárok azzal fenyegették, hogy kihívják a rendőrséget, ekkor morogva odébbállt, de azt senki nem hitte el nekem, hiába bizonygattam, hogy széles karimájú kalapja alatt csak egy szeme volt, a homloka közepén.
De még régebbről... egy igazán korai emlékem is van. Óvodás voltam, és a dadus véletlenül olyan kiságyba tett le aludni, amelyben egy kígyó tekergett. Anya sikoltozott, amikor értem jött, és meglátta, hogy mint egy darab kötéllel, az ernyedt, pikkelyes hüllővel játszom, amit valahogy sikerült megfojtanom a puha, pici gyerekmancsommal.
Minden iskolámban történt valami hátborzongató, valami, ami miatt nem voltam biztonságban, és kénytelen voltam továbbállni.” 
A Villámtolvaj, 41. oldal

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése