2013. február 16., szombat

Mitológia Percy Jackson-módra: Kronosz és a titánok

A világ az őselemek nászából jött létre. A titánok előtt Hésziodosz szerint elsőként jelent meg Khaosz, az üresség majd Gaia, a Föld és Erósz, a szerelem. Gaia szült magának egy méltó párt, aki Uranosz lett, az Égbolt.
A titánok a görög mitológiában egy ősi fajként szerepelnek, akik hatalmas istenségek voltak és két őselem gyermekeiként jöttek világra. Gaia, a földanyának és Uranosz, az Ég urának 12 utóda, hat fiú és hat lány (más források szerint 7 fiú és 8 lány). A titánok kezdetben az őserők megtestesítői voltak, később találmányaik által az emberiség jótevőiévé nőtték ki magukat. Fiatalabb testvéreik a küklopszok és a hekatonkheirek (százkarú óriások, egyikük a Percy Jacksonból is ismert Briareósz). Valamint erős féltestvérük Gaia és Tartarosz szörny ivadéka Tüphón.

A titánok:
Ókeanosz és Téthüsz (egyik híres gyermekük Kalüpszó)
Hüperión és Theia (híres gyermekük Héliosz)
Koiosz és Phoibé (híres gyermekük Létó)
Kriosz
Iapetosz (híres gyermekei Atlasz és Prométheusz)
Themisz
Mnémoszüné
Kronosz és Rheia


Kronosz Percy álmában
Kronosz a titánok közül a legfiatalabb. Uranosz elborzadt gyermekei (küklopszok, hekatonkheirek) láttán és a Tartaroszba, az alvilág mélységébe taszította őket. Gaia ezért bosszúra esküdött, titánokat lázított fel, akik élére Kronosz állt. Apját megcsonkította, ezzel megdöntve Uranosz hatalmát, így Kronosz lett az idő és a titánok ura.
Testvérét, Rheiát vette feleségül, akitől hat gyermeke született: Zeusz, Poszeidón, Hádész, Héra, Démétér és Hesztia. Valamint volt kisebb viszonya egy természetszellemmel, így született meg Kheirón.
Ám egy jóslat szerint saját gyermekei közül valamelyik letaszította volna őt a trónról, ezért gyerekeit lenyelte. Rheia titokban megszülte Zeuszt, akit Kronosz elől Krétára rejtett. A fiú helyett egy követ pólyált be és azt nyelte le a titánúr.
Mikor Zeusz felnőtt, apjával mérget itatott, mire az kihányta addig lenyelt gyerekeit. 10 évig harcolt Zeusz a testvérei segítségével Kronosz és a titánok ellen. Gaia azt jósolta, hogy az győz, aki a Tartaroszból kiszabadítja foglyait, Zeusz ki is szabadította a küklopszokat és a százkarú óriásokat. Prométheusz segítségével legyőzte Kronoszt, akit ezután feldaraboltak. A titánokat a Tartaroszba zárták, őrzőik a százkarú óriások lettek. Ezután az istenek vették át a hatalmat az Olimposzon.

Tüphón
Azonban a 21. században Kronosz újra erőre kapott, befolyása alá vont egy félistent, Luke-ot, aki megharagudott az istenekre, amiért azok nem törődtek a gyermekeikkel. Kronosz sokszor Percy álmaiba is beférkőzött, próbálta megfélemlíteni, a maga oldalára állítani, de sikertelenül. Az Androméda hercegnőn tett „látogatásuk” során Percyék felfedezték Kronosz aranyszarkofágját, amit szörnyek őriztek. A szarkofágban Kronosz darabjaiból próbált meg újra testet ölteni. Luke elmagyarázta, hogyha egy félisten lemond az olimposziakról és átáll Kronosz oldalára, akkor a titánnak eggyel több és több darabja jelenik meg a szarkofágban, míg végül újra egész nem lesz. A titánúr arra készült, hogy erőre kapva megszállja Luke testét, amíg sajátja nem állt készen. Valamint fel akarta áldozni az Ophiotauruszt, amivel annyi erőre tehetett volna szert, hogy az olimposzi isteneket legyőzze.
 
A csatában legnagyobb segítségére volt egy társa, Tüphón is, aki egymaga hatalmas rombolásra volt képes, és az istenek összesített erővel is alig tudták feltartani.
 
A Sztüx folyóba merülve Luke megszerezte magának Akhilleusz átkát, mely annyira megerősítette testét, hogy megszállhatta őt Kronosz. Mindössze egy ponton volt sebezhető, amit csak Luke tudott pontosan. A titán sikeresen meg is szállta Hermész fiát. „Az utolsó olimposzi” zárásában azonban Luke kezdett felocsúdni gyűlöletéből Percy és Annabeth hatására, így saját maga vetett véget életének (bal karján volt sebezhető), ezáltal megsemmisítve Kronoszt is.

Percy és Kronosz szemtől szembe került egymással az Olimposzi Tanácsteremben.
"Kronosz ránk mosolygott Luke szájával. Az arany szemektől eltekintve ugyanúgy nézett ki, mint amikor a fiú
négy évvel ezelőtt először üdvözölt a Hermész-bungalóban. Annabeth fájdalmasan feljajdult, mintha valaki
gyomorszájon vágta volna.
- Téged pusztítsalak el először, Jackson? - kérdezte Kronosz. -Harcban esel el, vagy behódolsz nekem?
Lehet, hogy ez a döntés, amit meg kell hoznod. A próféciák, mint tudod, ritkán végződnek jól.
- Luke kardot ragadna, és kiállna velem - feleltem. - De maga a nyomába sem léphet.
Kronosz gúnyosan elhúzta a száját. Sarlója lassan átváltozott Luke régi kardjává, a félig vasból, félig
mennyei bronzból készült Intrikussá."
Az utolsó olimposzi, 300-301. oldal

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése