2013. február 18., hétfő

Mitológia Percy Jackson-módra: Poszeidón

Poszeidón
Poszeidón a tengerek istene; hatalma kiterjed a tavakra és a folyókra is. A római megfelelője Neptunus. Kronosz és Rheia fia. Zeusz, Hádész, Héra, Démétér és Hesztia testvére. Zeusznak köszönhetően Poszeidón és a többi testvér kiszabadult Kronosz gyomrából. Rubens megfestette, amint Kronosz felfalja Poszeidónt (a képet Rubens nevére kattintva megnézheted, tartalma miatt az oldalra nem tettem ki)! Felesége Amphitrité ókeanisz, gyermekeik: Tritón, a félig haltestű tengeri istenség; és Bentheszikümé.
A küklopszoktól és a százkarú óriásoktól kapta a háromágú szigonyát, mikor Zeusz kiszabadította őket a Tartaroszból. Ezzel a szigonnyal tudja felkorbácsolni vagy lecsillapítani a hullámokat; az ő jó- vagy rosszindulatától függ a hajósok élete.
A tenger hullámaiból ajándékozta az embereknek a lovakat, ezért a ló Poszeidón másik jelképe a háromágú szigony mellett. Hatalma van továbbá a földrengések felett is.

A titánok legyőzése utáni hatalommegosztás Poszeidón számára sem volt kedvező, úgy érezte, kisemmizték, a világ feletti hatalom neki járna. Ezért Apollónnal szövetkezve fellázadt Zeusz ellen, de veszítettek. Büntetésből a halandó trójai királyt kellett két évig szolgálniuk, így ők építették a trójai vár falát. Bérüket azonban az uralkodó nem fizette meg, ezért mindketten bosszúszomjasak voltak. Odüsszeuszt megbüntette, mert Trója legyőzése után magának tulajdonította a győzelmet, holott Poszeidón földrengése és Apollón nyilai is segítették az ostromlókat. Azt mondta neki, hogy soha nem engedi hazajutni emiatt. Odüsszeuszt különböző istenek és emberek tudták csak hazajuttatni, és semlegesíteni Poszeidón átkát.

Számos gyermeke született házasságán kívül, íme, a leghíresebbek: Thészeusz; Areión (Démétérrel közös); Euphémosz; Órión; Antaiosz; Aiolosz, a szelek istene; Prokrusztész; Pegazus (Medúzával közös); Polüphémosz.

Poszeidón és Pallasz Athéné között folyamatos rivalizálás zajlik már nagyon régóta. A legnagyobb versengés közöttük akkor történt, amikor mindketten egyszerre akartak Attika város védőszentjei lenni. A városban élők úgy határoztak, a két isten hozzon egy-egy ajándékot, és amelyik a legjobban tetszik nekik, az lesz a város védőszentje. Poszeidón vizet adott a népnek, a sziklából fakadó forrásvíz azonban sós volt, mint Poszeidón birodalma. Athéné egy magot ültetett el, amelyből kinőtt az első olajfa. Az olajfával az istennő ételt, olajat és faanyagot is adott a városnak. Attika lakói Athénét választották, a várost elnevezték Athénnek, majd az emberek megépítették neki a Parthenont.
Athéné egy alkalommal rajtakapta Poszeidónt Medúzával a saját templomában, mire megátkozta Medúzát, így, ha valaki a szemébe nézett, akkor kővé dermedt. Emlékezettek, Medúza a „Villámtolvajban” utalt is Percynek erre a kis afférra!
Azonban közösen alkották meg a harci szekeret: Athéné a formáját és a dizájnt, míg Poszeidón lovakat adott hozzá.

Poszeidón fia, Percy
Sok évszázaddal később Poszeidón találkozott egy fiatal, halandó nővel, Sally Jacksonnal. Egy nyarat együtt töltöttek, és megfogant közös gyermekük Perszeusz ’Percy’ Jackson. Poszeidón elhagyta őt, még mielőtt Percy megszületett volna.

Poszeidón fiát 12 éves korában megvádolta Zeusz azzal, hogy ő lopta el a mestervillámát, ezzel beindítva az eseményeket. A Félvér táborban tartózkodó Percyt hivatalosan is elismerte Poszeidón saját fiaként, ezzel szörnyek és istenek előtt is felfedve őt. Percy a történet cselekménye során, és már azelőtt is rendszeresen kapott édesapjától rejtett tanácsokat, segítséget. A második kötetben felbukkant Poszeidón másik fia, Tyson, a küklopsz. A negyedik részben Percyt születésnapja alkalmából meglátogatta lakásukban, és elmondta Percynek, hogy ő a kedvenc fia. Sally újra láthatta őt, de akkor az asszonynak már új barátja volt, Paul Blofis (magyar fordításban Paul Felfújt).
„Az utolsó olimposziban” Percy találkozott apjával a víz alatt, mikor ostrom alatt állt az atlantiszi palota. Akkor Poszeidón sokkal öregebbnek és nyúzottabbnak tűnt a megpróbáltatások miatt. Percy felajánlotta számára, hogy részt vesz a harcban, de apja azt mondta neki, hogy a felszínen nagyobb szükség van rá. Poszeidón akkor tudott a többi isten javára lenni a küzdelemben, mikor Tüphón belépett a Hudson-folyóba, és ellene vezette a küklopszok seregét. A tengerek istene háromágú szigonyával támadta a titánt. Tüphónt legyőzése után maga Poszeidón vezette le egy vízből létrehozott csatornán a Tartaroszba.
Poszeidón igazán szerette/szereti Percyt, fel is ajánlotta számára, hogy odaköltözhet a víz alatti palotájába istenként, de Percy a halandó félvér életét választotta.

Ha kíváncsi vagy arra, mit mondott Poszeidón Percynek a csata után, akkor olvass tovább!
Részlet Percy és Poszeidón párbeszédéből:
„Késő délután, miközben utolsó sétámat tettem a parton, ismerős hang állított meg:
- Micsoda kiváló horgásznap!
Apám, Poszeidón, szokásos szerelésében állt a térdig érő vízben: bermudanadrágot, napszívott sapkát és egy igazán csinos rózsaszín-zöld Tommy Bahama inget viselt. A kezében mélytengeri horgászbotot tartott. Amikor bedobta, a horog legalább a Long Island-szoros feléig repült.
- Szia, apa! Mi szél hozott erre?
- Az Olimposzon nem lehet nyugodtan beszélgetni, és szerettem volna köszönetet mondani neked.
- Nekem? Te érkeztél a megmentésünkre.
- Na, igen, rá is ment a palotám. De egy palotát, tudod, mindig újra lehet építeni. Zsákszámra jönnek a köszönőlapok az istenektől. Még Árész is rávette magát egyre, biztosan Héra sajtolta ki belőle. Igazán megtisztelő. Szóval, nagyon köszönöm. Látod, még az istenek is tanulhatnak új dolgokat.”
Az utolsó olimposzi, 352. oldal

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése