2013. február 17., vasárnap

Mitológia Percy Jackson-módra: Zeusz és az istenek

Zeusz
Zeusz a villámlás, a viharok, az ég és az igazságosság istene; valamint az olimposzi istenek ura. A római megfelelője Jupiter. Kronosz és Rheia gyermeke. Felesége Héra. Közvetlen testvérei (Kronosz és Rheia révén): Poszeidón, Hádész, Héra, Démétér és Hesztia.

A TITÁNOK BUKÁSA ELŐTT: 
Zeusz születésének meghatározott célja volt, ugyanis anyja azért szülte őt, hogy apját később letaszíthassa a trónról, amiért Kronosz a Tartaroszba zárta, illetve megette gyermekeit egy jóslattól tartva.  Eme jóslat szerint saját gyermekei közül okozta volna valaki a halálát. Rheia elrejtette Zeuszt Kronosz elől Kréta szigetére. A fiú helyett pedig egy követ pólyált be és azt etette meg a titánúrral.
Mikor Zeusz felnőtt, apjával mérget itatott, mire az kihányta addig lenyelt testvéreit. Zeusz 10 évig harcolt testvérei segítségével Kronosz és a titánok ellen. Gaia azt jósolta: az győz, aki a Tartaroszból kiszabadítja Kronosz foglyait. Zeusz ki is szabadította a küklopszokat és a százkarú óriásokat. Prométheusz segítségével legyőzte Kronoszt, akit ezután feldaraboltak. A titánokat a Tartaroszba zárták, őrzőik a százkarú óriások lettek. Ezután az istenek vették át a hatalmat az Olimposzon. 

A TITÁNOK BUKÁSA UTÁN: 
Zeusz a győzelmük után megosztozott a világon két bátyjával, Poszeidónnal és Hádésszel. Sorshúzás útján Zeusz kapta az eget, Poszeidón a vizeket, és Hadész az Alvilágot. A Földet (Gaiát) nem osztották fel, ő hármuka maradt; így lett Poszeidón egyben a földrengés istene is. Hádész pedig a földi elhunytak lelkeit uralhatta. 
Gaia megharagudott Zeuszra, amiért Kronosz mellett elbánt az összes titánnal is. Ezért Zeusznak trónra lépése után nem sokkal meg kellett küzdenie Gaia többi gyermekével, Tüphónnal és Ekhidnával. Tüphónt legyőzte és egy hegy alá zárta, de Ekhidnát és a többi szörnyet életben hagyta, hogy a jövő hőseinek is legyen kihívás. 

A nagy olimposzi istenek: Zeusz · Poszeidón · Hádész · Héra · Aphrodité · Héphaisztosz · Apollón · Hermész · Démétér · Artemisz · Athéné · Árész · Hesztia. 
A kis istenek és szellemek: Írisz · Moirák · Pán · Hébé · Hekaté · Aszklépiosz · Perszephoné · Aiolosz · Érosz · Éósz · Nüx · múzsák · Ekhó · nimfák · Eileithüia · Héliosz · Szeléné · Boreasz · Eurosz · Zephürosz · Nótusz. 

Zeusz „isteni” gyermekei: Árész, Apollón, Artemisz, Hermész, Dionüszosz, Héphaisztosz, Eileithüia, Hébé és akire a legbüszkébb volt, Pallasz Athéné. További híres gyermekei: a Moirák, Perszephoné, a múzsák.
Azonban köztudott az istenekről, hogy halandókba is szerelmesek voltak (kisebb-nagyobb időre). Héra féltékeny volt Zeusz szeretőire és gyakran üldözte ezért őket és gyermekeiket. Leghíresebb halandó asszonytól született gyermekei: Herkules (Héraklész), a hősies félisten; Perszeusz, Percy druszája; Iaszón; Minósz; a Khariszok, vagyis a Gráciák; III. Alexandrosz, vagyis Nagy Sándor; Tantalosz; Ganümédész.

Állata/jelképe a sas, fája a tölgy. Pajzsa az Égisz.

Az évszázadok során az Olimposz és ez a mitologikus világ a nyugati civilizáció központjába helyeződött át, mégpedig Amerikába. Az Olimposzhoz az Empire State Building liftjével lehet eljutni.
Zeusz és Poszeidón a félisten gyermekeikkel együtt harcoltak Hádész és gyermekei ellen a második világháború idején. Miután legyőzték Hádészt és seregét, az Orákulum új jóslatot jövendölt, mely szerint a jövőben fog születni egy hős (aki az egyik nagy isten utóda lesz: Zeusz/Poszeidón/Hádész), aki az Olimposz bukását vagy megmentését fogja elősegíteni. Ezért a három nagy isten esküt tett, hogy nem lépnek kapcsolatba halandókkal. De kiderült, hogy Hádésznak született két utóda is, akiket Zeusz megtámadott, mert Hádész nem akarta őket a Félvér táborba vinni. A pontos cselekményt már korábban leírtam Nico di Angelo ismertetésénél, ITT!


Zeusz félisten lánya, Thália
Ám Zeusz 1988 környékén nem tudott ellenállni a gyönyörű Ms. Grace-nek, és megszületett utóda, Thália Grace. Thália létét egészen 7 éves koráig sikerült titokban tartania, de Hádész felfedezte a lány létezését, és haragra gerjedt. Még mindig dühös volt Zeuszra Maria halála miatt, így szörnyeket küldött Thália után. A lány barátaival és őrzőjével együtt érkezett meg a Félvér táborhoz, ahová végig szörnyek üldözték őket. A tábor határánál azonban a többieket mentvén hátramaradt, egymaga szembeszállt az ellenséggel. A harc szomorú véget ért, a szörnyek legyőzték Tháliát, de még halála előtt Zeusz megszánta és egy fenyőfává változtatta. 


Percy Jackson születésével újabb bonyodalmak keletkeztek, mert apja, Poszeidón, annyira szerette őt és édesanyját, hogy közben megfeledkezett isteni teendőiről, mire Zeusz dühös lett. Zeusz megparancsolta, hogy az istenek nem tarthatnak kapcsolatot gyermekeikkel, nem segíthetnek nekik, nem törődhetnek a sorsukkal.

Később Zeusz mestervillámát ellopták, mire a főisten Poszeidón leleplezett gyermekét, Percy Jacksont gyanúsította. A próféciára gondolva logikus volt a gyanakvása, hiszen lánya egy fa volt, Hádész gyermekei pedig még el voltak rejtve, így Percy volt a potenciális veszélyforrás, aki leigázhatja az isteneket. A nyári napfordulóig adott neki esélyt arra, hogy visszavigye neki a villámot, és akkor elkerülhető a háború. Szerencsére kiderült, hogy a villámot Hermész fia, Luke Castellan lopta el, tehát Percy megmenekült az istenek haragjától. 
 
A titánok elleni újabb háborúban Zeusz és az istenek nagy része Tüphón ellen vonult, aki olyan hatalmas erővel rendelkezett, hogy még egy csapat olimposzi isten is épphogy fel tudta őt tartóztatni abban, hogy teljesen leromboljon mindent, ami az útjába került. Percynek és barátainak köszönhetően a titánok próbálkozása elbukott és a világ megmenekült bosszújuktól. 

Zeusz új rendelkezéseit elolvashatod alább!
Zeusz a történteket figyelembe véve enyhített a törvénykezésein. Parancsára az istenek most már 13 éves korukig követelhetik, ismerhetik el gyermekeiket. Továbbá a Félvér tábor a kisebb istenek gyermekeinek is otthont ad a jövőben. Hádész és az istenek között béke született, Hádész gyermekeinek is bungalót építettek a táborban. A béke érdekében Kalüpszónak és a titánok békés rokonainak is megbocsátottak.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése